Migranţii asaltează România
În ultimele săptămâni din ce în ce mai mulţi migranţi au ajuns în România din Turcia, pe coastele româneşti ale Mării Negre.
15 Septembrie 2017, 05:44
Realizator: Radu Dobriţoiu - Bun găsit! După ce o perioadă migranţii au evitat România în drumul lor spre Occidentul Europei, în ultimele zile, ţara noastră pare să fi devenit o nouă rută spre vestul bătrânului cotinent. Din ce în ce mai des, nave încărcate cu migranţi ajung din Turcia pe coastele româneşti ale Mării Negre. Ultimele săptămâni, migranţii au asaltat România, cei mai mulţi nu cu intenţia de a căuta refugiu în ţara noastră, ci pentru a ajunge în Austria, Germania sau în alte ţări din vestul sau nordul Europei. Aceasta este şi tema "Euroatlantica" de astăzi, o emisiune cu foarte multe informaţii despre migranţi care au ajuns pe teritoriul ţării noastre. Invitatul ediţiei este generalul de brigadă în rezervă profesor universitar doctor Stan Petrescu. Avem corespondenţe din Bulgaria, Constanţa, Arad, dar şi Israel. Bună seara, domnule general Stan Petrescu! Bun venit la "Euroatlantica"!
Gen. Stan Petrescu: Bună seara şi bine v-am regăsit!
Realizator: Domnule general, vom avea mai multe corespondenţe în această ediţie "Euroatlantica". Vom urmări practic traseul migranţilor până în România, dar şi la ieşirea din ţara noastră, o problemă ce pare să implice din ce în ce mai mult România. Ne-a prins descoperiţi acest asalt al migranţilor?
Gen. Stan Petrescu: Fenomenul doar s-a intensificat. Nu cred că ne-a prins nepregătiţi, ci mai degrabă a creat unele probleme de natură organizatorică în a-i caza şi a-i verifica pe toţi aceşti imigranţi de diverse vârste, de diverse sexe şi diverse culturi, pentru că aţi citit şi dvs, sau din informaţiile publice, sunt pakistanezi, sunt irakieni, kosovari, sârbi, iranieni, irakieni ş.a.m.d., de-asta spun de diverse culturi. Aşadar, fenomenul s-a înteţit faţă de anul trecut, aproape de şase-şapte ori s-a mărit numărul de imigranţi care asaltează sau asediază România. Iată, Frontex-ul acesta, care era cel mai bine văzut în sud-estul sau în flancul sud-estic UE...
Realizator: Să spunem că este vorba de un organism de poliţie, care ar trebui să gestioneze sau să se implice cât mai mult în această...
Gen. Stan Petrescu: Frontiera de sud-est a UE. S-au investit şi bani, s-au instruit forţe, resurse umane şi sigur că acest asalt, această rută maritimă, după cum ştim, imigranţii folosesc toate cele trei rute: terestre, maritime, aeriene, chiar şi per pedes apostolorum, unii dintre ei pe distanţe foarte mari, sigur că ţara noastră este o ţară de tranzit în primul rând şi, după aceea, după ce se odihnesc, după ce sunt relaxaţi, după ce sunt cazaţi în cele şase sau şapte centre de cazare, sigur că ei vor ţine neapărat să răspundă acelei rugăminţi frumoase, o spun în germană: 'kommen Sie mir mit bitte', adică, 'veniţi, dragii mei, la mine', rostit de actualul cancelar al Germaniei.
Realizator: Bitte kommen zu mir, bitte!...
Gen. Stan Petrescu: Kommen sie mir, da.
Realizator: Domnule general, să precizăm că în spate se pare că există şi o tactică de abordare a acestei migraţii, pentru că pleacă mai întâi cei mai bine pregătiţi pentru un astfel de drum, un fel de cercetaşi în ale migraţiei, însoţiţi de copii în mare parte, şi apoi aceştia, după ce descoperă noi rute, îi coordonează pe ceilalţi, care vin pe o cale bătută, dacă pot spune aşa, şi avem aici o primă zonă pe care o cunoaşteam şi era cea unde noi ne temeam că vor veni migranţii, şi este vorba de Clisura Dunării şi de Dunăre, dar iată că traversează acum şi Marea Neagră dinspre Turcia, o a doua rută, care e din ce în ce mai dezvoltată şi mai utilizată de migranţi.
Gen. Stan Petrescu: Sigur că rutele migraţiei, fenomenul migraţionist e vechi în istorie, nu facem aici o analiză pe această chestiune şi, în general, definiţia migraţiei este mutări de populaţiei dintr-un loc în altul pe distanţe foarte mari. Aici ne referim mai degrabă la cauze. Unele au fost cauze de natură economică, marile grupuri umane migrau din cauză de hrană sau din alte motive, din motive religioase, din motive culturale, din motive geo etc. etc. Aşadar aici să analizăm cauzele acestor migranţi, pe care i-am zugrăvit în raport de vârstă, sex, etc. şi cultură, că cei mai mulţi dintre ei menţionează în declaraţiile pe care le fac: din motive de război au fost împinşi să-şi părăsească ţara, nemaiavând hrană, nemaiavând nicio siguranţă personală. Sigur, observaţia dvs este clară, că vin în grupuri, vin în salturi, parcă asediază această ţară, iată, au găsit această rută de rezervă, rută maritimă...
Realizator: Şi mai dificilă...
Gen. Stan Petrescu: ... mai delicată şi când o veni iarna cred că o să se închidă această rută, pentru că Marea Neagră este extrem de tumultoasă, şi vălurită şi furioasă, şi acest litoral de 245 de kilometri, deşi foarte larg, este într-un fel apărat şi este şi o greşeală a autorităţilor, nu iau modelele unor ţări civilizate şi în materie mai bine pregătite, în general litoralul se dă pe mâna unor comandamente de flote militare, iar aceste structuri de scanare a litoralului trebuie să fie în subordine pentru că au şi mijloace, au şi experienţă necesară şi, mai ales, pot ca să intervină pe nave şi în mare pentru a stopa această chestiune şi a-i cunoaşte mai bine.
Realizator: În ţara vecină, Bulgaria, septembrie pare să fie luna cea mai aglomerată de migranţi, asta în condiţiile în care Bulgaria a luat măsuri speciale pentru a opri intrarea migranţilor pe teritoriul său, cei mai mulţi dintre migranţi îşi urmează drumul spre România pentru a ajunge apoi în Ungaria, spre Occident. Petio Petkov, corespondentul RRA la Sofia, ne informează însă că cifrele oficiale furnizate de autorităţile bulgare sunt mai mici decât numărul real de migranţi.
*
Reporter: 2.200 de migranţi refugiaţi s-au aflat pe teritoriul bulgar la începutul lui septembrie, arată datele Ministerului de Interne. 33% sunt sirieni, 28% afgani, 19% irakieni. 1.315 locuiesc la centrele de tip deschis ale Agenţiei de stat pentru refugiaţi. Este ocupată numai un sfert din capacitatea de cazare a acestora. Aproximativ 500 au închiriat locuinţe, alţi 484 se află la centrele de cazare de tip închis ale Direcţiei Migraţie. Conform datelor oficiale, numărul migranţilor ilegali ce pătrund prin frontiera verde cu Turcia a scăzut de aproape două ori în decurs de un an. La aceasta contribuie măsurile autorităţilor din ţara vecină, care au arestat în zona de frontieră numai în luna august 6.500 de migranţi ilegali. Alţi 1.500 au fost extrădaţi din Bulgaria de la începutul anului. Unii lideri naţionalişti, însă, avertizează că numărul migranţilor ilegali este de câteva ori mai mare faţă de estimările oficiale. Drept argument, ei arată numărul mult mai mare de migranţi arestaţi de poliţiştii sârbi la frontiera cu Bulgaria. Unul din liderii Blocului Patriotic, ministrul apărării Krasimir Karakaceanov a propus guvernului triplarea până la 600 a numărului de militari la frontiera cu Turcia. Organizatorii traficului ilegal cer între 2.000 şi 3.000 de euro numai pentru transferul în Bulgaria. De regulă, traficanţii folosesc frontiera verde, un număr foarte mic de migranţi încearcă să pătrundă în Bulgaria pe mare. Cei care preferă această cale se îndreaptă de regulă spre România, scurtând distanţa până la ţările europene mai bogate.
*
Realizator: Aşadar, domnule general, iată pe cale terestră dinspre Bulgaria, pe cale maritimă dinspre Turcia, interesul nostru este cel al securităţii euroatlantice, cum afectează aceste valuri de migranţi securitatea României, dar şi securitatea europeană?
Gen. Stan Petrescu: Peisajul cu riscuri şi ameninţări, şi eu consider că este o ameninţare globală fenomenul migraţiei ilegale, deci ea s-a extins, pentru că au depăşit orice aşteptări aceste cohorte, aceste exoduri maxime, un exod se anunţă din cele 2,5 miliarde de africani, pe culoarul nigerian - irakian - Maroc - Mediterana - coastele Spaniei, Italiei şi Greciei şi acest exod probabil când se va porni, de la anul, va fi foarte mare. Cel asiatic nu se va stopa, cel din Afganistan nu se va stopa, prin Liban, iarăşi, prin Grecia, Italia să ajungă în Occident. Prin urmare, aici, acest exod se va îngusta, iar presiunea va fi foarte mare. Însoţit de foarte multe riscuri şi ameninţări pentru ţara noastră. În primul rând va fi în contact populaţia care nu va suporta să cheltuiască din bugetul nostru foarte, foarte, foarte mulţi bani. Acestea nu vor plăti taxe şi impozite, aceştia numai vor consuma, aceştia vor veni, sunt purtători ai crimei organizate. Mulţi dintre ei sunt radicalizaţi şi nu fac altceva decât să culeagă informaţii în reţeaua această globală a terorismului islamic.
Realizator: Şi sunt şi greu de integrat, domnule general.
Gen. Stan Petrescu: Foarte greu de integrat, întrucât culturile - ca să îl citez pe generalul de Gaulle -, aşa cum nu se amestecă uleiul cu oţetul, nu se pot amesteca cultura islamică cu cea creştină. Este purtătoare, cum am spus, a crimei organizate, a banilor negri şi a corupţiei, pentru că ei vor încerca să corupă funcţionarii de la frontieră, chiar diplomaţii. Unii vin cu paşapoarte false şi declară în mod mincinos că au o altă identitate, că de fapt au alte scopuri, paşapoartele se recuperează de traficanţi în număr foarte mare şi, care dispun de sume băneşti, cumpără chiar şi funcţionarii publici şi aceste paşapoarte revin la locurile de plecare şi iarăşi urmează a doua cohortă. Prin urmare, ei ascund în aceste coloane foarte multe riscuri şi ameninţări, cu presiune pe securitatea cetăţeanului, în social, în economic, în ordinea publică, creşte elementul infracţional. Încep deja să fie conflicte şi noi am înregistrat la Timişoara, iată, avem un radicalizat ca fenomen al imigraţiei, un român din Piatra Neamţ, radicalizat ca imigrant într-o altă ţară şi aici dorind să treacă la acţiune. Iată marile pericole care se ascund.
Realizator: Domnule general, unde este limita între, să spunem, situaţia umanitară, pe care trebuie să o înţelegem, şi ceea ce înseamnă afectarea unor zone, chiar şi din punctul de vedere al securităţii, pentru că avem pe de o parte şi crize umanitare acolo care au generat aceste valuri?
Gen. Stan Petrescu: Fără îndoială. Ei vin foarte bine pregătiţi şi foarte bine conştientizaţi faptul că în spaţiul occidental autorităţile politice, cetăţeanul este educat faţă de anumite valori şi principii ale drepturilor omului, respectarea acestor valori şi principii, şi mai ales ei ştiu că în momentul când se instituie azilul este obligaţia acestor state să le acorde tot ceea ce este necesar pentru a rămâne în condiţii bune, chiar dacă sunt într-o ţară de tranzit. Pe de o parte. Pe de altă parte, într-adevăr foarte mulţi dintre ei sunt, drept rezultat acestor condiţii vitrege de război, ameninţare cu moartea, încălcarea drepturilor din alte motive, chiar şi din cele de natură religioasă, confesională, astfel că sunt determinaţi să fugă. Ei, aici analiza se face de la caz la caz, trebuie să avem foarte mulţi vorbitori de limbă arabă, vorbitori care să înţeleagă foarte bine ceea ce declară şi, pentru a identifica, aici serviciile de informaţii, poliţia trebuie să fie extrem de atentă în momentul când îi intervievează pe aceşti imigranţi să ştie foarte clar cine sunt de fapt. Iar azilul se acordă foarte greu, pentru că trebuie verificaţi în ţările de origine.
Realizator: Zona de graniţă cu Serbia este cel mai des asaltată de migranţi, o zonă unde autorităţile româneşti au investit foarte mult în aparatură de vedere cu infraroşii sau camere cu termoviziune, pentru a depista persoanele care încearcă să treacă ilegal frontiera României. Vă invit să ascultăm un reportaj realizat de colegul meu, Ioan Suciu, de la Arad.
*
Reporter: Cele mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei de către migranţi au fost înregistrate în zona de sud-vest a ţării, la frontiera cu Serbia. Supravegherea graniţei a fost întărită cu mijloace specializate de termoviziune, dar şi cu sprijin aerian. Mulţi dintre migranţi, însoţiţi de copii, pătrund ilegal în România, unde solicită azil politic şi aşteaptă momentul propice pentru a forţa graniţa de vest şi a pătrunde în Ungaria. Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală sunt înregistrate pe sensul de intrare în ţară, la nivelul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Oraviţa - Naideş, Lunga Moraviţa şi Sânnicolau Mare din Timiş. De asemenea, tentativele de ieşire ilegală din România în Ungaria sunt identificate pe raza Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac din judeţul Arad, spune agentul şef Mihaela Leş.
Mihaela Leş: Au fost depistaţi peste 730 de persoane care au încercat să iasă ilegal din România, prin raionul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac.
Reporter: Motivul pentru care tot mai mulţi aleg să intre în România este în principal legat de faptul că peste 5.000 de migranţi sunt în aşteptare în Serbia şi nu mai pot continua drumul spre Uniunea Europeană, deoarece ruta balcanică prin Croaţia este în prezent blocată. În aceste condiţii, ruta Serbia - România - Ungaria, pe zona verde, este cea mai accesibilă.
Mihaela Leş: S-au deplasat efectiv peste culturile agricole de pe frontieră, încercând să treacă frontiera de stat printr-un alt loc decât cel legal permis. Avem persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunşi în automarfare, printre încărcătura mijlocului de transport, în diferite locuri special amenajate, înghesuite mai multe persoane, în speranţa că vor trece ilegal frontiera.
Reporter: Coordonaţi de călăuze sau din iniţiative personale, cu informaţii venite de la rude şi prieteni care au ajuns în Germania, Austria sau Franţa folosind ruta România - Ungaria, migranţii forţează frontiera prin zona verde.
Mihaela Leş: S-au depistat cetăţeni români sau cetăţeni străini care au încercat să transporte persoanele străine până în apropiere de frontieră, după care să îi călăuzească în vederea trecerii ilegale a frontierei de stat.
*
Realizator: Un reportaj cu imagini sonore, realizat de colegul meu Ioan Suciu de la Arad. Domnule general Stan Petrescu aminteaţi mai devreme de corupţie, şi aduc aici aminte de călăuze, de bani pentru transport, corupţie, bineînţeles, şi amintea colegul meu Ioan Suciu despre tentative de ieşire ilegală din România spre Ungaria. Aici sunt nişte bani care se învârtesc, sunt nişte taximetrişti implicaţi, nişte zone care se construiesc şi chiar nişte zone unde aceşti migranţi închiriază maşini, închiriază locuinţe şi încep să se dezvolte
acolo.
Gen. Stan Petrescu: Dar haideţi să vedem cum închiriază nave sportive, pescadoare şi alte obiecte plutitoare din Tucia fără ca nimeni să nu avem acolo o antenă care să survoleze foarte bine /axa/ de plecare. Pe mine nu mă mulţumeşte faptul că dispunem de aparate de termoviziune, de aparate de vedere pe timp de noapte, de radare etc. etc., dacă este să se apropie de apele teritoriale. Îmi amintesc de o chestiune, şi, sigur, nu o spun nici din perspectivă cinică, ci pur şi simplu dintr-o perspectivă profesională, adică cu ani în urmă, când aceleaşi pescadoare turceşti, iată, le-au schimbat destinaţia de transport, pescuiau calcan în apele teritoriale...
Realizator: ... ale României...
Gen. Stan Petrescu: ... ale României. Şi deschideau focul la prova acestor nave ca să facă rondou dreapta şi să o ia spre Turcia, astăzi se trezesc: cum adică, să se trezească după o navigare de două zile şi două nopţi pe o mare /.../
Realizator: Cu ele acostând deja.
Gen. Stan Petrescu: Cu ele acostând. Sigur, umanitar este ca ele să fie remorcate...
Realizator: Mai ales că sunt foarte mulţi copii.
Gen. Stan Petrescu: Şi sunt foarte mulţi copii. Şi asta este o tactică, să trimită copiii înainte şi femeile.
Realizator: Pentru a testa, într-un fel.
Gen. Stan Petrescu: Produc emoţie. Noi latinii suntem un popor emoţional, dar suntem şi un popor creştin, care suntem apropiaţi de mamă şi de copil. Dar această chestiune, după această etapă, urmează să vină tinerii părinţi sau tinerii taţi, nu ştiu dacă dintre ei vor fi radicalizaţi, dar trebuiesc foarte bine verificaţi, cerând, sigur că da, apropierea faţă de familie. Registrul de pericole şi de ameninţări, de riscuri pentru securitatea naţională, economică şi educaţională, şi etnică dacă vreţi, este foarte mare. Haideţi să ne amintim de Kosovo, sub această manieră aceşti imigranţi sau aceşti migranţi s-au transformat în decursul secolelor dintr-o populaţie conlocuitoare într-o populaţie înlocuitoare şi altarul creştin al Serbiei a fost confiscat, a fost devalizat, mănăstiri, iată ce conflicte de natură confesională a adus. Este posibil ca la această confluenţă între creştini, 99% în România, şi ceilalţi să apară conflicte.
Realizator: O nouă ciocnire a civilizaţiilor, ca să parafrazăm un titlu celebru.
Gen. Stan Petrescu: Al lui Brzezinski. Da, ciocnirea, s-a produs de mult această falie.
Realizator: Nu, Huntington. Samuel Huntington.
Gen. Stan Petrescu: Samuel Huntington, mă scuzaţi, da. S-a produs de mult această ciocnire. El ne-a avertizat doar. Ca urmare, este şi un fenomen şi o cauză pe care trebuie să o studiem, înmulţirea populaţiei globului. Să ştiţi că ea a ajuns la 7,5 miliarde de locuitori. Iar în anumite ţări sărace, iar, alt factor de risc şi o altă ameninţare primară, în statele eşuate sau papers states sau ROK states, unde, practic, instituţiile, autorităţile nu funcţionează, iar populaţiile sunt, practic, neconduse, sunt sărace şi atunci pleacă în această bejanie numită emigraţie legală, producând situaţii şi factori de criză aproape insurmontabili. Şi România se poate lovi sau se loveşte din plin de această chestiune.
Realizator: Alături de Turcia şi Libia, principalele ţări în care au ajuns refugiaţii din Siria şi Irak, Israelul are proprii migranţi, proveniţi, în principal, din Orientul Mijlociu. Dragoş Ciocîrlan transmite din Israel.
*
Reporter: Politica este de a-i deporta pe cei care s-au infliltrat şi se află ilegal în Israel. Marea majoritate provin din Africa şi s-au infiltrat venind din Egipt, până când a fost ridicat gardul de securitate. Aproape toţi au plecat din ţările de origine din motive economice. Autorităţile încearcă să îi convingă să plece de unde au venit sau să plece de bună voie într-o altă ţară africană dispusă să le ofere adăpost. Cei care au refuzat o asemenea soluţie riscau să fie închişi pe termen nelimitat, dar Tribunalul Suprem din Israel a emis o decizie potrivit căreia infiltraţii nu pot fi ţinuţi mai mult de 60 de zile în centrele de detenţie. Cei infiltraţi vor să lucreze ilegal ori vagabondează. Nu au nicio calificare. Marea majoritate se află în prezent în sudul Tel Avivului, sunt zeci de mii. Ministrul justiţiei şi ministrul de interne vor să promoveze măsuri legislative, inclusiv modificarea legilor şi a acordurilor existente cu ţări africane pentru a facilita deportarea lor fără consimţământ. Cei care s-au infiltrat ilegal în Israel nu pot fi consideraţi refugiaţi. Într-o categorie distinctă sunt cei care provin din Eritreea şi Sudan, în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale pentru refugiaţi. Recent a fost înfiinţată o echipă specială interministerială care se întâlneşte cu locuitorii din cartierele în care se află cei mai mulţi migranţi. Scopul este de a reda cartierele locuitorilor lor şi de a-i deporta pe cei care se află ilegal în Israel - a declarat premierul Benjamin Netanyahu. Guvernul de la Ierusalim doreşte să asigure locuri de muncă bine plătite cetăţenilor israelieni şi securitatea acestora.
*
Realizator: Domnule general, colegul meu, Dragoş Ciocîrlan, parcă a şi conturat profilul refugiatului, imigrantului şi vorbea de vagabondaj, de muncă la negru...
Gen. Stan Petrescu: ... prostituţie.
Realizator: ... şi chestii de genul acesta, care, bineînţeles, alimentează criminalitatea, care, la rândul ei, destabilizează o ţară sau chiar un continent.
Gen. Stan Petrescu: Ordinea socială, ordinea publică este foarte, foarte afectată şi dezvoltă sentimentul de naţionalism şi de xenofobie. În Germania am asistat şi ni s-a semnalat o asemenea manifestare, dar şi în Franţa a început să se dezvolte dreapta, şi nu numai în Franţa, şi în Austria, dar şi în Olanda, pentru că oamenii nu mai suportă, la un moment dat probabil că şi exodul acesta, ca să folosesc un termen biblic, este foarte mare şi este greu de gestionat şi a fost şi încurajat. Dacă prin anii 2000-2004 cam 500.000 de migranţi intrau în Europa, nu, iată, ne-am trezit după atâţia ani de zile, cu aproape 35 sau 34 de milioane, dacă nu 40 de milioane de islamici. Ce facem cu aceştia într-un spaţiu creştin?
Realizator: Ne aducem aminte de ce a spus Gaddafi, când trăia, la un moment a zis că în Europa sunt 40 de milioane de musulmani, nu este nevoie să pornim un război sau să pornim jihadul, pentru că, în timp, aceştia vor lucra şi vor ocupa singuri Europa în mod paşnic.
Gen. Stan Petrescu: Asa a spus şi un lider marocan, nu numai Gaddafi. Prin urmare, şi imamii lor declară sus şi tare că până la urmă şi pământul românesc, şi pământul unguresc, şi Europa este pământ islamic.
Realizator: Cei radicali, bineînţeles, şi trebuie să subliniem asta, pentru că...
Gen. Stan Petrescu: Cei radicalizaţi, fără îndoială.
Realizator: Islamul nu este totuşi o religie totală îndreptată împotriva casei creştinătăţii, deşi islamul împarte lumea în două. În ultimele săptămâni, au fost interceptate în Marea Neagră mai multe ambarcaţiuni clandestine, cu migranţi din Orientul Mijlociu, ajutaţi de călăuze. Situaţia este atent monitorizată de serviciile specializate, mai multe informaţii despre migranţii ajunşi pe malul românesc al Mării Negre, în corespondenţa primită de la Dana Sterghiuli, de la Radio Constanţa.
*
Reporter: Autorităţile nu fac estimări despre evoluţia fluxului de migranţi, dar confirmă că s-au înteţit verificările pe Marea Neagră şi că sunt declanşate procedurile specifice situaţiilor în care refugiaţii sunt în pericol. Cu o noapte în urmă, un pescador la bordul căruia se alfau 157 de migranţi, printre care 56 de copii, a fost interceptat la mică distanţă de Năvodari şi adus în Portul Midia. Ei se află acum în custodia Gărzii de Coastă, iar în zilele următoare vor fi preluaţi de către Serviciul de Imigrări. Am întrebat la Garda de Coastă dacă ar trebui să ne aşteptăm la o intensificare a fluxului de migranţi. Ionela Pasat, purtător de cuvânt.
Ionela Pasat: Nu puteam face apreciere în privinţa acestui lucru. Dispozitivele de supraveghere a frontierei au fost întărite şi se acţionează ferm în toate zonele aflate în competenţa instituţiei. Autorităţile turce şi române cooperează foarte bine. La toate informările Poliţiei de Frontieră române despre posibilele cazuri ale migraţiei, care pleacă de pe coasta Turciei, aceştia au reacţionat prompt pentru efecturarea misiunilor de căutare cu nave şi cu elicoptere.
Reporter: Toţi refugiaţii care ajung cu ambarcaţiuni clandestine trec prin filtre riguroase de verificare, în care sunt implicate servicii specializate şi autorităţi ale statului. Dacă totul este în regulă şi ei cer azil, sunt trimişi într-unul din centrele pentru azilanţi din România. Cel mai apropiat centru de litoralul Mării Nergre se află la Galaţi.
*
Realizator: Dana Sterghiuli de la Radio Constanţa. Domnule general, aminteam de criminalitate, dar ştim foarte bine că în foarte multe zone criminalitatea şi terorsimul sunt mână în mână.
Gen. Stan Petrescu: Crima organizată şi terorismul sigur că sunt mână în mână. De multe ori ciminalitatea sau crima organizată este călăuza unor surse logistice şi financiare pentru terorism. Iar în aceste cordoane sau în aceste exoduri masive sunt conspiraţi unii luptători ai unor terorişti internaţionali. Noi când ne gândim acum la migraţie, şi mai ales din spaţiul islamic, îl asociem întotdeauna că terorismul. Prin urmare, ei se pot mişca liber în tot spaţiul, îşi pot gândi foarte bine locurile unde vor da următoarele atacuri. Iată, la Toulouse, deja şapte înjunghiaţi şi aşa trei poliţişti morţi. Şi în România ar putea, au apărut deja câteva conflicte minore, e adevărat. De asemenea, crimele naţionale, crimele transnaţionale etc. etc., riscurile sunt foarte mari pentru ordinea şi bunăstarea socială în ţara noastră.
Realizator: "Euroatlantica" la final. Am discutat despre migranţii care ajung în număr din ce în ce mai mare pe teritoriul României. Invitatul ediţiei a fost generalul Stan Petrescu. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă mulţumesc pentru că aţi ascultat "Euroatlantica" la Radio România Actualităţi.
Transcriere: RADOR