Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Saber Guardian 2019

Cel mai mare exerciţiu militar NATO din România din acest an, Saber Guardian, este în desfăşurare până la 23 iunie, în cinci poligoane naţionale.

Saber Guardian 2019

07 Iunie 2019, 10:41

Realizator: Radu Dobriţoiu - Bun găsit. Cel mai mare exerciţiu militar NATO din România din acest an, Saber Guardian, este în desfăşurare până la 23 iunie, în cinci poligoane naţionale. Peste 8.000 de militari din 14 țări aliate și partenere participă la această aplicație a alianței, care simulează exerciții de răspuns militar la provocări încadrate în articolele 4 şi 5 ale Tratatului NATO. Acest exercițiu de amploare este organizat de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa, în colaborare cu Statul Major al Apărării, prin Comandamentul Forțelor Întrunite. La "Euroatlantica" avem invitați sosiți din linia întâi a exercițiului: generalul maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite ale Armatei României a sosit în studioul Radio România Actualități din Poligonul Cincu; alături de domnia sa este locotenent colonelul Vasile Marinescu, șef birou operații Comandamentul Forțelor Întrunite. Sunt Radu Dobrițoiu şi vă invit să rămâneți alături de Radio România Actualități pentru a asculta emisiunea "Euroatlantica". Vom discuta în această ediție despre Exercițiul Saber Guardian 2019. Bună seara, domnule general Dorin Ioniță, bună seara domnule locotenent colonel Vasile Marinescu.
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Bună seara, vă mulțumim pentru invitație.
Lt. col. Vasile Marinescu: Bună seara.
Radu Dobriţoiu: Bun venit la Radio România Actualități la emisiunea "Euroatlantica".

ASCULTAŢI AICI EMISIUNEA ÎNREGISTRATĂ

Domnule general Dorin Ioniță, Exercițiul Saber Guardian este coordonat din partea României de Comandamentul Forțelor Întrunite, o structură relativ nouă, de aproximativ doi ani, primul comandant a fost, dacă nu mă înșel, generalul Lucian Foca, acum dumneavoastră sunteți comandantul acestei structuri. Cui i se subordonează acest comandament și ce atribuții are la pace și la război?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Comandamentul Forțelor Întrunite este structura de comandă de nivel operativ subordonată nemijlocit Statului Major al Apărării, care, la pace, are obligații vizând de planificarea, conducerea, coordonarea operațiilor și a acțiunilor structurilor de forțe ale Armatei României, iar în situație de agresiune armată, stare de asediu, declararea de stări de mobilizare sau război, planifică și conducere operația întrunită națională conform unui plan de operații propriu. Ca istoric, într-adevăr, sub această denumire ne identificăm nu de mult timp, dar comandamentul este continuatorul a ceea ce a însemnat Comandamentul Operațional Întrunit din Buzău, apoi în anul 2010 transformat ca și Centrul de Conducere Operațional la București și într-adevăr din 2014 titulatura noastră este de Comandament al Forțelor Întrunite, comandament similare celor NATO, de nivel trei stele operativ, și putem aminti cel de la Brunssum, JFC Brunssum, JFC Napoli. Suntem în această calitate de nouă structură de comandă a Statului Major al Apărării într-un plin proces de operaționalizare, cu obiective pe linii de efort vizând încadrarea cu personal, infrastructură nouă, facilități și alte elemente privind comanda și controlul.
Radu Dobriţoiu: Domnule general Dorin Ioniță, pentru ascultătorii care nu sunt familiarizați cu termenii militari, să explicăm, vă rog, ce înseamnă "întrunit", pentru că în România nu a existat această experiență înainte de integrarea în NATO și o forță întrunită sau un comandament întrunit de nivel "J" sau de nivel "Joint", cum spun americanii, înseamnă cu totul altceva. Ce presupune această întrunire a forțelor?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Este un cuvânt cheie pe care noi îl atribuim efortului de a pune împreună tot ceea ce înseamnă pregătire și experiență a celorlalte categorii de forțe, și vorbim de Forțele Terestre, Aeriene, Navale, Forțe Speciale și nu numai. Un nou proiect, un nou termen folosit în NATO la momentul acesta este acela de "Joint Effect". Ca să putem obține un un efect întrunit pe un anumit obiectiv ne trebuie o conjugare a experienței, o conjugare a capabilităților, o conjugare a efortului. Chiar noi avem sigla noastră "Împreună suntem puternici" și aceasta explică ceea ce ne dorim, o conjugare a efectelor.
Radu Dobriţoiu: Încă două întrebări despre comandament înainte de a trece la abordarea Exercițiului Saber Guardian 2019. Tot despre Comandamentul Forțelor Întrunite, militari în rezervă, dar și rezerviștii voluntari - mă refer la generarea și regenerarea forței - sunt în atenția Comandamentului Întrunit?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Acest proiect este în atenția întregii Armate Române. Noi suntem beneficiarii a tot ceea ce se generează ca forță și bineînțeles că suntem foarte, foarte, foarte, foarte atenți la emiterea unor cerințe de misiune, la emiterea unor elemente care să ducă la îndeplinirea acestui proiect.
Radu Dobriţoiu: Aţi amintit de Comandamentul 2 Operațional de la Buzău și îmi amintesc de acest comandament ca primul care a avut în sarcină și coordonarea misiunilor externe din Kosovo, Afganistan, Irak, Bosnia și așa mai departe. Comandamentul dumneavoastră coordonează totodată și misiunile externe - mă refer în primul rând la cea din Afganistan, unde avem în jur de 700 de militari?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Exact. Este principala noastră linie de efort. Răspundem și avem în comandă operațională toate forțele și capabilitățile participante la misiuni în afara teritoriului statului român. Vorbim despre Afganistan, despre Balcani, vorbim despre tot ce înseamnă misiuni UE, misiuni ONU, misiuni NATO pe toate continentele mapamondului.
Radu Dobriţoiu: Saber Guardian, un exercițiu important NATO, despre care am discutat cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Vă propun să ascultăm un fragment din interviul pe care l-am realizat cu liderul militar al Armatei României pentru emisiunea "Euroatlantica". Generalul Nicolae Ciucă.
*
Gen. Nicolae Ciucă: Exercițiul include în scenariu amenințări din toate direcțiile, abordarea este de asemenea 360 de grade, ca atare toate opțiunile sunt deschise.
Radu Dobriţoiu: Asta, foarte aproape de bazinul Mării Negre.
Gen. Nicolae Ciucă: Da, dar asta nu ne duce neapărat în ideea conexării amenințărilor de pe direcția Est, ci este mai mult o conexare la ceea ce înseamnă locația poligoanelor respective; ele sunt dispus la malul Mării Negre din motive pur naturale, pentru că acvatoriul Mării Negre permite folosirea și executarea tragerilor cu rachete fără să fie afectat mediul sau să existe alte riscuri colaterale în ceea ce privește executarea tragerilor cu astfel de echipamente.
Radu Dobriţoiu: Care vor fi cele mai spectaculoase momente ale exercițiului?
Gen. Nicolae Ciucă: Exercițiul este foarte bine fazat și secvențial pe obiective de instruire, pe scopuri care au fost stabilite la nivelul comandanților de la nivelurile tactice, până la nivelul operativ. Cele mai spectaculoase sunt evenimentele în care au loc tragerile de luptă și de asemenea sunt evenimentele în care vom executa misiuni de trecere a cursurilor de apă - acestea sunt activități cât se poate de complexe și necesită o artă a coordonării și planificării întrebuințării forțelor pentru ca o astfel de operație să se desfășoară cu succes. Executarea tragerilor cu rachetele Patriot în Capul Midia, de asemenea celelalte exerciții cu trageri care vor avea loc în poligoanele Cincu, Babadag, Smârdan. De asemenea, un alt moment foarte important va fi acela al proiectării forțelor prin parașutare, și discutăm nu de un exercițiu de parașutare de câteva zeci sau sute de parașutiști, ci discutăm de operație de asalt aerian de peste 1.000 de oameni.
*
Radu Dobriţoiu: Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, interviu în exclusivitate pentru emisiunea "Euroatlantica" despre Exercițiul Saber Guardian 2019, despre care vorbim în această ediție, în această seară.


Domnule general Dorin Ioniță, în cazul unui atac prin surprindere, Armata Română ar trebui să reziste aproape o lună până la venirea aliaților. Astfel de exerciții, ca Saber Guardian, au ca obiectiv și pregătirea trupelor pentru astfel de situații?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Ne pregătim în primul rând pentru a asigura un fond operațional, dacă mi se permite expresia, prin efortul național. Bineînțeles că pe acest background se suprapune ceea ce înseamnă sprijinul partenerilor strategici și implicit cel al NATO. Dacă trebuie să dăm un exemplu în acest sens, e foarte bine de amintit faptul că ne-am pregătit pe această dimensiune încă din 2018, cunoaștem Programul Național de Exerciții și am început cu Exercițiul Histria 18; vorbind de backgroundul național, cu "Joint resolve 19", în care am rezolvat partea de... ne-am instruit pe scenarii vizând /prearticol 5/ împreună cu partenerul strategic și iacătă acum, în cadrul Saber Guardian atingem momentul în care suntem într-un scenariu fictiv de desfășurare a unei operații de apărare, în care suntem împreună de asemenea cu partenerul strategic și cu NATO.
Radu Dobriţoiu: Generalul Nicolae Ciucă vorbea despre o abordare a amenințărilor 360 de grade. Bun. Bănuiesc că principalele sunt dinspre Răsărit, dar ați adus aminte de articolul 5, probabil şi articolul 4, care stau la baza scenariilor acestor exerciții, și ajungem, domnule general, şi la domnul locotenent colonel Vasile Marinescu. Care sunt, domnule locotenent colonel principalele etape ale Exercițiului Saber Guardian pentru că eu am adus aminte este vorba de principalele poligoane, cele mai importante - sunt cele cinci poligoane din țară - care sunt principalele momente ale Exercițiului Saber Guardian?
Lt. col. Vasile Marinescu: Bună seara și mulțumesc de invitație. Saber Guardian 19 este un exercițiu ce reprezintă activități desfășurate în raioanele de pregătire, exerciții livex precum și simulare pe calculator, la care participă alături de militari românii și militari ai unor state aliate și partenere. Pentru România, Saber Guardian 19 reprezintă punctul culminant al unui program de exerciții majore, precum a menționat anterior domnul general maior Ioniță, și prin Saber Guardian continuăm acest program major. De asemenea, Saber Guardian și-a propus exersarea unei operații întrunite de tip articol 5, "apărare colectivă", prin executarea unui complex de exerciții de comandament și cu trupe în teren, naționale și multinaționale.
Radu Dobriţoiu: Înțeleg că vor fi foarte multe momente importante, domnule general Dorin Ioniță, în noaptea de 13 sau spre 14 iunie, aproximativ 1.300 de parașutiști americani, germani și olandezi vor lua cu asalt Baza Bobocu, vă rog să vă referiți la acest moment important al exercițiului să ne spuneți câteva cuvinte despre scenariul - ce se simulează.
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Ocuparea unei baze aeriene. Locația Boboc, într-un scenariu fictiv, a fost aleasă de noi împreună cu partenerul american - este vorba într-adevăr de un desant aerian consistent, constituit din forţe americane, aproximativ 800 de militari, din Batalionul germano-olandez, de asemenea, 400, și ca element de noutate avem și un număr de militari spanioli, din Spania, care vor executa un procedeu de desantare cu totul și cu totul deosebit, de la o altitudine de aproximativ 8.000 de m și se va dirija parașutarea către raionul Nişcov.
Radu Dobriţoiu: Mi-aduce aminte acest exercițiu de ceea ce s-a întâmplat în nordul Irakului când Brigada 173 Aeropurtată din Statele Unite a ocupat un cap de pod în Kurdistanul Irakian și de acolo ulterior s-a deschis frontul de Nord din Irak împotriva lui Saddam Hussein. Bun, revenim la România, baza Bobocu...
Gen. mr. Dorin Ioniță: Este vorba despre aceeași bază 173, militarii aceleiași...
Radu Dobriţoiu: Brigăzii 173.
Gen. mr. Dorin Ioniță: Brigăzii 173.
Radu Dobriţoiu: Ei sunt cantonați de obicei în Italia și este o brigadă... Statele Unite au două divizii importante aeropurtate, 82 și 101, și această brigadă aeropurtată singulară 173, extrem de experimentată, nu am știut că este vorba de aceeași brigadă, dar eu cred că au o experiență îndelungată. Ce vor găsi la Bobocu, pentru că cineva trebuie să le opună rezistență acolo?
Gen. mr. Dorin Ioniță: Din scenariu, partea de oposite force este asigurată de către Batalionul germano-olandez. De data aceasta noi ne-am implicat în ceea ce înseamnă organizarea protecției forței și angajamentele de Host Nation Support.
Radu Dobriţoiu: Un alt moment important al exercițiului va fi reprezentat în Capul Midia de trageri împotriva, bineînțeles, a unor ținte simulate, probabil niște aeronave care, potrivit simulării și scenariului, intră în spațiul aerian românesc, dar vă rog să spuneți dumneavoastră care este noutatea cea mai mare în acest exercițiu, pentru că acum doi ani am mai avut un Saber Guardian cu mult mai mulți militari, dar pentru prima dată se întâmplă să tragem cu rachete antiaeriene de ultimă generație.
Gen. mr. Dorin Ioniță: Noutatea este venită din faptul că scenariul deja din lecțiile învățate de la Exercițiul Saber Guardian 17, deci scenariul a fost amplificat. S-a luat în calcul angajarea inamicului de la o distanță mult mai mare și aceasta presupune folosirea capabilităților de tip Patriot. Deci Patriot-ul va fi... tragerile cu rachete Patriot vor fi elementul de noutate, nu numai pentru acest exercițiu, cred că pentru întreaga Europă și pentru tot ce înseamnă comunitate de instruire în NATO.
Radu Dobriţoiu: Se va folosi și tehnică românească, dacă nu mă înșel, rachete Hawk, alături de cele Patriot.
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Da, vor fi Patriot, Stinger tot din partea partenerilor - de la noi Hawk, Kub, Osa. Sunt trei zile consecutive de trageri, cu un vârf de angajament pe data de 20. Deci vorbim de 19, 20, 21, cu o sarcină crescută pe data de 20.
Radu Dobriţoiu: Tot aproape de bazinul Mării Negre, de estul flancului de Est al NATO, dacă mă pot exprima așa, vor fi și trageri în Poligonul Babadag. Domnule locotenent colonel Vasile Marinescu, vă rog să ne spuneți în ce vor consta aceste trageri?
Lt. col. Vasile Marinescu: Tragerile sunt încadrate în exercițiul executat de către Brigada 9 Mecanizată, la care participă, la acest exercițiu, aproximativ 550 de militari, sprijiniți de aproximativ 150 de echipamente.
Radu Dobriţoiu: Și la Poligonul Smârdan, domnule general Dorin Ioniță, înțeleg că și acolo vor fi trageri cu muniție reală de luptă. Acela este un poligon pentru blindate, dacă nu mă înșel.
Gen. mr. Dorin Ioniță: Poligonul Smârdan găzduiește exerciții asociate Saber Guardian. Sunt angajate forțele Brigăzii 282 Mecanizate. Se trage cu toate categoriile de armament și muniție din dotarea Brigăzii 282 Mecanizate. Responsabile de această activitate este Divizia 2 Infanterie.
Radu Dobriţoiu: Ați adus aminte de Brigada 282. Este important de amintit că este situată din punct de vedere strategic tot pe flancul de est al NATO, să ne spuneți câteva cuvinte despre colaborare cu partenerii americani. Cele mai noi tancuri Abrams au ajuns în România. Unde vor fi folosite aceste blindate în exercițiu?
Gen. mr. Dorin Ioniță: Mai sunt convoaie în desfășurare. Aș remarca faptul că ultimele tipuri de armament încă o dată accentuează și dovedesc interesul partenerilor noștri strategici pentru astfel de momente de instruire în comun. Vor fi folosite atât în Poligonul Smârdan, cât și în momentele de traversare și de forțare a fluviului Dunărea.
Radu Dobriţoiu: Ați adus aminte probabil de vârful exercițiului, când va fi și ziua distinșilor vizitatori. Este vorba de forțarea Dunării, de anumite forțe în regiunea Burdujani, când se va încerca ocuparea unor capete de pod prin această forțare a Dunării. Vă rog să ne daţi câteva informaţii şi despre această parte - cea mai spectaculoasă a exerciţiului - unde probabil, alături de Forţele Terestre, vom avea şi puşcaşii marini, vom avea şi Forţe Aeriene. Va fi un exerciţiu complex, care va implica foarte multe trupe.
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Foarte multe trupe. Deja acest sector al fluviului Dunărea a devenit unul tradiţional pentru antrenamentul nostru în comun. Filmul evenimentului este unul cât se poate de complex, începând de la asigurarea flancurilor, de la protecţia forţelor, de la angajamentul structurilor de geniu româno-americane pentru construirea podurilor şi angajarea capacibilităţilor de traversare, de forţare a fluviului Dunărea, urmând ulterior cu cucerirea capului de pod, cu dezvoltările... Din nou, un element de noutate al Exercițiului Saber Guardian 19 îl constituie faptul că pe flancul capului de pod, pe flancul stâng, deja noi nu ne mai oprim, cum am făcut în cadrul exercițiului precedent...
Radu Dobriţoiu: De acum doi ani...
Gen. mr. Dorin Ioniţă: ... de acum doi ani, și continuă cucerirea spațiului și continuă desfășurarea forțelor americane cu forțe, forţele în contrapartidă, forțele Brigăzii Multinaționale Române.
Radu Dobriţoiu: Aţi adus aminte - și dumneavoastră, și eu - de primul exercițiu Saber Guardian de amploare. Ediția precedentă s-a desfășurat în vara anului 2017, cu o participare de 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice. Ce s-a corectat de la ediția precedentă?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Foarte multe lucruri. Dintr-o dată, trebuie să amintim ca o fază nouă a exercițiului, cea a momentului de exercițiu, de simulare și de antrenare printr-un exercițiu asistat de calculator. De asemenea, sunt foarte multe angajamente asumate de România și realizate față de ceea ce a însemnat 2017; și aș da exemplul libertății de mișcare și a sprijinului națiunii gazdă. Planificarea a fost cea mai sensibilă și momentul cel mai realizat, de data aceasta, pentru că am făcut planificare împreună cu partea americană, am organizat exercițiul împreună, am stabilit scenariul împreună, fictiv, acela care este, am stabilit obiective de instruit în comun, foarte multe elemente. Şi de la acest exercițiu avem deja multe lecții învățate și am purtat discuții pentru ceea ce înseamnă 2021.
Radu Dobriţoiu: S-au vehiculat două cifre. Partenerii americanii au insistat pe cifra de 8.000 de militari participanți la Exercițiul Saber Guardian. Comandamentul Forțelor Întrunite a adăugat prin anumite exerciții corelate, ajungând la cifra de peste 13.000 de militari. Vă rog să explicați dumneavoastră, domnule general Dorin Ioniță, de ce sunt aceste două cifre: 8.000 de militari și 13.500?
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Cifra 13.500 include cifra de 8.000. Cifra 8.000 este venită exclusiv din partea partenerilor americani, care au cuantificat militarii și militarii români intrați în jocul de-a războiul, în contrapartidă. Peste 8.000 de militari noi avem, așa cum am mai spus, asociate în momente de instruire, alte exerciții în celelalte poligoane - Babadag, Smârdan. Au fost în București Divizia Multinațională angajată în conducere; și cifra a crescut și este cea reală de aproximativ 13.500 de militari.
Radu Dobriţoiu: Aţi amintit de libertatea de mișcare, un exercițiu ce își propune în primul rând să testeze și mobilitatea trupelor americane și aliate în cazul unei agresiuni, să spunem, din Est. Ajungem acum și la căile de comunicații, care sunt precare, mai ales în România s-a resimțit asta în organizarea şi desfăşurarea exerciţiului, şi acum doi ani, şi anul acesta.
Gen. mr. Dorin Ioniţă: Experienţa exerciţiului de acum doi ani ne-a ajutat ca planificarea colaborativă să nu ne ducă în poziţia de a avea sincope. Avem tabloul întregii manevre pe teritoriul României, am acoperit întreg teritoriul cu elemente de manevră - pe calea ferată, pe rute rutiere, pe aer şi, element de noutate, chiar şi pe fluviul Dunărea.
Radu Dobriţoiu: Să le transmitem ascultătorilor, să le transmitem românilor că dacă vor vedea convoaie cu tehnică să ştie că participă la acest exerciţiu, domnule general.
Lt. col. Vasile Marinescu: Da.
Radu Dobriţoiu: Vă mulţumesc foarte mult. "Euroatlantica", la final. Tema emisiunii: Exerciţiul NATO Saber Guardian pe teritoriul României. Invitat special al acestei ediții, în studioul Radio România Actualități, generalul maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul Statului Major al Apărării. Alături de noi s-a aflat locotenent colonelul Vasile Marinescu, şef Birou Operații Comandamentul Forțelor Întrunite. Emisiunea a fost susţinută cu un interviu acordat pentru "Euroatlantica" de generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, iar în regia de emisie s-a aflat locotenent colonelul Dan Nistor, şeful Secţiei de relaţii publice a Statului Major al Apărării. Sunt Radu Dobriţoiu, realizatorul "Euroatlantica", şi alături de producătorul emisiunii, Nicu Popescu, vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi pentru a ne asculta pe frecvenţele RRA.
Transcriere RADOR

Cel mai mare exercitiu NATO din acest an din România
România 02 Iunie 2019, 16:43

Cel mai mare exercitiu NATO din acest an din România

Cea mai mare aplicaţie militară NATO din acest an - Saber Guardian - începe luni în mai multe poligoane de pe teritoriul...

Cel mai mare exercitiu NATO din acest an din România
Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
Euroatlantica 20 Ianuarie 2025, 09:10

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?

Invitații ediției din 16.01.2025: Profesorul universitar Ștefan Popescu și gen. (R) Alexandru Grumaz.

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina