2015 – Anul Veteranilor de Război: Marin Dragnea
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război
Articol de Cristian Dumitraşcu, 30 Aprilie 2015, 12:49
Cristian Dumitraşcu: Marin Dragnea s-a nascut la 30 mai 1923 în vestita comună a Moromeţilor în Siliştea Gumeşti din Teleorman, a plecat devreme de acasă devenind copil de trupă într-un regiment de cavalerie din Bucureşti.
A luptat ca voluntar pe Frontul de Est cavalerist în grupul 52 Cercetare, iar în 1942 a fost înaintat la gradul de sergent, iar la scurtă vreme a căzut prizonier la Stalingrad. După o perioadă grea într-un lagar sovietic, se înrolează în Divizia Tudor Vladimirescu, iar după ce absolva o scoala de ofiţeri în Rusia, revine după 23 august 1944 în ţară cu gradul se sublocotenent, iar la Oradea este grav rănit în luptele pentru eliberarea Transilvaniei.
AUDIO: Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război gl.a.(ret.) Marin Dragnea
Urmează o perioadă controversată din viaţa şi cariera tânărului ofiţer Marin Dragnea, care la începutul anilor `50 a fost locţiitor polititc al comandantului în mai multe unităţi militare importante aflate în plină tranziţie structurală şi ideological de fosta armată regală până la armata proaspătului regim instaurat dupa 1948.
Din 1952 până în 54 locotenent colonelul Marin Dragnea urmează cursurile Academiei Marelui Stat MAJOR din URSS iar după absolvire este pe rând comandant al Garnizoanei Timişoara, locţiitor al Comandantului armatei a 3 a şi comandant al Comandamentului militar teritorial CLUJ până în 1973.
După ce a mai ocupat funcţii administrative importante înafara armatei, în domeniul Sportiv, dupa 1989 este ales Preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de război funcţie în care Generalul Marin Dragnea a fost reales în fruntea Asociaţiei care a luptat pentru drepturile bravilor veterani care au luptat pentru România.
Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi a 25 de ani de la înfiinţarea ANVR - ului l-am invitat pe generalul de armată în retragere veteran de razboi Marin Dragnea la Trustul de Presă al Armatei.
Marin Dragnea: Jertfele celui de Al Doilea Război Mondial ale Armatei Române sunt colosale, enorm de grele, enorm de dure pe care le-a spuortat poporul, le-au suportat părinţii noştri, bunicii noştri, copii noştri, prietenii noştri. Cei care acum 70 de ani luptam pentru întregirea României.
Sunt unul care am participat de la ISMAIL cu unitatea de Cavalerie 4 Călăraşi, Regimentul 4, Grupul 52 Cercetaşi. Ismail - Tatar-Bunar – Tighina – Tiraspol – Dalnic – Odesa – Kiev – Cotul Donului – Cotelnicov – Stalingrad pe jos şi călare pe armăsarul care m-a purtat 3000de km şi pe 6 august el este omorât la Stalingrad, nu departe de oraşul Stalingrad, iar eu sunt astăzi în acest centru de cultură şi educaţie al armatei să prezint care mai este situaţia noastră.
La 18 ani când regimentul a plecat pe front eu trebuia să iau bacalaureatul în 1942, să merg la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie. Nu! Am cerut să însoţesc regimentul meu, Grupul 52 Cercetare, să lupt alături de camarazii din regiment, păstrând tradiţia bunicului meu care în 1877 – 1878 a fost decorat cu Virtutea Militară şi împroprietărit cu 4 hectare de pământ, tatăl meu 1917 – 1918 decorat cu Virtutea Militară, socrul meu în 1917-1918 decorat cu Virtutea Militară şi împroprietărit. Să le urmez modelul de ostaşi care au luptat pentru România Mare.
Cristian Dumitraşcu: Pentru că ne apropiem de finalul interviului aş vrea să transmite-ţi un mesaj pentru oamenii de acasă, în anul acesta aniversar.
Marin Dragnea: În primul rând aş dori din toată inima mea de bătrân ostaş al Ţării Româneşti să doresc întregului popor, în numele celor care mai suntem în viaţă, sănătate, viaţă lungă, să fie sănătoşi şi să ducă mai departe tradiţiile familiilor lor.
Tineretul patriei noastre de la sate şi de la oraş să cunoască trecutul glorios al poporului român, istoria, sacrificiile care au fost făcute, iar armatei noastre succes deplin în tot ceea ce face pentru binele României
Ca bătrân care am suportat privaţiunile războiului vă spun că nu e bun la nimic. Vă doresc din toată inima, celor care slujiţi acest, să zic...nici Divizie, nici Corp de Armată...Citadelă al culturii şi educaţiei oştirii române, Trustul de Presă al Armatei şi celor care îl slujesc.