Revoltele muncitorilor din Valea Jiului 1977 şi Braşov 1987
Invitaţi: doamna Raluca Spiridon, istoric şi cercetător CNSAS şi profesorul universitar Adrian Niculescu, istoric, SNSPA.
Articol de George Popescu, 16 Noiembrie 2010, 09:57
Regimul comunist a păstrat până la sfârşitul său marca de experiment social, având la dispoziţie o uriaşa bază de recrutare a minţii şi a braţelor de muncă la un preţ de cost aproape insesizabil.
Faptul că muncitorii - detaşamentul avangardist, de forţă al partidului unic, aşa cum glăsuiau toate expunerile, conferinţele,congresele, mitingurile şi celelalte elemente ale unei idolatrii găunoase - au cutezat să se revolte pentru bunuri alimentare şi servicii esenţiale unui trăi modest, a deschis o falie de netrecut între mase şi partid.
Dacă speranţele abia erau cuantificabile la greva spontană a minerilor din Valea Jiului din 1977, pentru o schimbare de regim, Braşov 1987 a constituit ultimul tango între dominaţi şi dominatori, sclavi şi stăpâni de scalvi, căci în acest fel arată o ţara şi un regim în ultimii săi ani - 1985- 1989.
Nici armata partidului, activiştii, dar nici braţul lung al Revoluţiei - Securitatea nu mai credea în icoana Conducătorului. Jocul dura de prea mult timp şi avea un singur câştigător.
În această ediţie nu ne-am propus să discutăm revoltele în corelaţie cu un cadru politic generat de Războiul Rece, invitaţii de faţă susţin fără tăgadă, că revoltele au fost izbucniri de furie şi neputinţă de a mai îndura servituţi, tratamente inegale între un cetăţean de rând şi un superior al partidului comunist.
Am urmărit o punere în termeni evenimenţiali a subiectelor, chiar dacă pare simplu pentru că sunt părţi de istorie contemporană multora dintre ascultători, e cu atât mai dificil de urmărit un curs corect, strict istoric, opinia personală cântărind foarte mult în dauna unei judecăţi cât mai obiective.
AUDIO: emisiunea Istorica, ediția din 15 noiembrie 2010
Contribuţii editoriale: dr. Ionel Cană, preşedinte fondator al primului sindicat independent din România(SLOMR). Un interviu de Mirela Băzăvan
Consultant ştiinţific : Olga Sandu.
Ne puteţi scrie şi la adresa de e-mail: istorica@radioromania.ro pentru sugestii şi/sau mărturii personale.
Subiectul următoarei ediţii a emisiunii din 22 noiembrie 2010 este : Atentatele de la Jilava, Strejnic şi Tâncăbeşti sau o scurtă radiografie a Mişcării Legionare.
Şi-au anunţat participarea prof.univ Ioan Scurtu şi prof.univ. Cristian Troncota.