2015 – Anul Veteranilor de Război: Aron Ispas
262 de zile pe front, din Aiud în Munţii Tatra.
Articol de Cristian Dumitraşcu, 06 Aprilie 2015, 11:15
Veteranul de război Aron Ispas s-a născut în comuna Mirăslău, în prezent în judeţul Alba, la 6 septembrie 1922. A luptat în război ca ofiţer cercetaş în Batalionul 8 Vânători de Munte din Divizia 2.
Aron Ispas: Am mers pe front în 23-24 august '44 şi războiul l-am început, luptele, numai în 6 septembrie, că atunci ne-au atacat trupele horthiste. O companie s-a strecurat prin pădure şi a ajuns în sectorul nostru. Căpitan Negru mi-a spus mie "du-te şi cercetează sau trimite pe cineva". Şi i-am spus: "Nu pot, domnule colonel, să trimit, pentru că ostaşii au numai trei luni de zile de instrucţie, nu cunosc cercetarea". Şi atunci a spus colonelul, comandatul Grupului IV, colonelul Vlădescu Mircea: "Dar, ce, vrei să-l trimiţi pe tata"? Şi a spus: "Lăsaţi-l, domnule, că merge singur, că e din această localitate, din Mirăslău". Mi-am luat şase ostaşi şi pe pârâul Fântânele, fără să fim observaţi, am ajuns în spatele lor. Ei erau cu mitraliere, trăgeau, nu i-am somat, am aruncat câte o grenadă. După a doua grendă, focul a încetat şi care au mai rămas au ridicat mâinile. Eu am luat un pistol pentru raclete şi am tras un foc în aer. S-a văzut, misiunea a fost îndeplinită. M-am prezentat la comandament cu toţi aceşti ostaşi. M-au felicitat, dar comandatul unităţii noastre m-a felicitat a doua oară, că în 6 septembrie împlineam 22 de ani. "În loc să ciocnim", a zis, "un pahar de şampanie, ai luat contact cu inamicul"
AUDIO: Veteranul de război Aron Ispas:
Reporter: La 9 octombrie 1944 Aron Ispas a distrus podul de la Gilău, iar prin ordinal de zi pe unitate este consemnată misiunea care a anulat în bună parte aprovizionarea trupelor inamice, iar pentru această fapta de luptă a fost propus pentru decorare cu ordinal militar “Mihai Viteazul”. Un episod important în istoria secolului XX este pentru România momentul eliberării ultimei brazde de pământ de la Carei. Aron Ispas a fost atunci, în 25 octombrie 1944, la Carei.
Aron Ispas: Am intrat cu o grupă de cercetare, erau şanţuri, iar dimineaţa inamicul s-a retras. La noi s-a făcut apelul nu am avut nicio pierdere dar când să ieşim afară din oraş, din Carei, toate bornele de la graniţe care erau vechi erau plantate înapoi. Nu am ştiut şi nici azi nu ştiu cine le-a pus, ţăranii din comună? A venit generalul Dumitrache la noi că dacă avem în sacul de merinde pâine sau ceva să le dăm la ţăranii unguri că şi ei sunt oameni. Aşa am făcut.
Reporter: Războiul a continuat şi a curmat fără milă multe vieţi de militari români. La Budapesta, după ce ai noştri au luptat în avangardă şi au apărat apoi populaţia civilă de fărădelegile armatei ruse, au fost scoşi din oraş şi campaţi la şase kilometri distanţă. După iadul din Munţii Tatra, în fine, pacea a venit ca o adevărată izbăvire. Colonelul în retragere Aron Ispas trăieşte astăzi în comuna Valea Lungă, din judeţul Alba, şi îşi aminteşte de ultimul apel de pe front.
Aron Ispas: Generalul Dumitrache a adunat batalionul să vadă câţi am plecat de la Aiud şi câţi am luptat 262 de zile. S-a făcut apelul şi am ieşit aşa, câte unul. Când s-a terminat apelul: doi ofiţeri şi 13 ostaşi. 15 din 1.200 care am ajuns şi am luptat 262 de zile.