România în Resolute Support
Radio România în Afganistan alături de trupele româneşti: Ilie Pintea şi Mario Balint alături de militarii români şi americani din Kandahar.
01 Septembrie 2017, 16:31
Realizator Radu Dobritoiu: Bun găsit! De o săptămână o echipă Radio România se află în teatrul de operaţii Afganistan, alături de trupele româneşti şi americane, din regiunea Kandahar, un efort care situează Radio România Actualităţi în rândul celor mai importante corporaţii de presă din lume, care au trimişi speciali în zone de conflict sau post-conflict. Doi colegi recunoscuţi pentru experienţa lor, Ilie Pintea şi Mario Balint, se află în aceste zile alături de infanteriştii din Batalionul 280 de la Focşani. "Euroatlantica" se alătură acestui efort de informare despre prezenţa României în cadrul operaţiunii Resolute Support. O ediţie specială realizată de trei corespondenţi de război, cu exeprienţă acumulată în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Un proiect marca Radio România care a intrat într-o nouă etapă, prin prezenţa în Kandahar a colegilor Mario Balint şi Ilie Pintea. Voi fi în direct permanent cu baza americană din Kandahar, unde se află colegii mei. Vom avea pe parcursul emisiunii patru reportaje realizate de Mario Balint cu comandaţii români şi americani din Afganistan. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta "Euroatlantica", o ediţie dedicată prezenţei României în cadrul operaţiunii NATO Resolute Support.
Ediţie specială "Euroatalntica". Duplex cu baza americană din Kandahar. Suntem în direct cu colegul meu Ilie Pintea. Bună seara, Ilie!
Ilie Pintea: Bun găsit şi vouă.
Radu Dobritoiu: Ilie, cum sunteţi în primul rând? Bine? Cum este şi vremea, pentru că acolo este o căldură insuportabilă, sunt şi furtuni de nisipi, dar aţi fost şi în foarte multe misiuni. Cum sunteţi, ok?
Ilie Pintea: Da, totul este în regulă aici. Am avut noroc de temperaturi mai mici decât în celelalte trei deplasări pe care le-am avut până acum în Afganistan, alături de militarii români. Chiar înainte să ajungem noi, ne spuneau cei de la 'Lupii Negri' că au prins temperaturi apropiate de 50 de grade. Noi am fost mai norocoşi. Nu cred că a urcat mai mult de 45 de grade cât am fost aici. Una peste alta, e ceva obişnuit pentru zona aceasta, aşa cum ştii foarte bine, temperaturile ridicate şi praful omniprezent fac parte din viaţa de zi cu zi aici în Kandahar. Ne-am bucurat foarte mult să îi putem însoţi în misiunile de patrulare pe militarii noştri, să îi vedem efectiv la lucru, aici, în teatrul de operaţii.
Radu Dobritoiu: Bun. Înţeleg că voi sunteţi ok şi Mario Balint la fel.
Ilie Pintea: Aşa este, da.
Radu Dobritoiu: Cum s-au adaptat militarii care au preluat misiunile? Este vorba de militarii focşăneni.
Ilie Pintea: Totul s-a întâmplat ca la fiecare rotaţie a batalioanelor, din mers. A fost o perioadă în care cele două batalioane au executat misiuni în comun, în aria de responsabilitate. Militarii de la Batalionul 151 'Lupii Negri', împreună cu cei de la 280, dar după ceremonia de preluare, de predare a autorităţii, doar focşănenii au executat aceste misiuni şi s-au adaptat imediat la ceea ce au de făcut aici. Ştiau deja despre ce misiuni e vorba şi nu a fost decât o formalitate, practic, se reia ceea ce făcuseră cei de la Iaşi şi să continue misiunea lor aici, care este una foarte importantă, aşa cum ne spuneau, inclusiv partenerii americani.
Radu Dobritoiu: Voi aţi fost în aceste zile adevăraţi ofiţeri de relaţii publice pentru Armata României, pentru că am văzut foarte multe articole trasmise de voi pe site-ul România Actualităţi. De asemenea, foarte multe corespondenţe transmise în principalele ediţii de jurnale şi buletine informative, dar te simt Ilie Pintea un pic lipit de Afganistan Ţi-a lipsit? Ţi-a fost dor? Să sperăm că nu vrei să te întorci acolo şi cu familia.
Ilie Pintea: Să ştii că mi-a fost dor de Afganistan. Dintotdeauna mi-am dorit să ajung aici, pentru că, din punctul meu de vedere, orice jurnalist care îşi iubeşte meseria, vrea să ajungă în astfel de locuri şi mi-am propus de fiecare dată să mă întorc aici. Cred că este a patra oară când ajung în Kandahar şi a fost un sentiment foarte plăcut să regăsesc aceste locuri, să îi regăsesc pe mulţi dintre oamenii pe care îi cunoşteam deja. E un loc familiar această bază pentru mine şi am putut să văd cum s-a transformat în ultimii ani pentru că există transformări vizibile aici. În primul rând este mai puţină lume, mai puţină agitaţie. Se transformă vizibil aşa cum spuneam, dar sunt şi lucruri familiare şi apusurile şi răsăriturile de soare de aici nu se compară cu nimic, sunt de o frumuseţe sălbatică pe care, doar dacă o vezi, poţi să o iubeşti.
Radu Dobritoiu: Ilie Pintea, cred că ţi-a povestit Mario Balint cum a fost, să spunem prin 2002, Baza americană de lângă aeroportul Kandahar. Mario Balint a fost acolo, eu am fost primul ghid al lui în oraşul Kandahar şi sunt sigur, pentru că de atunci se dezvolta această bază, că a ajuns la dimensiunea unui oraş.
Ilie Pintea: Este într-adevăr un oraş în toată regula. Are şi un fel de primar militar, aşa cum ştii prea bine. Sunt străzi aici, sunt magazine, sunt toate facilitaţile unui oraş. În 2012, când am ajuns aici prima dată, erau peste 30.000 de oameni în tranzit, în Kandahar şi asta dă dimensiunile acestei baze care până la urmă este cea mai mare bază militară din Afganistan. Bagram este cel mai mare aeroport militar şi iată că vorbim de o dezvoltare continuă a ceea ce s-a întâmplat aici şi de faptul că Armata Română a fost, încă de acum 15 ani, parte a acestei coaliţii. Mi s-a părut important să marcăm într-un mod special cei 15 ani de prezenţă românească în Afganistan şi de aceea ne-am propus să dezvoltăm un proiect multimedia care să le dea prilejul celor de acasă să vadă, efectiv să vadă ceea ce ascultă, adică să îi poată vedea pe militari şi pot face lucrul acesta dacă intră pe site-ul nostrul româniaactualităţi.ro.
Radu Dobritoiu: Vom reveni la acest proiect foarte important, care de fapt continuă documentarul realizat despe Afganistan şi despre Nasiriyah realizat împreună cu Mario Balint. Am adus aminte de el să ne apropiem şi de primul reportaj realizat de Mario Balint. Militarii români continuă să acţioneze în Afganistan ca parte a misiunii NATO, Resolute Support, iar Armata Română marchează anul acesta 15 ani de prezenţă în acest teatru de operaţii dificil unde Radio România a fost alături de trupele noastre încă de când primii militari au ajuns la Kabul şi apoi în Kandahar. Corespondenţii noştri se află la Kandahar unde Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani a preluat misiunea de la Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri din Iaşi, iar Mario Balint a vorbit cu locotenent colonelul Cristinel Colibaba, comandantul Batalionului 280, despre ce îi aşteaptă pe militarii săi în următoarele şase luni.
Mario Balint: Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei este operaţional sută la sută, militarii focşăneni fiind pregătiţi ca în următoarele şase luni să execute misiuni în aria de operaţii din Kandahar, la cele mai ridicate cerinţe. Comandantul Batalionului, locotenent colonelul Cristinel Colibaba.
Cristinel Colibaba: Începând cu data de 28 august, la opt zile de la preluare întegrală a misiunilor din zona de responsabilitate, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, cunoscut aici ca Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei, Brave Hearts, are toţi oamenii instruiţi, certificaţi, validaţi pe functiile pe care le vor încadra pe timpul desfăşurării misiunii. Am început patrularea în zona de operaţii concomitent cu angajarea liderilor locali şi de asemenea angajarea comandanţilor de puncte de control aparţinând poliţiei locale din districtele Dan şi Daman. Continuăm în acestă săptămână cu evaluarea zonei de operaţii. Estimez ca spre sfârşitul săptămânii viitoare, toate plutoanele care execută misiuni în zona de apărare terestră să cunoască în detaliu zona în care vor acţiona pentru următoarele şase luni de zile, iar după această perioadă vom trece la executarea misiunilor încrucişat, astfel încât fiecare din plutoanele care execută patrulare în zona de apărare terestră să cunoască întreaga zonă de operare, astfel încât, în situaţia în care sunt desemnaţi ca subunitate de reacţie rapidă să poată interveni oportun, în sprijinul oricărei patrule aflate în zona de apărare terestră.
Radu Dobritoiu: L-am ascultat pe comandantul batalionului românesc din Kandahar, locotenent-colonelul Cristinel Colibaba. Ilie Pintea, ştiu că este acolo cu un ofiţer de relaţii publice foarte experimentat, este vorba de locotenent-colonelul Toni Ene, cu care am împărţit, să spunem aşa, barăci şi multe zile în Bagdad şi în Irak. Te rog să-i trasmiţi mulţumirile noastre pentru că ne-a ajutat în realizarea acestor interviuri şi, bineînţeles, în acest duplex pe care în seara aceasta "Euroatlantica" îl realizează la RRA cu Kandaharul, cu Afganistanul. Te rog să-i mulţumeşti din partea noastră. Ştiu că ieri aţi avut şi un tânăr sărbători, acolo în Kandahar.
Ilie Pintea: Am avut mai mulţi sărbătoriţi, presupun că te referi la sublocotenentul Alexandru Dorohoi.
Radu Dobritoiu: Să aducem aminte acest nume, pentru că ei sunt eroii noştri, tineri sau cu experienţă mai multă, ei sunt oamenii care reprezintă România şi îşi servesc patria acolo departe, în condiţii foarte dificile şi de climă, şi de securitate. Îi transmitem şi noi, de aici, de la Bucureşti, "La mulţi ani!" şi să se întoară sănătos, şi toţi să vină sănătoşi acasă, alături de familii şi alături de cei dragi. Sunt şase luni dificile. Ne spuneai despre aceşti militari minunaţi care, iată, aţi avut ieri şi sărbătoriţi acolo.
Ilie Pintea: Exact. Cu Alexandru am avut plăcerea să merg în prima misiune din această deplasare, în satul Qazi Karez, cu compania Wild Dogs, şi deşi este un băiat tânăr, am văzut foarte mult profesionalism în felul în care şi-a condus oamenii. Am avut ocazia, de altfel, să asistăm la pregătirea misiunii. Cred că este o premieră, din câte ştiu, pentru că în deplasările anterioare nu am putut participa la aceste acţiuni. Am fost la pregătirea misiunii înainte de a pleca în patrulă şi nu cred că exagerăm dacă spunem că vorbim aici de profesionalism la cel mai înalt nivel. Imaginaţi-vă că toată pregătirea aceasta este una făcută cu foarte multe resurse, cu foarte multe informaţii, astfel încât oamenii care pleacă în teren să fie în deplină siguranţă, să-şi îndeplinească misiunea şi să se întoarcă înapoi în bază înapi, chiar dacă vorbim de o deplasare de doar opt ore. Opt ore înseamnă mult aici în căldura aceasta, în praful acesta şi, mai ales, în mediul acesta de securitate în care ne aflăm şi care este, aşa cum ştii, foarte periculos. Am avut, de altfel, în cealaltă patrulă în care am fost, am avut ocazia să-i spunem "La mulţi ani" şi unui alt tânăr militar a cărui zi de naştere era chiar atunci. Nu a vrut să vorbească cu noi, on the record, să zicem aşa, pentru că voiam foarte mult să vă spunem şi vouă de acasă ce simţi trăind, nu ştiu, ziua ta în misiune. Dar pot să vă spun eu, pentru că acum doi ani mi-am făcut ziua de naştere în patrulă, aici cu militarii şi este un sentiment aparte, care pentru mine nu a fost încă egalat. Adică să ai ocazia să-ţi trăieşti ziua de naştere într-un astfel de loc, cu astfel de oameni mi se pare mult interesant decât tradiţionala petrecere de acasă.
Radu Dobritoiu: Ilie Pintea, să amintim că acum condiţiile sunt mult mai bune, şi cele de securitate, pentru că am primit de la partenerul american M-RAP-urile, nişte vehicule blidate rezistente la exploziile dispozitivelor improvizate. Pe vremea când eu am stat cinci luni acolo în Afganistan nu aveam aceste condiţii şi-mi aduc aminte, pentru că ai menţionat că este prima pregătire a misiunii - eu am prins foarte multe cu Batalionul 26 Infanterie atunci -, dar îţi mărturisesc că atunci când am plecat pentru prima dată într-o misiune cu militarii americani, care aveau celebrele Hanviuri, ei aveau aer condiţionat în Hanvi, iar noi avem nişte condiţii precare, nu se inventase aerul condiţionat şi era o căldură foarte mare; îţi mărturisesc că în patrulă cu militarii americani am adormit, pentru că era foarte plăcut şi era aer condiţionat, ceea ce nu se întâmpla cu militarii români care erau cu cunoscutele transportoare blindate anfibi. Mai târziu s-a montat pe ele aerul condiţionat. Trebuie spus că mediul de securitate continuă să rămână unul instabil în Afganistan, iar zona de sud a țării, acolo unde acționează batalionul românesc nu e lipsită de provocări, dovadă incidentul în care au fost implicați Lupii Negri la începutul lunii august când un membru al armatei naționale afgane a deschis focul asupra lor, rănind unul dintre militarii noștri. O analiză a situației actuale din zonă cu colonelul Ștefan Stan, șef al echipei de legătură și reprezentant național superior în teatrul de operații Afganistan. Din nou, Mario Balint din Kandahar:
Mario Balint: Nivelul de alertă în provincia Kandahar din sudul Afganistanului rămâne extrem de ridicat, insurgenții fiind prezenți în multe dintre localitățile provinciei. Riscurile de securitate au rămas crescute și în aria de responsabilitate a militarilor români acolo unde în localitățile patrulate se bucură de titulatura de națiune tolerată. 8 din 10 localități sunt ostile prezenței misiunii NATO, iar insurgenței i se alătură și ostilitatea locuitorilor. Kandaharul va rămâne pentru totdeauna bunul cel mai de preț al talibanilor. Seniorul României în Afganistan, colonelul Ştefan Stan
Ştefan Stan: Situația de securitate este instabilă, ținând cont că ne aflăm în mijlocul sezonului de luptă, înainte de sărbătoarea sacrificiului în religia musulmană. Insurgenții încearcă să câștige teren în Afganistan și cel puțin în zona noastră să izoleze oarecum Kandahar. Kandaharul este întotdeauna o țintă. Forțele de securitate afgane duc la ora actuală niște operații mai la nord de Kandahar, în provincia Uruzcan și provincia Farah se duc lupte grele acolo. Am văzut și noi la Spitalul ROL3 au fost aduși o grămadă de luptători afgani răniți în luptele de acolo. Deci, forțele coaliției asigură sprijin inclusiv din punct de vedere medical.
Mario Balint: Provincia Kandahar rămâne la un nivel de securitate relativ ridicat în comparație cu provinciile vecine Zabul, Kalat și Helmand, unde insurgența este extrem de activă. Poate și datorită unei recolte bune de opiu și marihuana care alimentează buzunarele insurgenței.
Radu Dobritoiu: Ilie, am ascultat mai devreme ce ne spunea seniorul național al României, seniorul militar din Afganistan. Există acolo și un element național de sprijin, țin minte căprimele celule se numeau, au apărut în Irak, după aceea în Afganistan, cu un rol din ce în ce mai mare și mai important în ceea ce înseamnă logistica și suținerea logistică pentru trupele românești. Cât de important este acest element național de sprijin de acolo din Kandahar pentru militarii români?
Ilie Pintea: Putem spune că este vital pentru batalioanele care se află aici și pentru toți militarii în tranzit, pentru că deși nu sunt în centrul atenției când se vorbește despre trupele românești aflate în Afganistan, militarii din cadrul elementului național de sprijin au una dintre cele mai importante misiuni, ei asigurând sprijinul logistic de linia a treia pentru toate forțele dislocate permanent sau care tranzitează doar teatrul de operații. Perioada aceasta în care Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri din Iași au plecat acasă și militarii au fost înlocuiți de Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani e una cu și mai multă activitate pentru această structură care acționează inclusiv la Bagram și la Kabul, acolo unde se mai află militarii români, dar al cărui comandament se află aici în Kandahar. Comandantul rotației a cincea, locotenent colonelul Vasile Ionescu ne spunea cât de importantă este munca subordonaților săi pentru cei de aici din teatru, pentru că ei asigură de la facilitățile de cazare și cele medicale, să zicem așa, ale batalionului, până la transmisiunile, legăturile cu cei de acasă, transportul materialelor în/sau din teatrul de operații. Așadar, o misiune foarte importantă și trebuie să vă mai spunem că mâine chiar va avea loc transferul de autoritate între rotația a cincea și rotația a șasea a elementului național de sprijin. Și pentru că tot vorbeam de M-RAP-uri mai înainte, trebuie să vă spun că atât de grozave cum sunt ele se mai și strică. Aerul condiționat am aflat că este elemenntul care cedează cel mai repede, Radu, și este explicabil de ce în condițiile de aici, în praful din Afganistan. Însă, am găsit echipa condusă de maistrul principal Gheorghe Damian, căruia colegii săi îi spun tătucu și care se ocupă de reparațiile acestor M-RAP-uri. Chiar am găsit un echipaj american care venise ca la doctor, așa, cu mașina blindată și militarii noștri încercau să-i dea de cap și să o repare. Se întâmplă lucrul acesta foarte des în cele șase luni de misiune. Gheorghe Damian a avut ce repara pe aici, așa că rolul elementului național de sprijin nu se reduce doar la batalioanele românești, ci la tot ceea ce înseamnă coaliție aici pe Kandahar.
Radu Dobritoiu: Am avut şi eu astfel de experienţe pe vremea când eram eu tot în Kandahar cu Batalionul 26 Infanterie Scorpionii Roşii şi era o zonă unde erau şi atelierele şi maiştrii militari se numeau 'lumini şi umbre' care asigurau şi reţeaua de 220 de volţi pentru camp-ul românesc de acolo şi îmi aduc aminte un militar din Forţele speciale care a venit în spate cu un radiator foarte mare. Era din Delta Force. A venit cu el, singur, la cărat până acolo şi la adus la reparat. Era un munte de om. Numai românii puteau să facă astfel de reparaţii şi să pună foarte repede pe picioare, să pună în funcţiune un M-RAP sau pe vremea aceea Hanvy care suferea probleme foarte mari mecanice. În prezent, România este a doua ţară, din NATO, ca prezenţă în teatrul de operaţii din Afganistan, iar acest lucru se vede şi în importanţa misiunii acordate militarilor noştri care asigură securitatea celui mai mare aeroport militar din zona respectivă, cel mai mare este bineînţeles Bagramul, precum şi siguranţa echipelor de consiliere care acţionează în zona de sud. Aprecierea partenerilor americani a însemnat şi a fost marcată prin decorarea mai multor militari de la batalionul care şi-a încheiat misiunea în această rotaţie, iar locotenent colonelul Joseph Gary, comandantul grupării comune de forţe, Devil Strike, a vorbit cu Mario Balint despre colaborarea cu Armata Română.
Mario Balint: După 15 ani de misiune în Kandahar, operaţiile militare din această provincie sunt purtate în parteneriat de militarii americani şi români. Este un parteneriat real, de la egal la egal, profesionalismul militarilor români fiind apreciat la superlativ de comandanţii americani. Locotenent colonelul Joseph Gary, comandantul Task Force Kandahar.
Joseph Gary: Am o mare apreciere pentru români, nici măcar nu i-aş numi subordonaţi. Am alături de mine ca locţiitor, un comandant de batalion, eu sunt un camandant de batalion, este un parteneriat real, nu o situaţie de subordonare. Beneficiază de o expertiză reală în problemele de aici. Este un comandant de batalion experimentat de la care am multe de învăţat, este un partener real. Ceea ce aduc militarii români în luptă este disciplina şi experienţa, nu poţi lupta cu inamicul fără disciplină şi experienţă. Militarii români, de la soldat la colonel, dau dovadă de disciplină individuală, de pregătire, de cunoaştere a SOP şi a procedurilor de operaţii, de o cunoştere exactă a operaţiilor din Afganistan, de aceea spun că sunt incredibili, au experienţă, cunosc Kandaharul, cunosc aria de operaţii ca nimeni alţii din cadrul coaliţiei. În acest moment, procentul militarilor americani şi români aflaţi în componenţa Task Force Kandahar este relativ egal. Lor li se adaugă 80 de militari din cadrul Armatei bulgare.
Radu Dobritoiu: Suntem în continuare în direct cu Ilie Pintea din Afganistan. Foarte scurt Ilie. Ştiu că sunt acolo şi militarii bulgari şi te-aş rugat să ne spui câteva cuvinte despre ei. Era o perioadă în care noi ne uitam la televiziunea bulgară. Cred că se ascultă Radio România şi peste Dunăre şi pot afla şi ei informaţii şi de la Radio România despre militarii lor din Afganistan, pentru că am înţeles, jurnalişti bulgari nu prea sunt pe acolo.
Ilie Pintea: Veneau cei de la Elementul Naţional de Sprijin, care sunt vecini cu, cu bulgarii. Iată, suntem vecini nu doar acasă, ci şi aici în Kandahar. Ne spuneau că au o colaborare foarte bună cu militarii bulgari. De altfel, militarii din această ţară au aici misiunea de a securiza una dintre zonele de acces în, în baza Kandahar. Cea mai importantă intrare în această bază este securizată de militarii români, dar militarii bulgari au şi ei rolul lor şi îi fac misiunile aşa cum trebuie, astfel încât siguranţa bazei ăi siguranţă tuturor celor care sunt aici este asigurată.
Radu Dobritoiu: Capacitatea operaţional a militarilor români din diferite structuri de forţe dislocate în teatrul de operaţii Afganistan, este asigurată, cum am amintit, de detaşamentul naţional de sprijin, care în aceste zile se pregăteşte de ceremonia de predare a autorităţii colegilor din cadrul rotaţiei a şasea. Mario Balint a vorbit cu colonelul Ginel Blaga.
Mario Balint: Rotaţia a şasea a Elementului Naţional de Sprijin se află în acest moment în teatrul de operaţii Afganistan, cu întregul efectiv şi finalizează transferul sarcinilor de linia a treia, pentru contigentele româneşti dizlocate la Kandahar, Bahar şi Cabul. Profesionalismul cu care detaşamentul predecesor i-a executat misiunile constituie un sprijin real pentru militarii care asigură nevoile tehnice şi umane ale militarilor români aflaţi în Afganistan. Comandantul Rotaţiei a şasea a Elementului Naţional de Sprijin, colonelul Ginel Blaga.
Ginel Blaga: Nu numai temperaturile de afară ne fac să trăim la un nivel, aş spune fierbinte, ceea ce se întâmplă aici, ci faptul că în această perioadă lucrăm cu motoarele turate la maxim, alături de colegii noştrii care se pregătesc să iasă din teatru. Faptul că predecesorii noştrii i-au făcut treaba la un nivel foarte ridicat, aş folosi o sintagmă pe care obişnuiesc americanii să o folosească, avem nişte încălţări cu mărime foarte mare de umplut, dar nu va fi o problemă. Ne pregătim pentru ceremonialul de transfer de autoritate între cele două structuri. Oamenii care îşi desfăşoară activitatea în celelate locaţii din teatrul de operaţii, repsectiv pe baza aeriană Cabul şi pe baza aeriană Bagram, sunt pregătiţi ca de duminică să preia comanda integral şi să preia toate sarcinile în executare.
Mario Balint: Duminică, 3 septembrie, în cadrul unui ceremonial la care va fi prezentă întreaga echipă de comandă a forţelor militare din Kandahar, va avea loc transferul de autoritate între cele două detaşamente româneşti.
Radu Dobritoiu: Ilie Pintea din Afganistan. Te rog să ne spui, suntem pe finalul emisiunii "Euroatlantica", te rog să ne spui, fii mesagerul militarilor de acolo şi trasmite un mesaj către cei de acasă.
Ilie Pintea: Nu vă aud foarte bine. Cred că legătura se, se pierde. O să vă spun doar că mă bucur încă o dată să fiu aici, printre profesioniştii armatei române şi sunt convins că şi de acum înainte îi vor îndeplini cu succes misiunea, aici, în teatrul de operaţii, aşa cum au făcut-o şi batalioanele de până acum.
Radu Dobritoiu: : "Euroatlantica" la finalul ediţiei, realizată împreună cu colegii mei care se află în Afganistan, Mario Balint şi Ilie Pintea, un proiect special marca RRA, singurul post de radio care s-a aflat alături de militarii români din Afganistan, încă de la începutul misiunilor din acest dificil teatru de operaţii.
Transcriere: RADOR. Realizator Radu-Costin Dobritoiu, producator Nicu Popescu.