România şi epoca postbelică
Invitat : dr. Adrian Marius Dobre, secretar ştiinţific al Fundaţiei "Nicolae Titulescu"
Articol de George Popescu, 11 Mai 2015, 23:42
Parcursul postbelic al României este grefat pe aspecte comune cu ţările învecinate - schimbarea de sistem politic, economic şi social - dar şi pe singularităţi specifice.
Regimul totalitar a avut o istorie lungă pentru o viaţă de om, scurtă pentru clasificarea perioadelor istorice. Ziua Victoriei de la 9 mai 1945, final al celui de-al doilea război mondial a fost una simbolică. De aici-ncolo, avea să înceapă un lung proces de evoluţie/involuţie după criticii regimului autoritar, proces care din păcate a fost pătat de mult sânge nevinovat. Şi România făcea parte din combatantele noului război între cele două blocuri, între cele două lumi, între Puterile momentului: războiul Rece.
Căderea regimului politic totalitar în Europa Centrală şi de Est a plasat aceste state într-o sferă a competiţiei. Pentru a prinde un start bun, pentru a se înscrie într-o altă etapă a evoluţiei ţărilor din regiune. Pentru România a fost un start întârziat. Invitatul ediţiei explică şi cauzele care au generat această întârziere.
România a avut atuuri dar şi vulnerabilităţi. A pierdut pieţe economice de desfacere ale producţiei industriale şi agro-alimentare, cunoaşterii ştiinţifice şi educaţiei în R.P. Chineză, Orientul Apropiat şi Mijlociu, Africa şi America de Sud.
Vulnerabilitatea cea mai mare sau importantă ţinea de asigurarea unei garanţii de securitate într-un mediu politic foarte schimbător în regiune între anii 1991-1995. O vulnerabilitate anulată prin aderarea la Pactul Nord-Atlantic în anul 2004.
AUDIO : emisiunea "Istorica", ediţia din 11 mai 2015:
O etapă a proiectului de ţară a fost aderarea la Uniunea Europeană. Cu negocieri începute în anul 1999 şi o întârziere serioasă faţă de grupul ţărilor central-europene. O etapă ce s-a încheiat la 1 ianuarie 2007 odată cu intrarea ţării noastre într-o comunitate de state ce se presupunea că au acceptat aceleaşi reguli ale jocului politic şi economic.
Aşa după cum şi România a evoluat cu paşi înapoi şi înainte, tot aşa - în concepţia invitatului nostru - Uniunea Europeană a suferit transformări de la luarea deciziilor şi până la punerea lor în practică. Uniunea Europeană de azi este schimbată faţă de cea din anii 2000 şi îi mai lipsesc multe verigi.
Parcursul istoric al României postbelice seamănă foarte mult cu cel de dinaintea Unirii Principatelor sau cu cel de dinaintea Marii Uniri. Cu multă osteneală, cu sacrificii, cu bani şi resurse naturale consumate, plăţi ale poziţiei strategice în care ne situăm ca reper geografic în Europa.
Această ediţie a încheiat intenţia noastră jurnalistică ce a debutat la 4 mai a.c. cu prezentarea obţinerii independenţei de stat la 9 mai 1877, cu finalul Primului război mondial, personalitatea şi rolul Suveranului, regele Mihai atât la 23 august 1944, cât şi 9 mai 1945 (emisiunea “Nume mari, ediţia din 7 mai a.c.), instalarea regimului totalitar impus de URSS şi încheind cu ediţia prezentă, România şi epoca postbelică, după anul 1990.
Contribuţii editoriale : dl.conf. dr. Mihai Opriţescu - Academia de Studii Economice, Bucureşti despre împrejurările rivalităţii economice dintre Est şi Vest. Planul Marshall. Un interviu de Mirela Băzăvan.
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST ( prima pagină,colţul din dreapta).
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : http://www.romania-actualitati.ro/Categorii/istorica-55