Jurnal militar - 02.09.2017
Comemorarea anuală tradiţională a căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu - 73 de ani de la ultima luptă aeriană,105 ani de la naştere
05 Septembrie 2017, 11:25
(2 septembrie, ora 9:05) - Emisiunea: "Jurnal militar" -
Realizator: Cristian Dumitraşcu - În câteva secunde vom intra în plin în toate subiectele de actualitate militară, exerciţii în Marea Neagră, poliţie aeriană, două corespondenţe din Afganistan, o legătură directă de acolo, şi două subiecte despre figuri legendare ale Aviaţiei Militare Regale, spre final. O nouă producţie marca "Ora Armatei", aşa cum se întâmplă în fiecare sâmbătă dimineaţă de la această oră, cu o retrospectivă de actualitate militară. Până să intrăm în subiectele pe care le-am anunţat mai devreme, avem, aşa cum v-am obişnuit, evenimente importante întâmplate în istorie, în această zi de 2 septembrie. În 1666 a izbucnit marele incendiu din Londra, care timp de patru zile şi jumătate a distrus întregul oraş, inclusiv Catedrala Sfântul Paul, în memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se află în centrul Londrei. La 1848, a treia Adunare Naţională de la Blaj, 60.000 de participanţi declară că nu recunosc uniunea Transilvaniei cu Ungaria, şi reafirmă revendicările ţărănimii iobage, se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu. În 1943, Ion Antonescu şi Hitler se întâlnesc în Germania, pentru reconfirmarea alianţei dintre cele două ţări. În 1945, în aceeaşi zi, iată, doar după doi ani, Al Doilea Război Mondial. Semnarea actului privind capitualrea necondiţionată a Japoniei este, în fapt, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Şi, în fine, în 1991 naufragiul cargoului Rostok sub pavilion ucrainean a blocat Canalul Sulina în dreptul comunei Partizani - ne amintim despre acest moment, care a subminat economia naţională. Avem prima ştire despre o declaraţie a ministrului apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, despre înzestrare, despre lucrurile care vor fi, se pare, mai bune pentru armată.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din data de 02.09.2017
Adrian Ţuţuianu: Avem discuţii foarte bune cu companii americane interesate de implicarea în programul de înzestrare al Armatei Române, şi în colaborări directe cu societăţi din România. Am subliniat aici Raytheon, Lockheed Martin, Bell Helicopter sau General Dynamics, societăţi cu care suntem în discuţii şi vom perfecta în perioada următoare înţelegeri importante. Chiar şi acum, la Guvernul României, colegul meu secretarul de stat Duşa cu primul ministru au semnat un memorandum cu o firmă extrem de importantă, Lockheed Martin, implicată în Programul Patriot, în programul de dotare cu rachete HIMARS sau în programul de mentenanţă şi de dezvoltare pe aviaţia multirol, avioanele F16 şi sperăm noi să fie şi F35.
Realizator: Ministrul apărării naţionale Adrian Ţuţuianu, o declaraţie făcută la Craiova săptămâna aceasta. Mergem mei departe, Corveta românească 265 'Horia Măcelariu' şi-a încheiat luna aceasta exerciţiile desfăşurate pe Marea Neagră, alături de distrugătorul american USS Porter, la exerciţiile care au avut loc între 24 şi 28 august, a fost direct implicat comandantul Corvetei 265, căpitan-comandorul Ion Negru a transmis prin telefon.
Ion Negru: Dintre obiectivele exerciţiului am îndeplinit următoarele: executarea /.../ şi sarcinilor activităţilor în condiţii de maximă siguranţă, verificarea şi consolidarea nivelului de interoperabilitate şi cooperare între forţele NATO, creşterea nivelului de interoperabilitate dintre forţele specializate în lupta la suprafaţă, planificarea şi ducerea acţiunilor de luptă la suprafaţă, în conformitate cu procedurile NATO. De asemenea, ţin să menţionez că a fost un bun prilej pentru echipaj de a-şi antrena capacittatea de răspuns în cazul unor ameninţări multiple pe mare. Ca o concluzie, pot să spun că misiunea a fost executată în siguranţă, prin parcurgerea serialelor din programul activităţilor. Participarea navei la acest exerciţiu a constituit o bună oportunitate pentru echipaj să exerseze proceduri NATO cu ţări membre ale alianţei. Acest tip de exerciţiu constituie un bun prilej de a menţine deprinderile practice ale personalului la un nivel foarte bun, de a realiza coeziunea echipajului şi de a antrena tinerii ofiţeri.
Realizator: După foţele navale, forţele aeriene acum în prim-plan. În Baza aeriană Mihail Kogăliniceanu a avut loc săptămâna aceasta ceremonia oficală pentru intrarea în Serviciul de Luptă Poliţia Aeriană Extinsă a unor aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Canadiene. Locţiitorul comandantului Escadrilei 861 Aviaţie-Luptă, căpitan - comandor Silviu Marincaş ne spune mai multe despre misiunea avioanelor canadiene F-18 Hornet, din spaţiul aerian al României.
Siviu Maricaş: Misiunea lor face parte din pachetul de măsuri de reasigurare a NATO pentru întărirea capacităţii de reacţie pe flancul estic al Alianţei, în speţă bazinul Mării Negre. Aeronavele F18 vin să înlocuiască cele patru Eurofighter Typhoon britanice, care au plecat luni de pe Aeroportul Mihail Hogălniceanu. În următoarele patru luni, piloţii canadieni vor executa misiunea de poliţie aeriană alături de piloţii de pe aeronavele MiG-21 LanceR aparţinând Bazei 86 Aeriene. În acelaşi timp, vor executa şi zboruri de antrenament în comun cu aeronavele MiG-21 LanceR, F16, şi aeronavele IAR 330 aparţinând bazei. Personalul care operează aeronavele MiG-21 LanceR şi aeronavele F110 vor proteja împreună spaţiul aerian al NATO. Aştept cu nerăbdare misiunile în comun şi sunt convins că ambele părţi vor avea de câştigat în urma acestei experienţe.
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. Spuneam la începutul emisiunii despre un exerciţiu care este în pregătire pentru luna octombrie, în contextul acţiunilor de descurajare întreprinse pe flancul estic de către aliaţii din NATO. Între 9 şi 20 octombrie va avea loc Exerciţiul multinaţional de comunicaţii şi informatică "Cetatea". Pentru că în această săptămână a avut loc cnferinţa finală de panificare, vă propun să ascultăm un fragment din declaraţia dată de directorul Exerciţiului "Cetatea", colonelul Dan Ţigănuş.
Dan Ţigănuş: Ne sunt alături în procesul de planificare al exerciţiului Italia, Bulgaria, Polonia şi Republica Moldova. Lor li se alătură reprezentanţi cu statut de observator din Grecia şi Ungaria. Exerciţiul se va desfăşura în perioada 9 - 18 octombrie, va fi precedat de o săptămână de dislocare şi instalarea unui sistem de comunicaţii şi informatică integrat, naţional, interinstituţional şi cu participare internaţională.
Realizator: 9:13, ascultaţi Radio România Actualităţi, a venit momentul să vorbim despre Afganistan. După cum am promis şi la început, în studio cu mine se află colegul meu Valentin Rupa. Bună dimineaţa, Vali!
Valentin Rupa: Bună dimineaţa, Cristi!
Realizator: Săptămâna asta în Afganistan s-au întâmplat multe lucruri, avem şi un coleg de aici din Radio care este acum la telefon. Dar înainte de asta...
Valentin Rupa: S-au întâmplat multe lucruri într-adevăr, dar au început să se întâmple deja de câteva săptămâni, mai exact este vorba despre faptul că militarii focşăneni, din Batalionul 280 ''Brave Hearts'' au îneput să execute misiuni în aria de operaţii, area operations, cum este terminologia acolo la ei. Din Afganistan ne-au trimis o înregistrare chiar după executarea unei astfel de misiuni de patrulare, cu un proaspăt sublocotenent, la prima misiune aflat, putem să asultăm chiar acum, să aflăm mai multe.
Toni Ene: Vreme caniculară în Kandahar, aici unde militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Brave Hearts" sunt dislocaţi de proximativ trei săptămâni. În ciuda faptului că temperaturile ating 47 - 48 de grade, infanteriştii români cu inimi neînfricate execută zilnic misiunile ordonate, în cadrul efortului comun NATO Resolute Support. În baza aeriană Kandahar agitaţia este continuă. Elicopterele survolează zona, unii militari pornesc în patrule, alţii se întorc, iar alţii se pregătesc pentru o nouă misiune. Chiar în acest moment, Plutonul 1 "Dragon Wolves" din Compamnia 1 Protecţia Forţei "Dragon Wolves" s-a întors din misiunea executată în Haqdad Kalay. Locotenent Văduva Cristian, comandantul de pluton, aflat la prima misiune într-un teatru de operaţii.
Văduva Cristian: Misiunea de patrulare pe care am executat-o astăzi a fost una de prezenţă în aria responsabilitate, având ca principal obiectiv interzicerea libertăţii de mişcare a insurgenţilor şi de a-i împiedica pe aceştia să plaseze explozibil sau armamant în zona verificată. Militarii din subordine s-au descurcat foarte bine, au fost flexibili şi sunt foarte mulţumit de ei, pentru că au putut să se adapteze la cadrul tactic al misiunii.
Toni Ene: Concomitent cu derularea misiunilor planificate, în această săptămână au avut loc şi recunoaşterile zonei de responsabilitate lărgită. Activitatea s-a desfăşurat în colaborare cu partenerul american şi a avut ca scop evaluarea aeriană a zonei Kandahar, în contextul în care Afganistanul încă rămâne un loc în care pericolul pândeşte la tot pasul. Din Afganistan a transmis locotenent-colonel Toni Ene.
Realizator: Mulţumim, Toni Ene! Am revenit în direct aici cu Valentin Rupa. Aşadar!
Valentin Rupa: Aşadar, am ascutat, aţi văzut, aţi auzit vocea tânărului locotenent aflat la prima misiune în Afganistan. Sună foarte relaxat, sună foarte lejer, dar de fapt nu este aşa, şi chiar s-a discutat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, mai exact chiar de către preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, că în perioada următoare, nu a dat un termen, se vor suplimenta trupele acolo în Afganistan.
Realizator: Asta este ştirea săptămânii, aşa este.
Valentin Rupa: Exact. Şi asta din cauza responsabilităţilor din ce în ce mai complexe care sunt în Afganistan. Se pare că se va schimba puţin paradigma şi nu va mai fi o misiune de sprijin, Resolute Support, se pare că va fi împotriva insurgenţilor.
Realizator: La telefon se află colegul nostru Ilie Pintea, în Afganistan de ceva vreme, a transmis în fiecare zi aici la Radio România Actualităţi interviuri, reportaje, ceea ce, sigur, nici acum nu face excepţie, la sfârşitul intervenţiei vom avea un interviu pe care l-a făcut el acolo./rduinu/atataru/ Ilie, dacă ne auzi, bună dimineaţa!
Reporter: Bună dimineaţa! Vreau să completez ce spuneaţi voi mai înainte, pentru că este o temă foarte importantă cu privire la ceea ce se întâmplă aici în Afganistan. Chiar ieri am avut prilejul să vorbim cu generalul Charles Aris, comandatul TAAC-South, una dintre cele mai importante structuri de aici din Afganistan, care ne spunea despre acest program care va continua în Afganistan şi despre suplimentarea de trupe aici, ca fiind un semnal foarte puternic pe care America vrea să îl dea atât guvernului afgan şi poporului afgan, şi anume, faptul că vor continua ceea ce au început aici, dar şi insurgenţilor, care nu mai trebuie să doarmă liniştiţi, spunea dl general, ştiind că este o zonă sigură Afganistanul pentru ei. Şi ceea ce este cel mai important este că aceasta nu este o misiune care are un termen fix, nu durează până la o anumită dată, ci până când vor fi obţinute rezultatele concrete, spunea dl general, ceea ce mi se pare foarte important, pentru că, aşa cum ştiţi, şi ISAF şi Resolute Support s-au bazat pe nişte termene mai mult sau mai puţin concrete, mai mult sau mai puţin fixe de prezenţă a Alianţei aici.
Realizator: Ilie Pintea, dacă îmi permiţi o intervenţie, trebuie să precizăm pentru ascultători că România este în acest moment al patrulea contributor cu trupe în Afganistan, după SUA, Italia şi Germania, şi, pe lângă militarii infanterişti, militarii luptători care sunt acolo, se mai află şi alte contingente, alte detaşamente de militari. Aşa este?
Reporter: Alte structuri, exact. Am şi vorbit despre ei de când suntem aici în Afganistan. Este vorba de elementul naţional de sprijin, care asigură suport logistic de linia a treia pentru batalioanele dislocate aici. Iar în Kandahar să ştii că suntem chiar a doua ţară ca prezenţă, după America, ceea ce spune multe despre încrederea pe care militarii americani şi partenerii de coaliţie o au în români, confirmată de altfel şi de generalul Aris, care a vorbit la superlativ despre băieţii noştri, băieţi pe care i-am însoţit. Plutoanele despre care vorbea locotenent colonelul Toni Ene ne-au permis să îi însoţim în misiuni şi, dacă intraţi pe site-ul romaniaactualitati.ro, o să îi şi puteţi vedea, atât în fotografii, cât şi în reportaje video, pentru că este
într-adevăr spectaculos să poţi participa la o astfel de misiune, să ajungi în satele afgane îndepărtate în care am ajuns noi împreună cu militarii români şi efectiv să îi vezi pe aceşti profesionişti la lucru. Poate că după ce îi vedeţi o să vă daţi seama de ce era atât de relaxat domnul locotenent, pentru că are o echipă grozavă, pentru că toţi oamenii ştiu foarte bine ce au de făcut, cei mai mulţi dintre ei sunt veterani ai teatrelor de operaţii, şi pentru că sunt atât de bine pregătiţi şi cunosc atât de bine terenul, încât vigilenţa cu care pleacă la lucru, sporită de această experienţă, le dau încredere în ducerea la bun sfârşit a misiunii pe care o au aici în Afganistan.
Realizator: Ilie Pintea, înainte de a încheia intervenţia noastră şi de a asculta reportajul pe care l-ai trimis de acolo, câteva întrebări. Când vii acasă?
Reporter: Mai încolo.
Realizator: Mai încolo, bun.
Reporter: Vreau să rămân aici cât mai mult, pentru a putea spune cât mai multe poveşti ale oamenilor de aici. Aşa cum ştii, sunt pentru a patra oară în Afganistan şi cred că m-aş întoarce, pentru că oamenii pe care îi poţi cunoaşte aici sunt fiecare dintre ei un personaj de reportaj.
Realizator: Aşa este. A doua întrebare. Ce oră este acum acolo?
Reporter: Este ora 11 fără 10.
Realizator: Aşa, ca să ştie lumea că suntem cu o oră şi jumătate decalaţi.
Reporter: Exact.
Realizator: Temperatura?
Reporter: Sunt puţin peste 40 de grade. Suntem norocoşi în această perioadă, pentru că temperaturile s-au mai domolit. Lupii Negri, pe care i-am schimbat noi, au prins şi temperaturi apropiate de 50 de grade, aşa că acum este suportabil.
Realizator: Permite-mi, înainte de a asculta materialul, să glumesc un pic. Aveţi timp de somn şi de mâncare, după câte materiale aţi trimis la Radio şi pe site? Mă gândesc că nu prea staţi.
Reporter: Găsim timp, găsim timp pentru orice, să ştii. Uite, aseară am avut timp şi să merg la meci, să văd meciul împreună cu băieţii noştri de la /.../
Realizator: Aţi cam suferit aşa.
Reporter: Am făcut un reportaj despre asta. Am făcut şi un reportaj despre asta pe care îl puteţi asculta imediat după această emisiune şi îl puteţi vedea de asemenea pe site-ul nostru. Este timp pentru orice. Am venit aici să spun cât mai multe poveşti ale militarilor români, să le spun celor de acasă cât de important este ceea ce fac ei aici, aşa că este timp de somn şi după ce ajung acasă.
Realizator: Mulţumesc mult, Ilie Pintea. Ne auzim, dacă mai eşti acolo, şi săptămâna viitoare. Urmează să vorbim, vrea să te salute şi Vali Rupa.
Vali Rupa: Îl salut şi eu pe Ilie Pintea. Îi mulţumim pentru materialul trimis. În materialul pe care l-a trimis Ilie Pintea este vorba despre partea neluptătoare a celor care sunt acolo în Afganistan. Sunt 626 de militari români în total, iar în înregistrarea pe care o vom asculta sunt cei care îi sprijină pe luptători.
Reporter: După şase luni de misiune în Afganistan, echipa românească de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandatului TAAC-South a predat autoritatea rotaţiei următoare, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte şi generalul Charles Aris, comandantul acestei structuri. El i-a decorat pe militarii români pentru contribuţia la succesul misiunii. Locotenent colonelul Ciprian Filimon, şeful echipei române de consiliere, asistenţă şi instruire din cadrul Comandamentului TAAC-South, mi-a spus cum au fost cele şase luni de misiune pentru oamenii săi.
Ciprian Filimon: Punctul forte al echipei româneşti a fost atitudinea şi versatilitatea, faptul că am venit croiţi pe implicare totală, lucrul acesta s-a dovedit şi feedback-ul primit de la partenerii americani a fost pe măsură. O experienţă fascinantă, având în vedere lucrul cu partenerul american, faptul că am fost integraţi încă din primul moment în echipe mixte, echipe multinaţionale, foarte eterogene ca şi consistenţă, dar foarte profesioniste. Nu a fost deloc greu să interacţionăm cu partenerul american, ca de obicei, adevărata provocare a constituit-o interacţiunea cu partenerul afgan. Vorbim de o altă cultură, vorbim de o altă curgere a timpului, alt mod de a lucra. Dar şi aici progresul a fost real, am avut un raport, o relaţie nemaipomenită cu interlocutorii afgani, lucru care s-a şi materializat prin succesele obţinute atât în domeniul creării de capabilităţi pentru armata afgană, cât şi în procesul de instruire, pe care l-am avut atât cu armata afgană, cât şi cu forţele de poliţie afgane.
Reporter: Rotaţia a patra a echipei româneşti de consiliere este comandată de locotent colonelul Mihai Anton, care ştie foarte bine ce are de făcut.
Mihai Anton: Trebuie să continuăm rezultele extraordinare avute de echipa precedentă, de cei pe care i-am schimbat. Ne aşteaptă o serie lungă de provocări, atât în ceea ce priveşte lucrul cu partenerii americani, cât şi lucrul cu partenerii afgani, pentru că, în esenţă, rolul nostru aici este de a-i consilia, asista, instrui pe militarii afgani. Nimeni din cadrul echipei mele de zece militari nu este la prima misiune în Afganistan. La momentul de faţă efortul principal al Misiunii Resolute Support este pus pe consilierea, asistenţa şi instruirea structurilor de la nivel corp de armată până către minister.
Reporter: Echipele româneşti de consiliere, asistenţă şi instruire lucrează atât cu Armata naţională afgană, cât şi cu Poliţia naţională afgană, asigurând suportul structurilor de comandă, instruirea militarilor şi crearea de capabilităţi operaţionale.
Realizator: Mulţumesc Ilie Pintea. Ne vom auzi şi săptămâna viitoare, dacă nu în direct, măcar cu un reportaj. Vali Rupa merge mai departe. Avem două subiecte promise la început. Evocarea a două figuri extraordinare ale Aviaţiei Militare Regale. În 18 august, cum se întâmplă în fiecare an, la Cimitirul Ghencea Militar are loc comemorarea căpitanului aviator erou Alexandru Şerbănescu, preşedintele Fundaţiei Aviator Alexandru Şerbănescu. Eleonora Arbănaş a fost acolo şi ne-a vorbit despre acest eveniment.
Eleonora Arbănaş: S-au împlinit 73 de ani de la dramatica luptă aeriană purtată de căpitanul Şerbănescu şi grupul său de vânătoare împotriva aviaţiei anglo-americane. În 18 august 1944 a decolat, la alarmă, cu cei 12 piloţi ai Grupului 9 şi alţi 12 din Grupul 7. Aviaţia noastră, din păcate, era copleşită de superioritatea numerică şi tehnică a aviaţiei americane. Căpitanul Şerbănescu, dominat de fierbintele lui patriotism şi de vânător încercat, nu putea accepta recomandarea superiorilor să fugă din faţa inamicului, spunând: "Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare şi puternic ar fi, să intre în ţara mea ca în sat fără câini şi să o pustiască. Dar eu voi continua să lupt, de va fi nevoie, singur. Nu se va putea spune că în România nu a ieşit niciun român în faţa americanilor, chiar dacă pierdem bătălia". Din păcate, în focul luptei, căpitanul Şerbănescu a fost angajat şi lovit de tirul Mustangurilor, fiind doborât la Ruşavăţ, Buzău. A fost considerată cea mai grea pierdere pentru Aviaţia de Vânătoare Regală Română. Este un eveniment comemorativ încărcat de semnificaţie istorică, un prilej aparte de a rememora an de an pagina de istorie descrisă de însuşi domnul general Ion Dobran, singurul aviator de vânătoare în viaţă care a făcut parte din Grupul 9 şi a fost coechipierul comandantului Şerbănescu în acea zi fatidică.
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar". Ultimul subiect pe care l-am pregătit, o altă figură emblematică a aviaţiei militare din război a fost generalul Dan Stoian. A luptat pentru reîntregire ca tânăr locotenent, apoi în Al Doilea Război Mondial a efectuat o 147 de misiuni de bombardament greu în picaj şi la orizontală. A avut mai multe decoraţii, nu avem noi timp să le citim pe toate. După război, nouă politică instaurată în ţară l-au recompensat cu scoaterea din cadrele active ale armatei, înainte cu trei luni de a totaliza minimul de zece ani necesari la pensie. A ajuns la manşa unui tractor pe aerodromul unui IAS. A luat viaţa de la capăt urmând o altă cale, a absolvit Institutul Agrononomic din Bucureşti, devenind inginer şi, ulterior, conferiţiar universitar. Dan Stoian s-a stins acum un an, din păcate. O comemoerare şi o bucăţică de interviu pe care l-a realizat Cecilia Sfetcu.
Gen. Dan Stoian: Pentru că am luptat împotriva Uniunii Sovietice, ne-a scos din armată. N-am avut voie să ocupăm funcţii corespunzătoare studiilor, munca de jos.
Reporter: Când aţi terminat războiul aveaţi gradul de...
Gen. Dan Stoian: De căpitan. Mi-am păstrat gradul, nu m-a degrădat, tot căpitan am rămas, dar fără bani, fără soldă, nimic. Şi atunci m-am angajat la SMT, Staţiunea de Maşini şi Tractoare se chema, la Alba Iulia. Acolo, bineînţeles, nu eram simplu tractorist, eram şeful unei echipe de tractoare. Acolo am cunoscut-o pe nevastă-mea, făcând arăturile astea. Făceam şi la Aiud, unde erau refugiaţi părinţii ei, de la Constanţa. Şi trebuia să decontăm lucrările la bancă. Tatăl ei, Dumnezeu să-l odihnească în pace, lucra la bancă acolo şi, ducându-mă să decontez, într-o zi a venit şi viitoarea nevastă acolo, nu ştiu cu ce treburi. Cum se spune, a fost o dragoste fulger, cum am văzut-o, am picat pe bec. Ştiţi teoria, că becul e rotund şi luneci şi cazi.
Reporter: Aţi fost obligat să renunţaţi la pasiunea dumneavoastră de-o viaţă, dar aţi întâlnit marea dragoste.
Gen. Dan Stoian: Nevastă-mea a înţeles că sunt pasionat, nu mi-a spus ori eu, ori aviaţia, dar bineînţeles nu mai zburam, aşa că nu mai era pericol atunci. Avem 63 de ani de căsnicie acum.
Realizator: Am ascultat povestea generalului Dan Stoian, general de aviaţie. Până aici a fost emisiunea noastră. Sunt Cristian Dumitraşcu. Vă salut regulamentar, ca de obicei. Ne auzim sâmbăta viitoare. Cu bine! Şi cu sănătate!