De la Suceava la Roma
Ştefan cel Mare şi rolul Moldovei în Alianţa Creştină şi anti-otomană. Invitaţi: dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de istorie “Nicolae Iorga” prof. univ. dr. Constantin Rezachevici.
Articol de George Popescu, 10 Ianuarie 2012, 13:18
10 ianuarie 1475 rămâne o dată istorică memorabilă pentru locuitorii Moldovei dar şi în Istoria românilor. Până la şi de la aceasta se întinde o perioadă de succese militare şi diplomatice a Moldovei. Un stat care-şi urmărea ca şi celalte în epocă, protejarea propriilor interese şi a unei anumite bunăstări.
Timpul în care creştinii făceau eforturi serioase pentru coagularea unei alianţe pentru oprirea ofensivei otomane după pierderea Bizanţului, prin căderea Constantinopolului.
În această ediţie cu prisosinţă au fost urmărite relaţiile dintre lumea occidentală catolică şi Moldova , orientală prin dispunerea geografică şi ortodoxă, ca spirit.
Ştefan cel Mare şi Papa Sixt al IV-lea, Ştefan cel Mare şi dinastia Jagelonă, Ştefan cel Mare şi Regii Ungariei, în fine Ştefan cel Mare şi Cnezatul Moscovei. Legăturile matrimoniale ca efect dinastic.
Apoi, opera diplomatică a domnitorului încununată de mai mult sau mai puţin succes, replierile în funcţie de conjunctura politică a vremii sale cu Statele papale, inclusiv cu Veneţia, dar şi cu adversarul, Imperiul otoman sunt de asemenea observate, luate în discuţie şi analizate de către cei doi invitaţi cu mult curaj şi pricepere.
Despre Ştefan cel Mare se pot spune multe pentru încă mult timp, însă mai potrivită pare a fi dispoziţia publicului pentru a-l redescoperi, fie şi prin iniţiativa noastră consumată în această seară. Totul se regăseşte în fişierul sonor alăturat.
Contribuţii editoriale : dl. Ginel Lazăr, cercetător la Muzeul Naţional de istorie a României despre mitizarea eroului în percepţia publică. Un interviu de Mirela Băzăvan.
Consultant ştiinţific : drd. Olga Sandu.
Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare la www.romania-actualitati.ro.
Audio: Ediţia din 9 ianuarie 2012.