O armă uitata şi inventatorul ei: căpitan Marin Oriţa*
Invitat: dl. Carol König, istoric şi expert al Ministerului Culturii în armament
Articol de George Popescu, 02 August 2016, 03:32
*După decesul reginei Ana de România, dl. prof. univ. dr. Ioan Scurtu ne-a vorbit despre rolul Casei Regale de România în perioada celor patru regi (de la min. 0'13 la 4'34')
Înainte de Marin Oriţa au mai fost şi alţi inventatori sau experţi militari români care au încercat să ofere prin munca, voinţa şi cheltuiala lor de energie arme şi mijloace necesare Armatei Române.
Marin Oriţa s-a născut în comuna Ţigănești, plasa Nicorești, jud. Tecuci, la 5 ianuarie 1897, ca fiu al lui Alexandru și al Elenei.
„În „Autobiografia” din 1951, referitor la pregătirea sa afirmă: ca studii am urmat 7 clase secundare și Școala Militară de Educaţie Fizică din București, cu începere din anul 1919 până în anul 1921 când am ieșit ofiţer, după care în timpul serviciului militar m-am specializat în armamentul de infanterie, realizând și rezolvând mai multe probleme tehnice și astfel, în urma acestora, am fost confi rmat ca ofi ţer tehnic militar4. A absolvit și Școala Specială de Educaţie Fizică în anul 1926.
Prima „Foaie calificativă” (întocmită pentru perioada 1 noiembrie 1921-31 octombrie 1922) consemnează aprecierile comandantului școlii, colonelul Ionescu:educatorul fizic cls. III Oriţa Marin, este venit la școală la 1 mai 1922 de la Regimentul 7 Vânători, fiind nou venit în corp, nu a putut fi întrebuinţat prea mult în cursul anului expirat. Anul acesta vor fi puse la încercare maimult cunoștinţele sale. Aptitudini fi zice bune. Este sănătos și neobosit la sporturi. Aptitudini militare în formaţie. Educaţie militară îngrijită, este disciplinat, conduită bună la serviciu și în societate. Cunoștinţele sale generale și militare sunt la înălţimea gradului său. Se ocupă de cultura sa. Bun instructor și educator fizic.
În anul următor în fiecare zi a avut câte o oră la fi ecare companie a Școlii de Ofiţeri Rezervă Bacău, obţinând rezultate bune. În anul 1924, pe lângă funcţia de educator fizic al batalionului de elevi [...] s-a ocupat foarte mult cu construirea unei mitraliere ușoare, invenţie proprie, cu multe calităţi subraportul balisticii. Încercarea sa a dat rezultate bune și acum în urmă Direcţia Tehnică din Ministrul de Război a ordonat construirea unui exemplar în atelierele Corpului 5 Armată, fiind propus la înaintare în grad” **
** CĂPITANUL MARIN ORIŢA – OFIŢER ŞI INVENTATOR
Dr. Luminiţa GIURGIU – Serviciul Istoric al Armatei în revista „Document”, no. 4 din 2015, pp 57-62
Pistolul-mitralieră omonim s-a dovedit atât în timpul probelor pentru omologare, cât şi pe teren, pe front – arma a intrat în serviciu în anul 1943 – ca fiind un produs foarte bun, de calitate, puţin pretenţios şi relativ ieftin.
Din păcate, capacitatea de producţie a uzinelor noastre de armament - Copşa Mică şi Cugir - nu a putut face faţă unor comenzi substanţiale de armament, necesar războiului, abia 666 de exemplare au fost furnizate după încheierea contractului, apoi producţia a căpătat valori mult mai mari în paralel cu importul de arme din Germania şi Italia (Daimler Puch, Mauser şi Beretta)
Câteva din caracteristicile pistolului-mitralieră „Oriţa” şi compararea rezultatelor cu alte arme apropiate ca valoare şi calibru :
via http://www.worldwar2.ro/arr/?language=ro&article=768
Automatul Orița a fost fabricat în mare serie la Uzinele Metalurgice Copșa Mică și Cugir. Prima versiune, modelul M1941, a intrat în dotarea armatei române în 1943.
O nouă versiune, îmbunătățită, este modelul M1948, cu pat fix de lemn sau M1949 cu pat rabatabil din metal.
.„Pistolul mitralieră Orița” a rămas în dotarea armatei române, până ce a fost înlocuit cu versiunea românească a automatului AK-47. Ultima dată a fost folosit la instruirea Gărzilor Patriotice, în anul 1970.
AUDIO: emisiunea "ISTORICA", ediţia din 1 august 2016:
La data de 10 ianuarie 1944, Marin Orița a fost pensionat pentru limită de vârstă, cu gradul de maior în rezervă, dar a rămas concentrat la Uzinele Cugir. Totuşi, fiind un foarte bun expert tehnic militar, Marin Oriţa a fost păstrat la cererea Ministerului Apărării din epocă pe mai departe să coordoneze producţia de armament.
Abia în august 1945 odată cu demobilizarea militarilor concentraţi a fost trecut în rezervă cu gradul de maior. După război informaţiile privind viaţa şi activitatea sa profesională sunt încă nelămurite, fiind o posibilă temă de cercetare pentru istoricii interesaţi.
Marin Oriţa mai apare în documentele vremii la cerecerea autorităţilor într-o biografie oficială după uzanţa epocii din care reiese că se retrăsese la ţară, practicând agricultura pentru a se susţine financiar.
Pentru meritele sale deosebite în slujba Armatei Române, căpitanul Marin Orița a fost decorat cu: „Insigna pregătirii premilitare clasa a II –a”, „Medalia, Centenarul Regelui Carol I” și conform Înaltului Decret nr.1517/1940, cu Medalia, „Coroana României” în grad de cavaler.
La 15 octombrie 2015, la Depozitul central de muniţii de la Sihlea, judeţul Vrancea, a avut loc o ceremonie prin care unităţii i s-a atribuit denumirea „Căpitan Marin Oriţa”, în semn de recunoaştere a meritelor de excepţie ale ofiţerului român, ceremonie la care a fost prezent şi invitatul ediţiei.
Regia de montaj : Nicu Tănase
Regia de emisie: Mirela Drăgan şi Ileana Băjenaru
Galerie foto:
cpt. Marin Opriţa, probabil datată înainte de cel de-al doilea război mondial. Credit: http://smg.mapn.ro/SIA/Revista_070_2015.pdf
cpt. Mihai Oriţa în timpul Primului război mondial, 24 octombrie 1917. Credit: http://smg.mapn.ro/SIA/Revista_070_2015.pdf
mr.(rez) Marin Opriţa la vîrsta senectuţii. Credit: http://smg.mapn.ro/SIA/Revista_070_2015.pdf
pistol-mitralieră Oriţa desfăşurat. Credit. tehnomil.net
pistol-mitralieră Oriţa, schiţa tehnică. Credit: worldwar2.ro
varianta cu pat rabatabil. Credit: fyjs.cn
vedere din semiprofil. Credit: adevarul.ro
principiu de funcţionare percutor "Oriţa". Credit: worldwar2.ro
militar dotat cu pistol mitralieră Oriţa. Credit: fyjs.cn
în dotarea armei paraşutism se găsea şi acest pistol mitralieră. Credit: rador.ro
militari români pe frontul de Est. Credit: semperfidelis.ro
coperta manualului şi instrucţiunilor pentru utilizarea armamentului din arma infanterie a Armatei române, 1942. Credit:worldwar2.ro
Concurenţa:
Beretta MP38L. Credit: gunlab.net
Daimler-Puch. Credit: http://www.qzphbz.com/bnz-community.html
Danuvia 39M. Credit: http://www.forgottenweapons.com/submachine-guns/danuvia-39m/
aspecte de la ceremonia militară din localitatea Sihlea, jud. Vrancea, unde depozitul militar a primit numele inventatorului Marin Oriţa. Credit: dl. Carol König
în centru, fiul lui Marin Oriţa cu soţia
discuţii şi explicaţii asupra pistolului mitralieră Oriţa la aproape 75 de ani de la brevetarea sa
Nepotul lui Marin oriţa alături de invitatul ediţiei, dl. Carol König
Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro