Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emisiunea Jurnal Militar din 23.09.2017

Exercițiu tactic cu trageri de luptă ISTRIA 2017, Plecarea echipei României la jocurile INVICTUS 2017 din Toronto

Emisiunea Jurnal Militar din 23.09.2017
Exercițiu tactic cu trageri de luptă ISTRIA 2017 (foto: Eugen Mihai)

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 28 Septembrie 2017, 12:40

Realizator: Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a efectuat în această săptămână o vizită de lucru la Washington. Din delegaţia care l-a însoţit în SUA au făcut parte şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică şi alţi şefi de centrale din minister. Cecilia Sfetcu a urmărit subiectul:

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 23.09.2017

Reporter: Delegaţia Ministerului Apărării a participat, luni, la o masă rotundă cu membrii Consiliului Atlantic. În cadrul discuţiilor s-a abordat cu precădere problematica securităţii în contextul evoluţiilor strategice din ultimii ani care au avut un impact direct şi semnificativ asupra stabilităţii flancului estic al Alianţei. Marţi, ministrul apărării naţionale a avut o întâlnire oficială la Pentagon cu secretarul american al apărării, James Mattis. Cu acest prilej, Mihai Fifor a reiterat omologului american angajamentul ferm al României de a contribui substanţial la securitatea Alianţei. Totodată, ministrul român al apărării şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul SUA în Europa, cu precădere pentru prezenţa robustă în România ca parte a iniţiativei de reasigurare, descurajare europeană prin operaţiunea Atlantic Resolve în scopul creşterii interoperabilităţii forţelor aliate şi partenere. De asemenea, cei doi demnitari au adus în discuţie stadiul cooperării în domneiul achiziţiilor, programul Avion multirol fiind un exemplu concret al Parteneriatului strategic România-SUA. Tot marţi, delegaţia română a avut o întrevedere la Casa Albă cu adjunctul consilierului prezidenţial pentru securitate naţională Ricky Waddell. Miercuri, delegaţia MApN a avut o întâlnire de lucru şi cu reprezentanţi ai companiilor din industria americană de apărare. La sediul organizaţiei American Romanian Business Council. Cu această ocazie ministrul apărării naţionale a evidenţiat angajamentul ferm al ţării noastre de accelerare a procesului de modernizare a Forţelor Armate Române şi realizarea capabilităţilor operaţionale care să permită interoperabilitatea cu aliaţii din NATO, precum şi în cadrul parteneriatelor strategice pe care ţara noastră le are, amintind în context de stadiul programelor de achiziţionare a rachetelor Patriot şi sistemelor HIMARS. Agenda zilei de joi a cuprins o serie de întâlniri la Washington DC cu reprezentanţi ai mai multor companii americane, prilej cu care a fost reiterat angajamentul României de alocare a două procente din PIB pentru apărare în 2017 şi menţinerea acestui prag pentru următoarea decadă, ceea ce va permite demararea unor programe de înzestrare necesare modernizării forţelor armate ale României. În acest context ministrul Fifor a subliniat importanţa transferului de tehnologie şi de knowhow către industria naţională de apărare în interesul securităţii regionale şi internaţionale. A apreciat rezultatele bune ale întâlnirilor avute şi a invitat companiile de profil să investească în România.

*

Realizator: Militari din Brigada 1 rachete sol-aer s-au aflat , în perioada 24 august-20 septembrie, în poligonul Capul Midia unde au particpat la partea a doua a exerciţiului Istria. Cu detalii prin telefon, comandantul brigăzii, colonelul Claudiu Hermeniuc:

Claudiu Hermeniuc: Exerciţiul a culminat cu executarea tragerilor de luptă cu două batalioane de rachete sol-aer şi o companie tehnică. Exerciţiile de anul acesta au fost de o complexitate deosebită. Au implicat dislocări impresionante de tehnică şi staţionar, implementarea unor tactici şi tehnici astfel încât să îndeplinim standardele NATO pe care trebuie să le atingem toţi. Apreciez devotamentul şi profesionalismul militarilor din brigadă, efortul deosebit pe care l-au depus în realizarea standardelor de performanţă. Am avut ocazia să constat că avem echipe de luptă integrate, că se reuşeşte un transfer de pregătire de la generaţiile vârstnice la tinerii ofiţeri, maiştrii militari şi soldaţi de grad profesionişti. Apreciez foarte mult efortul tuturor de a învăţa şi de a da totul pentru îndeplinirea misiunilor.
*


Realizator:
Exerciţiul multinaţional Vigorous Warrior 2017, organizat în Germania de Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicina Militară, s-a închiat săptămâna trecută. Conculziile ni le-a prezentat, la revenirea în ţară, locotenent-colonel Daniel Derioiu, medic în medicina de urgenţă, coordonatorul detaşamentului românesc participant la exerciţiu.


Daniel Derioiu: S-a pus accent pe interacţiunea şi colaborarea între entităţi medicale militare şi civile cu asigurarea continuităţii asistenţei medicale pe întreg lanţul de evacuare, inclusiv cu evacuarea capacităţii de răspuns în cazul unui incident biologic cu declanşarea unei epidemii. Exerciţiul a fost cel mai mare de acest tip din istoria NATO, cu peste 1.000 de militari din 26 de ţări. În premieră, România a avut al doilea contingent ca mărime între participanţi după naţiunea gazdă, Germania, cu 101 militari şi civili din diferite ministere şi organizaţii. Astfel, MApN a participat cu un număr de 76 de militari care au încadrat modulele chirurgical, post operator, sterilizare şi triaj ale unui spital de tip Rol 2 multinaţional, o formaţiune medicală tip Rol 1, o aeronavă Spartan de evacuare medicală şi o echipă de simulare cazuri cu studenţi de la Institul medico-militar. În timpul celor cinci zile de exerciţiu propriu-zis s-a urmărit modul de răspuns la situaţii cu victime multiple, politraumă sau contaminate biologic pe întreg lanţul de îngrijiri şi evacuare militară, precum şi interoperabilitatea echipelor medicale multinaţionale. Am avut satisfacţia să constat că procedurile comune la nivel NATO au funcţionat, echipele multinaţionale acţionând la unison pentru scopul nobil de a salva viaţa şi integritatea corporală a militarilor care ne apără valorile şi a populaţiei civile. Exerciţiul a reprezentat o experienţă benefică atât pentru mine personal, cât şi pentru colegii medici militari din diferite specialităţi, subofiţeri asistenţi medicali, studenţi la medicină militară, colegii de la IGSU şi SMURD, care mi-au mărturisit ca au fost entuziasmaţi de rezultatele lucrului în mediul multinaţional şi de experienţa câştigată în pregătirea lor profesională. Privind în viitor, următoarea ediţie a seriei de pregătiri NATO Vigorous Warrior va fi găzduită de România în 2019 şi ne dorim să avem rezultate cel puţin la fel de bune în instruirea în comun în medicina operaţională şi cooperarea celei militare.
*
Realizator: La finalul săptămânii trecute, caporalul Mădălin Stoica îşi pierdea viaţa în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiuna Kandahar din teatru de operaţie Afganistan. În acelaşi incident erau răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Luni, 18 septembrie, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii au fost organizate ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie. Şi tot luni s-a desfăşurat şi ceremonia prilejuită de repatrierea sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica. Militarii din teatrul de operaţii Afganistan îşi luaseră rămas bun de la camaradul lor cu o zi înainte. Comandantul batalionului 280 Infanterie, Protecţia Forţei "Brave Hearts", locotenent-colonelul Cristinel Colibaba.


Cristinel Colibaba: Tată şi soţ, camarad şi prieten, pe 15 septembrie Mădălin a trebuit să se înroleze în "armata îngerilor". Sacrificiul său însă nu va fi zadarnic. Vom găsi noi puterea de a continua misiunea cu aceeaşi determinare şi profesionalism, convinşi fiind că va veghea asupra noastră de sus din ceruri. Te vom păstra în amintire ca pe un bun camarad, un exemplu de loialitate şi dăruire! Drum bun, adio şi fie ca Dumnezeu să-ţi odihnească în pace sufletul, Mădălin Stoica!


Realizator: Locotenent-colonelul Cristinel Colibaba, comandantul Batalionului 280 Infanterie, Protecţia Forţei "Brave Hearts", dislocat în teatrul de operaţie Afganistan. Jurnalul militar continuă. Schimbăm subiectul. Marşul de instrucţie, din acest an, al Navei Şcoal Mircea, început pe 23 mai s-a încheiat ieri.


Vali Rupa: Nava Şcoală Mircea a ajuns acasă. După patru luni în care a parcurs 10 mii de mile marine şi a făcut escală în 11 porturi din nouă ţări europene, bricul şi-a încheiat ieri marşul anual de instrucţie. Obiectivul principal al marşului a fost instruirea în domeniul navigaţiei şi practicii marinăreşti a studenţilor Academiei Navale Mircea cel Bătrân şi a elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu. În timpul acestui marş de instrucţie, cadeţii au reprezentat ţara noastră în cadru a două evenimente nautice prestigioase: Zilele Forţelor Navale Olandeze şi Competiţia Nautică "The Tall Ships Races 2017", cu ocazia celebrării a 100 de ani de independenţă a Finlandei. O premieră pentru Nava Şcoală Mircea a fost faptul că 110 cadeţi germani s-au instruit anul acesta în timpul marşului de instrucţie alături de cadeţii români şi de alţi opt cadeţi din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia. În timpul marşului echipajul navei a efectuat vizita oficială la academiile navale din Olanda, Germania, Polonia, Portugalia şi Spania ca o confirmare a bunelor relaţii ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân cu instituţiile similare europene.
*
Realizator: Vali Rupa mulţumesc. Încep astăzi, urmând a se încheia pe 30 septembrie, "Invictus Games Toronto 2017", o competiţie internaţională care are rolul de a încuraja şi sprijini recuperarea fizică şi reabilitarea veteranilor răniţi. România va fi reprezentată la "Invictus Games Toronto 2017" de 15 sportivi, militari răniţi în teatrele de operaţii care vor participa la şase discipline sportive individuale: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. Alături de ei se vor afla antrenorii lor din Clubul Sportiv al Armatei "Steaua Bucureşti", membri ai familiilor, prieteni şi suporteri români din Canada. Joi dimineaţa, cu puţin înaintea plecării lotului României spre Toronto, căpitanul Ion Gabriel, vicepreşedinte al Asociaţiei de Voluntari Invictus a realizat reportajul pe care îl ascultăm în continuare.


Grigore Nicolae: Maior Grigore Nicolae. Mergem să cucerim Canada.


Ion Gabriel: La ce probe veţi participa?


Grigore Nicolae: La haltere şi la nataţie. Am simţit că pot să fac faţă.


Ion Gabriel: De cât timp aţi început antrenamentul?


Grigore Nicolae: Pentru Toronto antrenamentul a început în martie.


Ion Gabriel: În martie? Cât ridicaţi, câte kilograme?


Grigore Nicolae: 90 de kg. Acum ţintesc să ridic în timpul competiţiei cel puţin 130.


Bida Ionel: Plutonier major Bida Ionel


Ion Gabriel: La Toronto participi la....?


Bida Ionel: O singură disciplină, înotul. Din martie am început antrenamentul efectiv. Am avut şansa să am un antrenor deosebit care a pus suflet şi timp şi dăruire. Îi mulţumesc din suflet domnului maistru Felix.


Ion Gabriel: Câte ore pe zi te-ai antrenat?


Bida Ionel: În bazinul de înot vreo două ore, iar al doilea antrenament era de întreţinere, cam o oră la forţă.


Ion Gabriel: La ce probe vei participa?


Bida Ionel: Voi participa la 50 m liber, 50 m spate, 50 m bras şi 100 m liber.


Ion Gabriel: Văd aici, lângă tine şi un susţinător!


Bida Ionel: Este cea mai frumoasă suporteră a mea!


-: Dacă el zice, sunt de acord cu el. Mult succes. Go Invictus


Ion Gabriel: Care este numele tău?
-: /.../
Ion Gabriel: Şi unde mergi tu acuma?


-: În Canada. Succes! Hai tati!


Eugen Mănăilă: Sunt plutonier adjutant principal Eugem Mănăilă. Şi împreună cu soţia către Toronto.


Mănăilă Ana Maria: Mănăilă Ana Maria


Eugem Mănăilă: În această zi autentică de toamnă sunt puţin melancolic, fiecare dintre noi am fost, unii foarte grav răniţi, alţii doar răniţi, în schimb pe toţi ne-a unit ceva, aş putea să spun, în acelaşi timp şi nobil şi înălţător şi benefic pentru noi, pentru sănătatea noastră. Sportul şi tradiţiile, Invictus este despre camaraderie, este despre eroi, este despre tradiţii, este despre a nu uita niciodată ce au făcut înaintaşii noştri, de a nu ne uita niciodată camarazii căzuţi în lupta împotriva terorismului, ca noi să nu abandonăm niciodată lupta, să nu dăm pasul înapoi şi nici unul să nu rămână în spate.


Ion Gabriel: Ce ai făcut tu în armată? Ce funcţie ai avut?


Eugem Mănăilă: În zona de cercetare, diversiune prin paraşutare, din 1989 până în 2010 până când am fost rănit. Funcţii de luptător, întinsă pe foarte mulţi ani, cu foarte multe satisfacţii, cu foarte multe greutăţi şi în acelaşi timp cu foarte multă experienţă, în orice moment aş putea spune.


Ion Gabriel: Mergem la Totonto să susţinem pe...?


-: Eugen Mănăilă.


Ion Gabriel: Eugen Mănăilă.


-: Şi nu în ultimul rând, echipa Invictus România.


Ion Gabriel: Haideţi să le facem o urare.


-: Aveţi grijă de voi şi mult succes Go Invictus


Realizator: Reporter, căpitanul Ion Gabriel, vicepreşedintele Asociaţiei de Voluntari Invictus, mulţumesc. Vă mai informăm şi că ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă vor fi prezenţi, astăzi, alături de cei 15 militari răniţi care compun Invictus România la ceremonia de deschidere a jocurilor Invictus de la Toronto. Totodată, oficialii români vor asista la antrenamente şi la primele probe sportive la care vor concura militarii români. La rândul său, şeful Statului Major General va participa la conferinţa şefilor apărării ai naţiunilor participante la "Invictus Games Toronto 2017". Subiectul principal al întâlnirii va fi axat pe discuţii privind personalul militar rănit sau devenit invalid în urma participării la acţiuni militare interne sau la misiuni în teatrele de operaţii. Nouă nu ne mai rămâne decât să urăm la rândul nostru, mult succes sportivilor militari români la "Invictus Games Toronto 2017".

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017