Jurnal Militar - 01.08.2015
Exerciţiul Saber Guardian / Rapid Trident, desfăşurat în Ucraina şi plecarea militarilor Batalionului 811 Infanterie într-o nouă misiune în teatrul de operaţii Afganistan
Articol de Bogdan Silviu Răducan, 03 August 2015, 11:23
Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Sunt Bogdan Silviu Răducan. Ca de obicei, sâmbăta, la această oră, petrecem împreună următoarele aproximativ 25 de minute, timp în care vom vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Printre ele, exerciţiul Saber Guardian / Rapid Trident, desfăşurat în Ucraina, plecarea militarilor Batalionului 811 Infanterie într-o nouă misiune în teatrul de operaţii Afganistan, aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT şi Ziua Imnului. De început, însă, începem astăzi cu muzică. Alexandru Andrieş - "Cea mai frumoasă zi".
Realizator: Ascultaţi "Jurnal militar", la Radio România Actualităţi. S-a încheiat, ieri, în Centrul Internaţional PFP din Yavoriv, Ucraina, exerciţiul multinaţional Saber Guardian / Rapid Trident 2015. Printre cei aproximativ 1.800 de militari din 18 state membre ale NATO şi ale Parteneriatului pentru Pace participanţi la exerciţiu s-au numărat şi 70 de militari români din comandamentul Brigăzii 15 Mecanizate din Iaşi şi din Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamţ. Cu amănunte, prin telefon, comandantul detaşamentului românesc, locotenent-colonelul Eugen Turculeţ.
Eugen Turculeţ: Execiţiul Saber Guardian / Rapid Trident 2015 a avut ca scop antrenarea militarilor în desfăşurarea acţiunilor militare de menţinere a păcii şi a celor defensive pentru realizarea capacităţii de acţiune întrunită şi îmbunătăţirea procesului de planificare a operaţiilor militare în mediul multinaţional, precum şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 01.08.2015:
Activităţile practice au vizat exersarea în teren a procedurilor de operare NATO, specifice deplasării în câmpul tactic, reacţii la contactul cu inamicul, precum şi acţiunilor în mediul urban. Personalul comandamentelor de brigadă şi de batalion au executat, în această perioadă, un exerciţiu de comandament cu comunicaţii şi informaţii pe un teren tip CPX, utilizând sistemele de simulare constructivă în mediul virtual. Simultan, subunităţile au executat un exerciţiu tactic întrunit de nivel batalion, cu forţe din teren.
Ceremonia de încheiere a exerciţiului a avut loc pe data de 31 iulie, ocazie cu care militarii români au fost recompensaţi cu certificate de apreciere pentru activitatea desfăşurată aici.
Realizator: Militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei Dragonii Transilvani vor pleca în curând în misiune în teatrul de operaţii afganistan. Tradiţionalul ceremonial care precede acest moment s-a desfăşurat joi, în Piaţa Bobâlna din Dej, garnizoana de reşedinţă a Dragonilor Transilvani. Comandantul Batalionului, locotenent-colonelul Adrian Costaru, ne-a vorbit despre principalele misiuni pe care le vor executa în Afganistan militarii români.
Adrian Costaru: Misiunea de bază a Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei Dragonii Transilvani este de a securiza aeroportul din Kandahar. Ca misiune secundară este şi misiunea de asistenţă şi consiliere a forţelor armate afgane şi a celorlalte forţe de securitate.
Batalionul are dislocaţi în jur de 400 de misiuni, misiunea va avea o durată de aproximativ şase luni. Sunt nouă fete în cadrul batalionului, trei ofiţeri, trei subofiţeri şi trei soldaţi gradaţi profesionişti. Primul zbor va fi în jurul datei de 12 august, dislocarea batalionului se va finaliza undeva în prima decadă a lunii septembrie.
Realizator: La ceremonialul de plecare în misiune a participat şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat.
Dumitru Scarlat: Îi cunosc foarte bine, i-am văzut acum la pregătirea pentru această misiune, am încredere în responsabilitatea şi seriozitatea acestor ostaşi, mai ales pentru faptul că ei sunt deschizătorii misiunii din Irak, au mai desfăşurat o misiune în Irak şi alta în Afganistan, şi am convingerea că ştiu foarte bine ceea ce mau de făcut.
Cred în capacitatea acestor oamenilor de a-şi îndeplini misiunea cu succes, de a fi ambasadori foarte buni ai României în acest teatru de operaţii şi, ceea ce este cel mai important lucru din punctul meu de vedere, de a veni cu toţii sănătoşi acasă. Apreciez foarte mult şi efortul familiilor, pentru că sunt unul dintre cei care au participat la o astfel de misiune şi ştiu că este greu şi pentru cei care sunt acasă. Cred foarte mult că vom reuşi împreună să facem ceea ce trebuie făcut, astfel încât aceşti ostaşi să-şi îndeplinească misiunea cu succes.
Realizator: Le urăm şi noi Dragonilor Transilvani misiune uşoară şi să se întoarcă sănătoşi acasă. A consemnat colegul nostru de la Redacţia Militară Radio-Tv Cluj Radu Mureşan.
Realizator: "Jurnalul militar" continuă cu un alt subiect. Am sărbătorit miercuri, 29 iulie, Ziua Imnului Naţional. Cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, "Deşteaptă-te, române!" a fost ales, imediat după Revoluţia din decembrie 1989, imnul naţional al României, iar din 1998, 29 iulie a devenit Ziua Imnului Naţional, zi sărbătorită şi anul acesta în întreaga ţară. La ceremonia desfăşurată la Bucureşti, în PIaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, a asistat şi Gabriela Ivan.
Reporter: Ceremonia a început cu oficierea unei slujbe religioase, urmată de prezentarea unui scurt istoric al imnului naţional. Manifestare a continuat cu un spectacol oferit de muzica reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale şi muzicile militare ale Regimentului 30 Gardă, Brigăzii 1 Mecanizată şi Jandarmeriei Române. Anul acesta, imnul naţional a fost intonat de tenorul Vlad Miriţă. La final, în Piaţa Tricolorului, au defilat militarii Regimentului 30 Gardă, o ceremonie care i-a încântat pe toţi cei prezenţi.
-: Într-adevăr, creează o emoţie deosebită ceremonialul care există, organizarea perfectă. Mai ales pentru tineret, care are o educaţie mai puţin patriotică, cred că generează o stare de spirit deosebită, mai ales că, la ora actuală, tinerii nu mai fac armata, nu prea ştiu despre ce este vorba.
-: Ne bucurăm ca un cetăţean român, simţim româneşte. Cel mai mult mi-a rămas la inimă "Tricolorul" lui Ciprian Porumbescu.
-: Este plăcut, este minunat, uniformele, o atmosferă solemnă. Foarte frumos.
-: Da, mi-a plăcut fanfara "Deşteaptă-te, române!"
Reporter: Printre participanţi s-a aflat şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul de armată în retragere, Marin Dragnea.
Marin Dragnea: Noi, militarii, eu, personal, timp de 50 de ani am slujit Armata sub culorile tricolorului şi după care fiecare victorie în viaţa mea de militar am ascultat cu pioşenie acest imn, care vine să lege, să înrădăcineze poporul român în graniţele pe ni le-au lăsat moşii şi strămoşii noştri.
Reporter: Manifestări dedicate Zilei Imnului Naţional s-au desfăşurat în toate garnizoanele din ţară şi în teatrele de operaţii unde se află dislocaţi militari români.
Realizator: Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită şi la Oradea. La ceremonia desfăşurată la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie au participat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. Ministrul Duşa a vorbit despre imnul naţional ca simbol naţional alături de drapelul tricolor.
Mircea Duşa: Orice ceremonie militară, orice activitate militară nu începe fără o intonare a imnului şi fără onoruri la drapel. De altfel, militarii români poartă simbolurile naţionale pe uniformă şi suntem mândri de militarii noştri şi de simbolurile noastre atunci când suntem la misiuni în afara teritoriului naţional. Suntem mândri de felul în care militarii români ne reprezintă în lume. De aceea, cred că şi societatea civilă şi noi trebuie să facem mai mult pentru a ne aprecia, pentru a ne respecta simbolurile naţionale şi pentru a fi mândri că suntem români.
Realizator: Tot miercuri, la Oradea, după ceremonia dedicată Zilei Imnului Naţional, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat la manifestările prilejuite de cea de-a cincea aniversare a Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT. Revenim cu detalii după ce îi ascultăm pe BWO - "Sunshine în the rain".
Realizator: Am revenit în studioul Radio România Actualităţi, pentru ultima parte a "Jurnalului militar". Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT, de la Oradea, a sărbatorit miercuri 5 ani de la înfiinţare. Deschis în 2010, centrul a devenit în această perioadă principalul furnizor de expertiză al Alianţei Nord-Atlantice în domeniul informaţiilor din surse umane HUMINT. Directorul instituţiei, colonelul Eduard Simion.
Eduard Simion: Centrul de Excelenţă HUMINT, deşi este o organizaţie relativ tânără, a reuşit într-o perioadă relativ scurtă de timp să-şi câştige un loc important în cadrul Alianţei, fapt recunoscut în numeroase ocazii de către NATO şi oficiali ai Alianţei.
Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT a devenit autoritate a NATO recunoscută în domeniul HUMINT, fiind punctul nodal hub-ul, dacă vreţi, pentru toate proiectele majore ale NATO în domeniul HUMINT. Totodată, centrul şi-a asumat rolul de lider pentru proiectele majore ale NATO în domeniul HUMINT, constituindu-se în platforma comună a tuturor celor 28 de naţiuni pentru toate iniţiativele majore din acest domeniu. De curând, centrul a fost desemnat ca autoritate NATO în domeniul HUMIT de către secretarul general al NATO. Centrul, totodată, deţine şi preşedinţia celor două grupuri importante de lucru la nivelul Alianţei în domeniul HUMINT - NATO HUMINT Working Group şi NATO HUMINT Technology Working Group. Centrul de Excetenţă NATO este custodianul tuturor publicaţiilor NATO în domeniul HUMINT, precum şi al lecţiilor învăţate în acest domeniu.
Din punct de vedere operaţional, Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT a dezvoltat o relaţie importantă cu Comandamentul aliat pentru operaţii NATO, devenind principalul partener al sprijinului cu expertiză HUMINT în cadrul procesului de dezvoltare al planului de reacţie rapidă. Tototdată, în plus, centrul găzduieşte permanent şi sprijină exerciţiul NATO HUMANT Steadfast Indicator. Aş dori să închei prin a vă spune, că noi toţi, colectivul de aici, ne străduim să facem cinste atât României şi Armatei Române în general.
Realizator: Colonelul Eduard Simion, directorul Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT. Colegilor din Oradea şi din partea noastră, "La mulţi ani!". Schimbăm, din nou, subiectul.
În academiile categoriilor de forţe şi în şcolile de maiştri militari şi subofiţeri s-au desfăşurat ieri ceremoniile de absolvire şi de înaintare în grad a promoţiei 2015, care poartă denumirea onorifică "Regele Ferdinand 150". Despre absolvenţii Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", din Sibiu, ne-a vorbit rectorul academiei, generalul de brigadă profesor universitar doctor inginer Ghiţă Bârsan.
Ghiţă Bârsan: Au absolvit Academia Forţelor Terestre un număr de 47 de fete şi 196 de băieţi, 243 de absolvenţi cu rezultate foarte bune. Mă bazez, când spun acest lucru, pe rezultatele pe care le-au obţinut în cadrul examenului de licenţă, atât la proba scrisă, dar şi la proba de susţinere a lucrărilor de licenţă, cu o medie destul de bună - 8,43. Ca şi în anul anterior, şeful de promoţie a fost declarată o domnişoară, Nicoleta Mihaiu, care a obţinut la examenul de licenţă nota 10 şi media de absolvire 9,66.
Trebuie menţionat că în acest an nouă dintre absolvenţii noştri au obţinut nota 10 la examenul de licenţă, trei dintre ei fiind declaraţi şi şefi de promoţie pe Arme-Specialităţi militare. Spun acest lucru, pentru că o noutate faţă de anii anteriori este şi faptul că repartiţia pe funcţii a promoţiei 2015 s-a făcut în Academie, astfel încât absolvenţii acesteia, în data de 29 iulie, au aflat unde îşi vor desfăşura activitatea după finalizarea studiilor din cadrul şcolilor de aplicaţie, respectiv centrelor de instruire ale armelor.
Eu cred că toţi aceşti absolvenţi vor avea rezultate deosebie în cariera lor militară. Cred în faptul că sunt bine pregătiţi, avem 20 de absolvenţi pentru Ministerul de Justiţie, este pentru prima dată când au şcolarizat în instituţia noastră şi aşteptăm cu nerăbdare o primă evaluare a beneficiarului. 246 de candidaţi, declaraţi admişi la examenul de admitere în Academia Forţelor Terestre, îi vom aştepta la 1 septembrie, pentru că începe un nou an universitar, de data acesta avem ca beneficiar Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Justiţie, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Tuturor le urez succes şi îi aştept cu drag în Academia Forţelor Terestre ori de câte ori doresc să se întoarcă aici, sau, de ce nu, să ocupe funcţii în cadrul acestei instituţii.
Realizator: Generalul de brigadă, profesor universitar doctor inginer Ghiţă Bârsan, rector, comandantul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", din Sibiu. Tinerilor noştri colegi din promoţia 2015 le dorim şi noi numai succese şi o carieră frumoasă în Armata română. Şi iată-ne ajunşi la ultimul subiect al "Jurnalului militar" de astăzi. La Universitatea Naţională de Apărare Carol I din Bucureşti au fost lansate la mijlocul acestei săptămâni două proiecte finanţate din fonduri europene, deosebit de utile pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii din Universitate şi nu numai. Despre ce este vorba mai exact ne spune Andreea Popescu.
Reporter: Andreea Popescu - Miercuri a fost lansat proiectul "Profesie, şcoală, consiliere, orientare, practică ProSCOP". Acesta urmăreşte formarea de aptitudini şi competenţe care să faciliteze integrarea studenţilor şi a masteranzilor în activitatea profesională. Managerul proiectului, colonelul profesor universitar doctor Ioan Deac.
Ioan Deac: Este un proiect finanţat din fonduri europene, prin intermediul Programului Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane şi este coordonat prin intermediul organismului intermediar Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi se adresează studenţilor din anii de studii 1 şi 2 de la licenţă şi anul 1 de studiu de la master, care vor desfăşura, pe perioada lunii septembrie, un stagiu de practică care va fi finanţat din fonduri europene şi, după începerea anului universitar, în lunile octombrie şi noiembrie, vor beneficia de consiliere profesională şi orientare în carieră.
Proiectul a fost conceput pentru a deschide calea către profesie şi competenţe practice pentru studenţi care se specializează în domeniul securităţii şi apărării, respectiv pentru programele de licenţă de securitate şi apărare, programe de comunicare publică şi interculturală în domeniul securităţii şi apărării şi pentru programele de master corespunzătoare: securitate şi apărare, comunicare publică în domeniul securităţii şi apărării şi managementul crizelor. De asemenea, trebuie să spun că acest proiect a permis şi încadrarea în proiect a unor studenţi care vin de la alte universităţi, dar care au teme de cercetare pentru stagiul lor de practică apropiate de domenile pe care le-am enumerat.
Reporter: Tot la Universitatea Naţională de Apărare a avut loc joi, de această dată, conferinţa de lansare a proiectului "Securitate prin cunoaştere". Proiectul se adresează unui grup de 80 de doctoranzi din domeniile ştiinţe militare, securitate şi informaţii, ordine publică şi siguranţă naţională, dar şi celor din domenii precum ştiinţe politice, relaţii internaţionale, ştiinţe sociale, juridice, filosofie, ştiinţele mediului. Managerul proiectului, comandorul profesorul universitar doctor Ioan Crăciun.
Ioan Crăciun: Acesta este un proiect extrem de important pentru cele două instituţii partenere: Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", instituţii care probează încă o dată parteneriatul pentru derularea unui proiect cu accesare de fonduri europene. Proiectul este extrem de benefic şi pentru grupul ţintă, format din 80 de doctoranzi care vor primi un sprijin financiar în vederea dezvoltării programelor de cercetare doctorală la un nivel mult îmbunătăţit. Beneficiile sunt şi pentru cele două instituţii partenere şi ele constau în îmbunătăţirea programelor de cercetare doctorală pe care o instituţie le dezvoltă. Pe de altă parte, vom proceda la îmbunătăţirea tehnicilor de documentare şi de folosire a resurselor de cercetare de către doctoranzi şi de către ceilalţi studenţi aia cestor instituţii. De asemenea, intenţionăm să achiziţionăm şi un soft specializat pentru gestionarea programelor doctorale.
Realizator: Reporter Andreea Popescu. Mulţumesc! Înainte de rămas bun, încă o urare tanchiştilor militari care sărbătoresc astăzi Ziua armei: numai succese şi La mulţi ani! Iar aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. Rămânem, însă, alături de dumneavoastră în mediul virtual, pe internet.
Eu sunt Bogdan Silviu Răducan şi până data viitoare rămâneţi cu bine!