Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în Afganistan
Articol de Cristian Dumitraşcu, 29 Decembrie 2017, 17:55
Realizator: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Vă aduc ca în fiecare sâmbătă dimineaţă, de la această oră, ştirile de actualitate militară. Vom vorbi despre ce a fost ieri, de Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti, dar şi despre expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în Afganistan. Aţi aflat şi de la "Matinal" mai devreme, despre acest eveniment, despre această expoziţie unică, de acolo din Kandahar. Vom vorbi şi despre medalii şi distincţii acordate unor militari cu ocazia sărbătoririi României, dar şi despre un concurs de inovare pentru securitate naţională numit "PatriotFest". Aşadar "La mulţi ani!" încă o dată pentru ziua de ieri, pentru ziua noastră. În urmă cu 99 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. Ieri, am transmis vreme de mai bine de o oră, împreună cu colegii din echipa Radio România Actualităţi, aspecte de la parada militară din Piaţa Arcului de Trimf, unde am văzut o mare de oameni veniţi să cinstească jertfa prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918. În câteva minute vom difuza şi un vox pop de acolo din Piaţă, pe care l-au realizat colegii noştri de la Radio România Actualităţi. Deocamdată primele ştiri de actualitate militară.
AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Miercuri, la Centrul Naţional de Instruire întrunită Getica din Cincu din judeţul Braşov a avut loc tragerea de recepţie, testare şi evaluare operaţională a sistemului antitanc portativ SPIKE-LR, ce face parte din programul de înzestrare al Forţelor Terestre Române. De asemenea, tot în această săptămână, miercuri, 29 noiembrie, în şedinţa de guvern a fost adoptată hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentei etapei întâi a Programului esenţial de înzestrare transportor blindat pentru trupe 8x8 în vederea atribuirii unui acord cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems. Este un transportor pe care l-am văzut ieri la paradă - cei care aţi ascultat la radio, am vorbit acolo despre acest PIRANHA 5, impunător acest PIRANHA 5, dacă l-aţi vzut la televizor cu atât mai bine. Acordul de furnizare se face luând în considerare calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma pe care am amintit-o mai devreme.
Ei bine, toate lucrurile de actualitate militară vor mai fi pe parcursul emisiunii. Deocamdată vă spunema că avem câteva, să zicem, opinii ale oamenilor care au fost în public, ieri, în Piaţa Arcului de Triunf. Majoritatea comentatorilor a spus că a fost cea mai reuşită paradă din ultimii 10 ani şi se pare că oamenii din public vin să confirme această concluzie. Daniela Mănuţă a realizat un vox pop acolo; vocea poporului spune mereu adevărul şi de aceea vă invit să ascultăm ceea ce au spus spectatorii de toate vârstele despre ce s-a întâmplat în Bucureşti, ieri, de Ziua Naţională.
Reporter: Cum vi s-a părut parada?
-: Foarte frumoasă. Bine organizată. Noi am venit pentru nepoţi, şi cu nepoţii.
Reporter: Prima oară când veniţi?
-: Am mai venit. Tot la fel de frumos, dar parcă mai frumos este în acest an.
-: Pentru copil am venit, dar şi noi ne doream să venim aici.
Reporter: Pentru prima oară când veniţi sau..?
-: Da, este prima dată.
Reporter: Ce v-a plăcut cel mai mult din tot ce aţi văzut?
-: Avioanele mi-au plăcut mie cel mai mult şi tancurile.
-: Foarte frumoasă, ca în fiecare an. Reprezentaţiile aeriene mi s-au părut impresionante.-: Frumoasă, impresionantă.
Reporter: Ce v-a plăcut din ce aţi văzut?
-: Cam tot, inclusiv efortul celor care s-au zbătut să iasă cât de cât la înălţime.
Reporter: Militarii?
-: Bineîneles, eu sunt, de fapt, cei sărbătoriţi odată cu ţara. Cam asta este România noastră, frumoasă.
Reporter: Cum ţi s-a părut parada?
-: Mi s-a părut foarte frumoasă, dar un pic cam aglomerată. Avioanele şi elicopterele militare.
-: Pentru copil am venit, dar şi noi ne doream să venim aici.
Reporter: Prima oară când veniţi?
-: Da este prima dată.
Reporter: Ce va plăcut cel mai mult din tot ce aţi văzut?
-: Avioanele mi-au plăcut mie cel mai mult şi tancurile.
Reporter: Am văzut că făceaţi cu mâna militarilor.
-: Am fost un simplu soldat, dar am venit acasă cu o diplomă de onoare în serviciul militar, ceea ce a fost o mare onoare pentru mine şi iubesc armata din tot sufletul. Ne apără ţara, asta este foarte important!
-: A fost foarte frumos, mi-au plăcut avioanele, bineînţeles. Mai mult cei străini, sunt mai altfel decât ai noştri.
Reporter: Dumneavoastră cum vi s-a părut parada?
-: Foarte frumoasă. Am fost fascinantă în general de utilaje, de tancuri, de avioane, de tot ceea ce înseamnă dotarea Armatei.
-: Tancurile. Mie mi se pare că tancurile sunt foarte bune în timpul războiului./rpatulea
*
Realizator: Este plină ţara de cimitire şi de monumente ale eroilor. Nu ar fi rău ca de fiecare dată când suntem pe drum să ne oprim şi să mai aprindem câte o lumânare pentru cei care au făcut această ţară mare şi frumoasă.
Spune mai devreme Adrian Soare la 'Matinal' despre acea expoziţie pe care colegul Ilie Pintea a vernisat-o ieri. A fost şi acolo sărbătorită Ziua Naţională, într-o ceremonie militară, dar şi prin această expoziţie de fotografie realizată printr-un parteneriat între Radio România şi Ministerul Apărării Naţionale. Evenimentul a fost dedicat memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, militar al Batalionului 280 infanterie din Focşani, căzut la datorie în tatrul de operaţii, în 15 septembrie anul acesta. Vernisajul a avut loc chiar ieri, de Ziua Naţională. Fotografiile sunt realizate de jurnalistul Radio România Ilie Pintea. Fotografiile realizate de colegul nostru de-a lungul mai multor ani pun în valoare sacrificul militarilor care îşi fac datoria în Afganistan, inocenţa copilăriei şi frământarea pentru prezentul nesigur, oglindită pe chipurile localnicilor din Afganistan. Contextul acestui vernisaj este cât se poate de potrivit, deoarece anul acesta se marchează pentru România 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi 15 ani de prezenţă a Armatei Române în teatrul de operaţii în Afgansitan. În plus, dedicând această expoziţie memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica. Ilie Pintea, trebuie să vă reamintesc, că a fost jurnalistul care l-a fotografiat şi intervievat pentru ultina dată pe Mădălin Stoica. Subliniem o dată în plus faptul că Parteneriatul aceste nu este doar unul la nivel de state, ci, spune Ilie Pintea, unul despre oameni. Iată şi câteva ganduri pe care Ilie ni le-a transmis despre această expoziţie, care a fost vernisată ieri, "Chipurile războiului". Orice militar care ajunge în misiunile de patrulare din teatrul de operaţii vă poate spune că cei mai curioşi şi dornici de a comunica sunt copiii afgani care, parcă în ciuda faptului că s-au născut şi trăiesc în mijlocul unui conflict de proporţii, sunt mereu cu zambetul pe buze. Copiii aceştia, care zâmbesc din toată inima spre aparatul de fotografiat, pot fi luptătorii de mâine, ori pot fi cei care vor pune capăt unui conflict ce pare să nu se mai sfârşească acolo. În ciuda săraciei şi a războiului ei se bucură de copilărie; şi-au făcut un teren de fotbal la câteza zeci de metri de turnul din care o mitralieră supraveghează perimetrul bazei militare din Kandahar, ori aleargă pe uliţele pline de praf în jurul plutonului românesc sosit la malik-ul satului. Ilie Pintea ne-a transmis, iată, nu se putea altfel, şi un interviu realizat ieri, în Kandahar, de Ziua Naţională, cu unul dintre militarii romani aflaţi în misiune.
Ilie Pintea: Pe sublocotenentul Marian Sulivăstru l-am întâlnit la începutul lunii septembrie la Kandahar, când de-abia intrase în teatrul de operaţii şi lua contact cu praful fierbinte al Afganistanului. L-am reîntâlnit acum, la jumătatea misiunii, şi am găsit un tânăr mult mai matur şi mai sigur pe el, care mi-a vorbit despre provocările de zi cu zi din aria de responsabilitate şi despre felul în care a decurs până acum misiunea.
Marian Sulivăstru: Cele trei luni de misiune au trecut într-un ton normal. S-au executat excat cum au fost planificate, fără incidente deosebite pe parcursul lor.
Ilie Pintea: Este ceva ce te-a marcat în mod deosebit în această primă parte a misiunii?
Marian Sulivăstru: Multe lucruri au fost învăţate. Experienţa dobândită este una foarte mare şi foarte importantă pentru un ofiţer de infanterie, dar să spunem că nu au fost evenimente care să mă marcheze într-un mod deosebit. Cred că cel mai important lucru pentru un tânăr ofiţer aflat într-o misiune în Afganistan este să reuşească să creeze o relaţie foarte bună cu subordonaţii, cu militarii din subordine şi să reuşească să formeze o echipă care să fie axată atât pe relaţiile interpersonale, cât şi pe obiectivul misiunii în fiecare zi. Provocările sunt destul de numeroase, atât din privinţa ameninţărilor actualului mediu de securitate din Afganistan, cât şi din privinţa executării misiunilor la faţa locului. În orice moment o ameninţare se poate ivi, iar lucrurile se pot schimba imediat.
Ilie Pintea: Cea mai temută ameninţare, dacă-i putem spune aşa, pare să fie acest VBIED care a şi făcut deja victime.
Marian Sulivăstru: Da. VBIED-urile rămân în continuare o ameninţare destul de mare pentru patrulele din Afganistan, însă cu mare atenţie şi respectând în totalitate normele putem evita aceste incidente. Respectarea întocmai a procedurilor bineînţeles că face diferenţa între viaţă şi moarte aici în Afganistan.
Ilie Pintea: Din păcate, atacurile cu maşini capcană, acele VBIED de care vorbeam cu Marian, au făcut deja victime şi în rândul românilor. La 15 septembrie, explozia unei maşini capcană a ucis un militar roman, iar alţi doi au fost răniţi în deflagaraţie.
*
Realizator: Militarii răniţi în teatrele de operaţii au fost avansaţi în grad, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Ministerului Apărării. Pentru 75 de veterani prezenţi la ceremonie, militari în activitate, în rezervă şi în retragere, avansarea în grad a reprezentat o nouă dovadă a recunoştinţei armatei pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile acolo unde ţara i-a trimis. De asemenea, cu acelaşi prilej, pentru forţa şi tăria de caracter de care au dat dovadă şi pentru rezultatele deosebite obţinute în urma participării la Invictus Games, cei 15 militari răniţi care au reprezentat România la Toronto au fost premiaţi. Mai trebuie consemnat un fapt important, parafat, iată, în CSAT, care a aprobat marţi propunerile de buget pe anul viitor ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, s-a stabilit acolo că MApN va putea participa, anul viitor, în afara teritoriului statului, cu 1775 militari, o creştere cu 286 faţă de anul acesta. Alţi 233 de mlitari se vor afla în ţară, cu posibilitatea disolcării la ordin. Efortul principal va fi reprezentat, în contnuare, de participarea la misiunea NATO din Afganistan şi de menţinerea participării la operaţiile Alianţei Nord-Atlantice. Ei bine, am ajuns, iată, la ultimul subiect pe care vi l-am pregătit. Tot miercuri, în Bucureşti a avut loc gala finală a primului concurs de inovare pentru securitate naţională - PatriotFest. Concursul a fost lansat la sfârşitul anului trecut şi s-a adresat persoanelor care au realizat prototipuri în domeniile securitatea informaţiei, inteligenţa artificială şi interfaţa om-maşină. Pentru prima dată în România, instituţiile din domeniul securităţii naţionale au lansat un concurs naţional de inovare ce a avut ca obiect o mai bună pregătire a securităţii naţionale pentru provocările viitoare, pentru atragerea resurselor de inovare româneşti. Iată că în această săptămână au fost premiaţi cei mai buni. Câştigătorul ediţiei PatriotFest 2017 a fost Dumitru Grigore, director cercetare-dezvoltare al unei companii din Cluj-Napoca, cu prototipul Sistem psihometric de evaluare psihologică rapidă. A consemnat colegul nostru Cătălin Purcaru.
*
Dumitru Grigore: Sunt absolut suprins, deşi eram conştient de multă vreme că ideea aceasta este specială prin faptul că poate să schimbe lumea la propriu. Concret, un sistem de evaluare psihologică care să nu pună niciun fel de întrebare, care să fie şi foarte rapid şi mai ales obiectiv, este chiar o realizare care, utilizată eficient acolo unde este corect să fie utilizată, poate să schimbe faţa lumii, realitatea. Nu sunt cuvinte mari, dar imaginaţi-vă ce înseamnă să ne urmărim cu grijă copiii, evaluându-i încă de mici pentru potenţialul lor cel autentic şi să-i ajutăm în zona aceea. Imaginaţi-vă ce înseamnă să ne redescoperim abilităţi despre care ştiam, dar în intimitate şi poate că ne era chiar teamă să supralicităm ideea că ne-am pricepe şi la acele lucruri. În domeniul militar este un univers impresionant în care acest sistem poate fi utilizat. Dacă vom trece de la grilă, care este pe suport, pe masă, la mănuşi cu inserţie de senzori şi decuplăm persoana evaluată de nevoia de a fi aşezată la masă, putem urmări prin satelit un luptător în câmpul tactic. Cunoaştem exact zona emoţională, să înţelegem dacă i se face dor de casă sau nu, însă intrăm într-o altă paradigmă. A evalua o persoană în timp real în ceea ce priveşte modul de decizie într-o situaţie de criză este deja un salt.