Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O nouă eră a relaţiilor americano-ruse?

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia vor intra, probabil, într-o nouă eră, după alegerea lui Donald Trump. Invitat: gen. (r) Alexandru Grumaz, analist militar.

13 Ianuarie 2017, 19:14

Emisiunea "Euroatlantica" - Realizator: Radu Dobriţoiu - Bun găsit! Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia vor intra, probabil, într-o nouă eră, după alegerea lui Donald Trump. În prima conferinţă de presă a preşedintelui ales al Statelor Unite, acesta a făcut ieri mai multe declaraţii pe tema relaţiilor cu Rusia, inclusiv despre o eventuală implicare a Moscovei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Tot ieri s-au desfăşurat în Congresul Statelor Unite audierile pentru confirmarea secretarului de stat Rex Tillerson, care susţine alături de Donald Trump o ameliorare a relaţiilor cu Moscova. În privinţa unor eventuale materiale compromiţătoare la adresa sa, gestionate de serviciile secrete de la Moscova, Donald Trump a declarat ieri că sunt informaţii false şi materiale contrafăcute. Invitatul ediţiei este generalul-locotenet în retragere Alexandru Grumaz, analist militar, fost consul general al României la Shanghai. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta "Euroatlantica". Tema ediţiei: "O nouă eră a relaţiilor americano-ruse?".

*

Dobriţoiu Radu: Bună seara, domnule general Alexandru Grumaz!

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Bună seara şi mulţumesc de invitaţie!

Dobriţoiu Radu: Bine aţi revenit la "Euroatlantica". O conferinţă de presă cu multe informaţii, ieri, a preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, mi-ar fi plăcut să faceţi o emisiune în care titlul să fie relaţiile SUA-China-Rusia.

Dobriţoiu Radu: Ne axăm în această seară pe aceste noi relaţii dintre Statele Unite şi Rusia. Nu vrem să complicăm foarte mult subiectul. Ştim că există şi aceste chestiuni.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Este o idee pe care a exprimat-o Zbigniew Brzezinski la Osolo, acum câteva zile. Instalarea în funcţie a lui Donald Trump la 20 ianuarie inaugurează o nouă eră a politicii globale, deci o nouă ordine mondială, în timp ce prima şi marea ameninţare rămâne Rusia lui Vladimir Putin, care dereglează această ordine mondială. Deci, avem pe scena internaţională o nouă realitate: războiul calificat drept pace, o victorie sângeroasă a marşului spre o concordie universală. Trump întoarce conceptul lui Nixon SUA-China versus Rusia şi trece la Rusia plus Statele Unite versus China. SUA şi Rusia în Siria şi în Libia. În esenţă, aş spune că promisiunile pe care Donald Trump le-a făcut în campania electorală, atât de politică internă, cât şi de politică externă, vor deveni realitate, dar nu cred că Trump va arunca America şi lumea în aer, să fie foarte clar. Nu este în interesul lui şi nici al celor din jurul său să o facă, iar nominalizările sau, să zic, şi audierile care au fost zielele acestea - astăzi a fost audiat viitorul şef al CIA, Mike Pompeo - ne arată că noul preşedinte american va umbla mai mult la nuanţe, nu la esenţe. Deci, în pofida faptului că diplomaţia preşedintelui ales Donald Trump rămâne ambiguă, el vrea în mod clar o încălzirea relaţiilor cu Rusia, cu Moscova, în urma tensiunilor care au apărut în timpul Administraţiei Barack Obama, datorită faptului că Rusia a ocupat ilegal Crimeea şi a început un război civil în Ucraina de Est şi a continuat în Siria, cu dezvoltările militare de acolo.

Dobriţoiu Radu: Este adevărat, domnule general. Stiţi cum e şi în dragoste, 50% este rezolvat. Statele Unite - de fapt, Donald Trump - iubesc Moscova, rămâne de rezolvat, 50% mai aveau nevoie. Trebuie şi Moscova să fie de acord cu Statele Unite.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Domnule Dobriţoiu, ştiţi ce se întâmplă? Este foarte interesant că această încercare de apropiere faţă de Rusia este marcată printr-un semnal dat, confirmarea, mă rog, este confirmat deja, Rex Tillerson, ca şef al...

Dobriţoiu Radu: Secretar de stat.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Secretar de stat. Domnule, ştiţi ce nu ştim noi? Există o carte a lui Steve Coll care se cheamă "Private Empire", adică "Imperiul privat", şi care vorbeşte despre Exxon. Noi nu ştim până acum...

Dobriţoiu Radu: Exxon, unde Tillerson a fost...

Gen. (r) Alexandru Grumaz: A fost din 2006 CEO, deci preşedinte. Noi nu ştim că aceasta este o instituţie de fapt aproape militarizată. Există pentru fiecare angajat care se duce acolo, lăsăm la o parte faptul că operează în o sută de ţări şi ştii că trei sute de miliarde de dolari are profit pe an, există în această organizaţie o structură foarte rigidă. Angajaţii primesc un manual de câteva sute de pagini despre modul în care să se comporte al muncă, despre...

Dobriţoiu Radu: Un regulament intern.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Este un regulament intern, dar este un regulament, vedeţi, foarte exact şi foarte precis, ceea ce înseamă că structura este aproape militarizată. Problema pe care o va avea secretarul de stat nominalizat de Trump şi aprobat de Congres, Rex Tillerson, va fi faptul că se va confrunta cu o altă cultură organizatorică la Departamentul de Stat. Acolo diplomaţii vorbesc nu numai în numele a ceea ce spune Departamentul Stat, au şi contribuţii personale la o relaţie din aceasta în cadrul activităţilor pe care le desfăşoară în locurile unde sunt numiţi. Or, aşa ceva la Exxon nu se întâmplă. Acolo există o linie clară de sus până jos. La un moment dat...

Dobriţoiu Radu: Părerile sunt mai puţin importante.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Exact. Spunea la un moment dat: "Tipii aceştia cred că pot obţine un răspuns la o problemă din modul în care forezi un puţ într-un câmp petrolier". Deci, cam aceasta este filozofia. Deci" vine dintr-o instituţie în care arta negocierii este esenţială. A negociat de exemplu într-un stat, în Yemen, aruncând la un moment dat documentele de pe masă şi enervându-se pe faptul că nu reuşeau să ajungă la un consens. Când cei din faţa lui au început să dea înapoi, au reuşit să ajungă la un consens. Deci, arta negocierii este esenţială la ora actuală.

Dobriţoiu Radu: Cum credeţi că va negocia Tillerson cu, să spunem, şeful deplomaţiei d ela Moscova?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Păi, va negocia foarte bine. Este un tip extrem de... se simte foarte bine, cum spun americanii, "în pielea lui". Deci, este un texan adevărat. Întrebările, din ceea ce a fost ieri la audiere, trebuie să înţelegem, în primul rând el s-a prezentat la audiere cu doi grei - Robert Gates şi Samuel Nunn. Robert Gates a servit sub opt preşedinţi şi a fost inclusiv şeful CIA-ului, secretarul Apărării. Samuel Nunn a fost unul din cei mai respectaţi şi este unul din cei mai respectaţi senatori americani, cel care a făcut Defense Reorganization Act, deci cel care a reformat sistemul militar. Deci, când vii cu asemenea oameni, când te propune Condoleezza Rice, când te propun oamenii grei ai sistemului...

Dobriţoiu Radu: Şi din Partidul Republican.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: ... din Partidul Republican, înseamnă că atunci eşti un om de toată nădejdea. A fost întrebat dacă a făcut lobby împotriva sancţiunilor. A spus că nu a făcut lobby. El a fost şef peste o companie ruso-americană - Exxon Neftegas...

Dobriţoiu Radu: S-a vorbit foarte mult de relaţiile lui cu Moscova şi s-a spus că este unul dintre puţinii americani care a fost primit de Vladimir Putin şi căruia Vladimir Putin i-a acordat cel mai mult timp pentru discuţii.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Ştiţi ce spunea Gates? Gates spunea aşa: "Este singurul om capabil să oprească această prăbuşire a relaţiior dintre SUA şi Rusia". Deci, aceasta este afirmaţia pe care a făcut-o. "Este cea mai bună alegere" - spunea Robert Gates.

Dobriţoiu Radu: În ce măsură credeţi că Donald Trump, aşa cum l-am văzut în campania electorală, aşa cum l-am văzut şi ieri în conferinţa de presă, şi vom vorbi despre acest moment de ieri al lui Donald Trump, în ce măsură credeţi că preşedintele ales al Statelor Unite va ţine cont de consilierea, de sfaturile lui Tillerson?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Eu zic că va ţine, pentru că Tillerson este un om care..., şi spunea la audieri: "Şi cum veţi lua...?" "Am telefonul lui Trump, deci am această posibilitate". Asta se traduce prin acces direct la preşedintele Statelor Unite.

Dobriţoiu Radu: Presa din Statele Unite, inclusiv CNN a menţionat în ultimele zile documente despre o aşa-zisă supraveghere a lui Donald Trump de către servicile secrete din Rusia. Preşedintele ales al SUA a declara că sunt informaţii false şi contrafăcute. Despre acest subiect, dar şi despre declaraţiile făcute ieri de Donald Trump, în prima sa conferinţă de presă după alegeri, avem mai multe informaţii în corespondenţa transmisă din Statele Unite de Doina Saiciuc.

Reporter: Ceea ce a surprins ieri în audierile de confirmare din Congres a lui Rex Tillerson, nominalizat pentru poziţia de secretar de stat, a fost declaraţia că nu a discutat politica viitoarei administraţii faţă de Rusia cu preşedintele ales Donald Trump. Donald Trump şi Rex Tillerson cred totuşi deopotrivă că ameliorarea relaţiilor cu Moscova ar fi o dezvoltare pozitivă şi că este important un dialog deschis şi onest cu Rusia privind propriile sale ambiţii şi propriul mod de a vedea lumea. Relaţia cu Moscova va fi cu certitudine sub un scrutin foarte atent, mai ales după ce agenţiile de intelligence americane au ajuns la concluzia că Vladimir Putin

l-a dorit pe Donald Trump la Casa Albă şi a interferat, deci, în alegerile prezidenţiale din noiembrie trecut. Ieri de-abia, în prima sa conferinţă de presă de după alegeri, domnul Trump a admis, mai curând în treacăt, că Rusia se află în spatele scurgerii de e-mail-uri furate de pe serverele Comitetului Naţional Democrat. Ceva mai târziu, în conferinţa de presă, domnul Trump a clamat: "Dacă Putin îl place pe Donald Trump, aceasta se numeşte un bun câştigat şi nu un dezavantaj". Deşi preşedintele ales neagă cu vehemenţă, cert este că memorandumul privind faptul că Rusia ar deţine - chestiune neverificată - informaţii personale şi financiare compromiţătoare despre preşedintele ales, în legătură cu care şefii agenţiilor de intelligence l-au brifat vinerea trecută, ridică spectrul unui potenţial viitor şantaj din partea Rusiei. "Sunt, toate, informaţii false, material contrafăcut", a acuzat preşedintele ales Donald Trump, în conferinţa de presă de ieri. Ieri, Donald Trump a atacat din nou costurile programului avionului de luptă al Lockheed Martin (F-35 Joint Strike Fighter), sugerând încă o dată competiţia cu un comparabil F-18 Super Hornet al Boeing. În fine, într-un gest care i-a făcut pe mulţi veterani să răsufle uşuraţi, Donald Trump a anunţat că l-a nominalizat pe David Shulkin să conducă Departamentul pentru Veterani. Shulkin este un om respectat şi credibil în lumea veteranilor de război, fără a fi el însuşi unul dintre ei.

Dobriţoiu Radu: Cu aproximativ o săptămână în urmă, înainte de această fulminantă primă conferinţă de presă a preşedintelui ales Donald Trump, domnia sa a declarat că o relaţie bună cu Rusia este un lucru bun şi că doar cei proşti ar avea o altă opinie. Domnule general Alexandru Grumaz, iată că se focalizează foarte mult Donald Trump şi a dedicat foarte mult spaţiu, şi ieri, în conferinţa de presă acestei relaţii noi, o nouă eră a relaţiilor cu Rusia.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Haideţi să ne uităm puţin la ceea ce s-a întâmplat până acum şi, referindu-ne la această primă conferinţă de presă a lui Donald Trump, care a spus foarte multe lucruri interesante, dar ideea dominantă este Moscova, relaţia cu Moscova, cine a stabilit agenda anului 2017? Păi, la ora actuală, agenda es te dominată de Rusia. Ea a stabilit agenda pentru 2017, nu pe 2016, şi avem aici, în Siria a impus o pauză, înainte de a se ajunge la un acord de pace, potrivit propriilor termeni. În Ucraina, unde forţele speciale au reluat ofensiva în Donbas şi în Europa, unde candidaţii pro-ruşi au câştigat mai multe alegeri şi unde ideile Kremlinului câştigă teren. În Turcia, unde a reuşit să obţină o întoarcere a Alianţei, şi acolo are din nou o întâlnire zilele astea cu preşedintele Erdo?an. În SUA, unde vrând-nevrând trebuie să recunoaştem că s-a amestecat în democraţia americană. Cât şi cum

s-a amestecat, asta este o altă problemă, dar asta trebuie demonstrat la ora actuală de către cei care...

Dobriţoiu Radu: Dar s-a întâmplat cu siguranţă acest lucru, pentru că şi Donald Trump a spus la un moment dat că, da, este posibil, deci, ca să-l citez în limba engleză, 'I think it was Russia behind election hacks'. Deci, e clar că dânsul, Donald Trump, se gândeşte şi crede că Rusia a fost implicată în alegerile prezidenţiale.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, şi mai este un lucru: la ONU s-a implicat Rusia, unde a blocat funcţionarea regulată a Consiliului de Securitate. Deci, toate hotărârile care erau în favoarea unor măsuri luate de Administraţia americană, Administraţia Obama, ei

s-au împotrivit acestor măsuri. Deci, Rusia este tot mai dispusă să folosească forţa în relaţiile internaţionale. Ea doreşte un mare deal, asta am spus-o acum doi ani, cu Statele Unite. Pe ce? Pe sancţiuni, pe sfera de influenţă, pe limitele NATO în Europa de Est.

Dobriţoiu Radu: Domnule general, este adevărat, interesul Moscovei este acela de a fragiliza Alianţa Nord-Atlantică din interior şi, bineînţeles, îşi doreşte şi diminuarea sancţiunilor, dar şi o ruptură între Statele Unite şi aliaţii europeni. Este în interesul Moscovei, nu?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, este într-adevăr o ruptură. Deja, Europa este fracturată, din cauza problemelor economice, din cauza imigraţiei, din cauza Brexit-ului, deci, avem o serie întreagă de probleme. Urmează alegerile şi mai importante decât alegerile din Franţa şi Germania sunt alegerile din Olanda, pentru că sunt primele care dau semnalul spre ce se îndreaptă Europa în această perioadă de timp.

Dobriţoiu Radu: Şi mai este şi acea idee vehiculată din ce în ce mai des la nivelul înalt al Uniunii Europene pentru crearea unei forţe europene de apărare, la care, bineînţeles, SUA au zâmbit ironic.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Bine, asta este început din anii '50. Tom Bolton spunea că unii lideri europeni au senzaţia că Europa a fost salvată de către Uniunea Europeană.

Dobriţoiu Radu: Dar Rusia îşi doreşte aşa ceva.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Rusia îşi doreşte. Rusia a reuşit să fractureze, Rusia are relaţii bilaterale cu multe ţări din Europa şi, în general, au relaţii de prietenie Putin cu anumiţi lideri din Europa, ceea ce favorizează foarte mult luarea unor măsuri.

Dobriţoiu Radu: Rusia se pare că şi-a modernizat foarte mult strategiile acestea de politică externă, de intelligence, de acţiune şi chiar de război hibrid, de război în interiorul cancelariilor politicii occidentale, s-a adaptat din mers şi s-a modernizat, în timp ce, iată, SUA merge pe un pattern, pe un model probabil învechit, Uniunea Europeană se apropie din ce în ce mai mult de interesele naţionaliste, ceea ce va duce probabil la o fărâmiţare în interiorul Uniunii Europene. De toate aceste lucruri, Moscova va profita.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da. De fapt, în conceptul de politică externă a Rusiei, din aceasta, se vede că este tot mai dispusă să folosească forţa în relaţiile internaţionale, pentru a restabili o logică bipolară, acea logică bipolară a războiului rece între Rusia şi SUA. De asemenea, s-au axat pe război informaţional, pe refacerea sferei de influenţă în fostele state, fostele republici sovietice, şi, de asemenea, pe implicarea în Siria. Păi, acolo există deja, au avut un fel de bază, că nu mai era o bază adevărată, la Tartus, acum au făcut-o, la Tartus, au un aeroport la Latakia şi poartă negocieri cu Ciprul. Ciprul este în negocieri în interiorul lui între cele două comunităţi, greacă şi turcă, şi atunci Rusia încearcă să preia de acolo.

Dobriţoiu Radu: Baze navale în Cipru şi, bineînţeles, acum, negocieri pentru baze permanente în Iran.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, aşa este.

Dobriţoiu Radu: Pentru că avem şi acest interes al viitoarei administraţii americane. Vorbim de Iran, o altă nucă tare. Donald Trump în campania electorală s-a pronunţat împotriva Iranului şi a cerut sancţiuni şi susţinerea Israelului. Rusia ce va avea de spus, pentru că ştim foarte bine că s-au încălzit relaţiile dintre Teheran şi Moscova în ultima perioadă?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Donald Trump încearcă să ia toată legislaţia promovată de Obama în ultimul an. El are la dispoziţie în Congres şi în All Review Act - este un document, o unealtă, ca să zic aşa, care poate relua toată această legislaţie şi o poate anula, cu condiţia ca să nu mai reiei una din temele alea în acelaşi fel în care ai făcut prima dată legea, pe care ai anulat-o.

Dobriţoiu Radu: Trebuie o adaptare şi o modernizare a acestor cadre şi acestor strategii.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Bun. Iar pe listă, în mod sigur, acordul cu Iranul, pentru că Donald Trump a promis sprijin statului evreu, care este într-o situaţie destul de dificilă, în zona respectivă fiind înconjurat de războaie.

Dobriţoiu Radu: Siria, care în cele din urmă va găzdui baze iraniene acolo.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Siria are o problemă deja, că au o bază a Hezbollahului acolo. Hezbollahul a primit în jur de 70 de tancuri T 72 făcute de iranieni. Deci, acolo se schimbă balanţa, echilibrul de forţe se schimbă. Şi Hezbollahul se apropie de puterea militară a Israelului, cu ajutorul Iranului.

Dobriţoiu Radu: Să auzim şi viziunea Moscovei. O relansare a relaţiilor bilaterale cu SUA este dorită şi de Mosocova. Sunt aşteptate însă acţiuni concrete, care să depăşească nivelul declaraţiilor din ultimele două luni. Luminiţa Apostol vine cu informaţii despre ce aşteaptă Moscova de la viitoarea Administraţie americană.

Reporter: Anul 2017 se anunţă ca o mare necunoscută în ecuaţia relaţiei dintre Moscova şi Washington. Până acum, atât preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi cel ales al Americii, Donald Trump, promit că va fi o relansare a relaţiilor bilaterale, dar experţii se întreabă dacă cei doi lideri vor reuşi într-adevăr să reseteze aceste relaţii, ajunse la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Preşedintele Vladimir Putin a spus că doreşte acest lucru şi în convorbirea telefonică avută cu Donald Trump imediat după câştigarea alegerilor şi în scrisoarea pe care i-a trimis-o de Crăciun şi Anul Nou şi în care spune: "Sper că după ce veţi fi învestit în funcţia de preşedinte al SUA, vom fi capabili, acţionând într-o manieră constructivă şi pragmatică, să luăm măsuri reale pentru a restabili cadrul cooperării bilaterale în arii diferite, precum şi pentru a aduce modul nostru de colaborare pe scena internaţională la un nou nivel calitativ". Însă se pune problema dacă aceste declaraţii vor fi urmate de acţiuni concrete şi dacă cei doi lideri se vor putea pune de acord pe numeroasele chestiuni aflate în divergenţă. Primele semne dinspre Moscova lasă să se înţeleagă că va putea exista o colaborare strânsă între cei doi. Rusia şi-a arătat satisfacţia pentru alegerea lui Donald Trump şi a negat ingerinţa în alegerile americane sau că ar avea un dosar compromiţător la adresa viitorului şef al Casei Albe. Mai mult, preşedintele Vladimir Putin a evitat să răspundă la aceeaşi manieră la expulzarea celor 35 de diplomaţi ruşi din SUA, spunând că aşteaptă instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, pentru refacerea relaţiilor bilaterale. Unii analişti au apreciat că a fost o carte câştigătoare atitudinea preşedintelui Putin, iar politologul rus Fiodor Lukianov a declarat, pentru ziarul "Kommersant", că măsura luată de preşedintele Obama - de expulzare a diplomaţilor ruşi - a fost o manevră pentru a complica relansarea relaţiilor viitoarei Administraţii Trump cu Moscova. Însă, Volker Weichsel, editor la ziarul german OSTEUROPA, citat de Deutsche Welle, spune că nu trebuie pus prea mult preş pe declaraţiile făcute de cei doi lideri până acum şi că ziua discordiei va veni. S-ar putea să vedem câteva focuri de artificii pentru a sărbători apropierea, dar acestea se vor stinge repede, anticipează comentatorul german şi insistă că aparenta apropiere ruso-americană se va încheia în momentul în care Donald Trump va trasa o linie roşie şi va deranja interesele Rusiei.

Dobriţoiu Radu: Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile despre presupusele acţiuni ale Serviciilor Secrete ruseşti în SUA, dar nu şi Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse a dezminţit, cum era de aşteptat, acuzaţiile şi s-a supărat că s-ar folosi metode sovietice. "Nu avem niciun compromat despre Donald Trump", a declarat Dmitri Peskov, folosind un termen din vremea URSS, prin care erau desemnate informaţiile compromiţătoare obţinute depsre o persoană susceptibilă a fi şantajată ulterior. E vorba, în mod clar, de o tentativă de a face rău relaţiilor noastre bilaterale. Ca şi precedentul raport, acesta face parte din ceea ce se numeşte în engleză "Pulp fiction". Bineînţeles că trebuie să privim chestia asta şi cu umor, dar există şi o parte tristă a poveştii. Sunt oameni care fac totul pentru a propaga astfel de isterii şi apoi lansează vânătoarea de vrăjitori, termen folosit, de altfel, şi de preşedintele ales Donald Trump. Scopul este, deci, de a întreţine relaţii bilaterale degradate, este de părere purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Domnule general Alexandru Grumaz, de obicei nu iese fum fără foc şi acel fost agent MI6 care s-a ocupat de aceste documente se pare că a şi dispărut în ultimele zile.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, e foarte interesant. De fapt, cum s-a declanşat această campanie de găsire a unor documente privitoare la activitatea lui Trump. Unul din donatorii republicani a solicitat unei firme să facă fusion GPS, să facă o cercetare asupra a ceea ce Donald Trump deţine în imobiliare în afara SUA. Şi nu voia să dea bani fără să se informeze asupra acesteia, şi a renunţat să mai dea bani. Şi, de aici, firma asta a angajat pe cel care aţi spus dumneavoastră la MI6 şi de aici au decurs toate astea.

Dobriţoiu Radu: Fost angajat al MI6. De altfel, se spune că a fost un spion foarte bun şi a fost activ la Moscova în anii '90.

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Da, el a fost activ în anii '90 la Moscova, aşa este. Şi-a folosit relaţiile prin interpuşi de acolo, ca să facă...

Dobriţoiu Radu: Cât de mult va dăuna relaţiilor ruso-americane aceste documente?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: Suntem la început, deocamdată nu ştim ce se va întâmpla.

Dobriţoiu Radu: Foarte scurt, cum putem anticipa în 2017 această nouă eră a relaţiilor ruso-americane?

Gen. (r) Alexandru Grumaz: 2017 va fi un an foarte greu şi vreau să vă spun un singur lucru: SUA rămâne singura putere adevărat economică şi militară. Problema este cum va aplica SUA această putere şi dacă vor avea o viziune asupra anilor ce urmează.

Dobriţoiu Radu: "Euroatlantica", la final. Am discutat despre relaţiile din SUA şi Rusia, invitatul ediţiei a fost generalul Alexandru Grumaz. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de Radio România Actualităţi, pentru a asculta "Euroatlantica".

Productător Nicu Popescu, realizator Nicu Popescu, transcrierea emisiunii: RADOR.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022