Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euroatlantica: Invitat, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă

Euroatlantica: Invitat, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă
Foto: Nicu Popescu.

Articol de Nicu Popescu, 30 Aprilie 2021, 09:45

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 aprilie, ora 21:00) - Realizator: Nicu Popescu - Doamnelor și domnilor, bună seara. La microfon Nicu Popescu. Decizia de retragere din Afganistan,luată acum câteva săptămâni,la reuniunea ministerială a NATO,este urmată de planificările privind repatrierea militarilor și a tehnicii. Militarii români și echipamentele lor vor reveni acasă cu ajutorul aviației, a noastră sau a aliaţilor, de la 1 mai încolo. Subiectul a fost discutat în ședința CSAT de marți, de la Palatul Cotroceni, dar și în videoconferința pe care conducerea Ministerului Apărării Naționale a avut-o miercuri cu echipele de comandă din teatrele de operații. După epopeea aproape două decenii de prezență românească în mijlocul Asiei, într-o zonă stâncoasă, aridă, deșertică se pot spune multe, și se vor spune, cu siguranță. Noi, astă seară, stăm de vorbă cu domnul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale. A fost atunci la început, este şi acum, iată, în faza finală. Bună seara, domnule ministru. Bine ați venit la Euroatlantica.


Nicolae Ciucă: Bună seara. Bine v-am găsit.


Realizator: Domnule ministru, eraţi tânăr, cu echipa mergeaţi acolo în premieră, în urmă cu 19 ani.


Nicolae Ciucă: Dacă ne raportăm la tinerețe, totul era bine sau cel puțin ni se părea că e mai bine. Este adevărat, au trecut aproape 20 de ani de când Armata Română și-a început misiunea în Afganistan. Au fost ani în care în acest teatrul de operații s-au rotit aproximativ 32.000 de militari, au fost ani în care s-au produse prefaceri însemnate, atât pentru Armata Română, cât și pentru ceea ce a însemnat modul de operare în teatrul de operații Afganistan. Pentru Armata Română anul 2002 însemna speranțe și eforturi pentru a putea să fim invitați la aderare în toamna anului respectiv, ceea ce s-a și întâmplat, iar doi ani mai târziu Armata Română își îndeplinea misiunile, continua să își îndeplinească misiunile în Afganistan, dar și în Irak și devenea membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Alantice, în baza deciziei luate de membrii Alianței la summit.Ca atare, ulterior toate aceste elemente de analiză pot să fie descrise în două linii: linia de voință, de entuziasm, de spirit, pentru a demonstra că suntem în măsură și avem resursa umană, disponibilitatea și, de ce nu, spiritul de sacrificiu pentru a deveni membri ai Alianței Nord- Atlantice și după aceea am demonstrat că suntem un membru credibil al acestei Alianțe; și, pentru că am vorbit de sacrificiu, doresc să aduc aminte de memoria și recunoștința pe care trebuie să le-o păstrăm celor 27 de militari români care și-au pierdut viața în Afganistan. Şi de asemenea să aducem aminte de cei aproape 200 de militari răniți. Acesta este efortul pe care Armata Română l-a făcut în acești 20 de ani. Sigur, sunt celelalte chestiuni de specificitate pe care le-am putut constata de fiecare dată când am avut posibilitatea să ajung în teatrul de operații Afganistan, sigur, la intervale de timp destul de mari, dar toate aceste elemente sunt, așa cum spuneam, chestiuni care au impactat enorm pe ceea ce a însemnat prefacerea și transformarea armatei române și, desigur, căpătarea unui renume în cadrul misiunii Enduring Freedom, pentru că atunci am început misiunea în cadrul coaliției Enduring Freedom și ulterior în cadrul misiunii asumate de către Alianța Nord Atlantică. În fiecare dintre cele două componente putem să spunem, fără teama că greșim, că Armata Română și-a îndeplinit toate misiunile, a dat dovadă de profesionalism, de dedicare, de disponibilitate la a învăța, la a se adapta, a dat dovadă de sentimente cât se poate de pozitive față de populația afgană, pentru că aceasta a reprezentat una dintre componentele misiunii pe care le-am desfășurat, să venim în sprijinul autorităților și populației afgane. Acestea cred că sunt parte dintre elementele cele mai importante pe care poți să le subliniez referitor la participarea noastră în teatrul de operații Afganistan.


Realizator: Dle ministru, se spune că cele mai grele momente sunt cele de inițiere a misiunii - și ați fost acolo - și cele de retragere. Sunteți la comandă acum la retragere. Atunci comandați echipa dumneavoastră direct, într-un teritoriu necunoscut.


Nicolae Ciucă: Miercuri am avut o videoconferință cu militarii din teatrul de operații din Afganistan, desigur și cu toți ceilalți, pentru că am vrut să avem date și să aflăm situația la cald din locațiile unde avem dislocați militari, iar atunci când am discutat cu comandanții militari din Afganistan - nu știu dacă ați știut sau nu, dar asta le-am spus: cel mai greu lucru pentru noi este să deschizi o misiune și să o închizi. Ca atare, dacă partea de deschidere a trecut demult, partea de închidere este cea mai actuală și ea trebuie să reprezinte prioritatea numărul unu pentru noi toți, astfel încât tot planul de retragere și aducere în țară a militarilor să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Aşa cum aţi spus și dumneavoastră, am afirmat și subliniez și în continuare că pentru noi, misiunea se va încheia când toți militarii români se vor fi întors acasă în deplină siguranță.


Realizator: Facem apel la memoria comandantului militar din teatrul de operații și cred că ar fi interesant să spuneți ascultătorilor noștri cum s-a ajuns de colonelul din celebra 101 Divizie americană v-a zis ,,Scorpionii roșii“?


Nicolae Ciucă: Era o chestiune pur și simplu de cutumă a comunicațiilor, la vremea respectivă, a fost un nickname care ne-a fost atribuit, după ce am fost solicitați să identificăm unul, pentru că la vremea respectivă, ca de altfel și acum, unitatea poartă denumirea de Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, ori în comunicarea operațională era destul de complicat să se folosească întreaga denumire şi ni s-a cerut un nickname. Am discutat cu camarazii din batalion, cei care participaseră la misiunile pe care batalionul le îndeplinise până la acel moment și și-au adus aminte de una dintre taberele unde au fost dislocați în misiunea UNAVEM III. Era o tabără unde existau scorpioni roșii și era una dintre preocupările cele mai mari de siguranță și au considerat că, fiind și prima misiune internațională, fiind și grija pe care trebuiau să o aibă față de scorpioni, inclusiv în interiorul batalionului, la vremea respectivă, atunci când se făcea apel la ei, spuneau - unde te duci? La Scorpionii roșii. Sau de unde vii? De la Scorpionii roșii, și în felul acesta s-a adoptat acest nickname pentru Batalionul 26.


Realizator: Urmat de colegii dumneavoastră de la Craiova de atunci, au fost negri, au fost și cei de la Timișoara, fiecare a primit denumirea lui.


Nicolae Ciucă: Toată această rezonanță a fost decisă ulterior. Dacă nu mă înșel, în anul 2005- 2006 când și celelalte unități au fost implicate în pregătirile și desfășurarea misiunilor în teatrul de operații și din Afganistan, dar și în celelalte la care armata română a fost angajată și atunci, au preluat numele de Scorpion, doar culoarea diferit.


Realizator: Domnule ministru, cred că este important să subliniem -aţi spus şi dumneavoastră - au fost misiuni internaționale în comun cu aliații și poate ar fi important de subliniat legătura stabilită, inclusiv interumană, între militarii români, dumneavoastră - ați fost comandant, acuma sunteți ministru, v-aţi întâlnit cu omologii dumneavoastră, nu demult - între militarii români și cei aliați și poate, eu știu, învățături de la unii la alții.


Nicolae Ciucă: Vă nu spuneam la început că a existat foarte mult entuziasm și foarte multă dorință de a demonstra că suntem la fel de buni și că nu suntem mai prejos decât ceilalți militari din armatele cu care ne îndeplineam misiunea acolo. În afara acestei dorințe, în astfel de misiuni vă rog să mă credeți că se leagă prietenii care au durată unele dintre ele chiar și de o viață. Sunt nenumărați militari care păstrează legătura cu militarii străini cu care s-au întâlnit, au avut de petrecut și trecut împreună evenimente care au sudat această relație de sprijin și de ajutor care nu pot fi uitate, iar în ceea ce privește partea de a învăța unii de alții vă pot spune că astea vin de la sine, deci au un caracter de naturalețe greu de explicat în cuvinte. Pentru că un militar este un militar indiferent de naționalitate și uniforma pe care o poartă, în situația și situații similare cu cele dintr-un teatru de operații. Ca atare cred că acolo nu există secrete pentru niciunii dintre noi, există doar disponibilitate pentru a putea să găsim soluții să acționăm împreună și în final să putem să avem un rezultat pozitiv la misiunile pe care le executăm.


Realizator: De altfel, relațiile de prietenie și de respect s-au văzut și zilele acestea aici, la noi acasă, prin cinstirea pe care ați acordat-o veteranilor de război din Al Doilea Război Mondial, atâţia câți mai sunt, și când, s-a văzut, cei care mai sunt în viață își aduc aminte fiecare de colegii cu care la un moment dat au împărțit poate o felie de pâine.


Nicolae Ciucă: Pentru noi această activitate este mai mult decât o datorie, reprezintă trăirea noastră personală și instituțională pentru memoria celor care s-au sacrificat pentru țară. Este greu de explicat în cuvinte, de vorbit despre ceea ce au făcut militarii români în cel de Al Doilea Război Mondial, să vorbim despre sacrificiul lor, în schimb cred că avem datoria pentru ca celor care astăzi mai trăiesc să le putem demonstra respectul și considerația noastră și să-i preluăm ca fiind acele pilde de care noi continuăm să avem nevoie, dar mai ales de care copiii și nepoții noștri au nevoie, pentru a nu uita niciodată istoria și că ceea ce s-a realizat în țara noastră s-a făcut cu sacrificiu, iar acest sacrificiu merită respectat în tot ceea ce înseamnă parcursul viitor al țării noastre. Ca atare, demersul de a ne cinsti veteranii l-am făcut împreună cu societatea civilă, doresc să subliniez acest lucru. Acest demers alături de eroi, alături de veterani, reprezintă o iniţiativă pe care am apreciat-o foarte, foarte mult, am pus la dispoziţie toată disponibilitatea noastră să putem să oferim cadrul prin care să se deruleze toate activităţile aşa cum au fost ele gândite. Şi, de asemenea, este un demers în desfăşurare prin care, împreună cu toţi cei care pot să sprijine, să captăm cât mai mult de la veteranii în viață pentru a putea să realizăm un glosar al amintirilor, al memoriilor despre istoria vie pe care doar dumnealor mai pot să o împărtășească astăzi.


Realizator: Şi poate fi şi un exemplu pentru cei care au fost în teatrele de operații, că și acolo s-a tras, și ei s-au dus pentru țară şi voi reveni, că am zis pentru militarii noștri... Ați văzut cu ochii dumneavoastră și transformările, dacă vreți, din punct de vedere al înzestrării şi sunt convins că inclusiv prin programele pe care le-aţi înaintat zilele trecute și le-aţi făcut publice, inclusiv către Parlament, aceste lucruri trebuie duse mai departe. Lumea se schimbă. Acum 20 de ani erau colegii mei care transmiteau de acolo și erau o punte importantă de legătură, astăzi este internetul de bandă largă şi ați avut miercuri videoconferință video.


Nicolae Ciucă: Aici cred că pot să fac o similitudine. Mi-l aduc aminte pe reporterul care ne-a însoțit pe timpul misiunilor și pot să vizualizez foarte bine mijloacele tehnice de care dispunea pentru a-şi face meseria și am putut, de asemenea, să văd evoluția dotării tehnice de care au dispus și dispun oamenii din mass-media și iată, astăzi, la dumneavoastră care este dotarea tehnică și echipamente de specialitate. Similar s-a întâmplat și în domeniul militar. Toată această prefacere, primenire cu echipament, cu tehnică, cu tehnologie nu putem spune că s-a realizat de la început și se găsește într-un proces foarte bine planificat și dozat în conformitate cu resursa financiară de care dispunem. Este elementul pe care îl menționez de fiecare dată când am posibilitatea, și anume acela al deciziei pe care a luat-o președintele României în anul 2015 ca, începând cu anul 2017, armata să beneficieze de 2% din Produsul Intern Brut și, în baza acestui procent, am avut posibilitatea să realizăm o planificare pe termen mediu și să asigurăm de asemenea o coerență și un ritm întreg procesului de dotare cu echipamente și tehnică nouă Armatei Române.


Realizator: Noi şi publicul larg am văzut unele din aceste echipamente pe care le-ați mânuit în Afganistan cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale, defilarea de la Arcul de Triumf, de la Alba Iulia și din alte părți unde se organizează, însă vă întreb pe dumneavoastră direct: când aţi ajuns în teatrul de operații și cu ocazia prezențelor pe care le-aţi avut acolo, la ce vă gândeați? Astăzi puteți spune: domne, mi-am dorit în Armata Română să avem așa ceva și avem. Sau: e pe drumul de a dota pe toată lumea cu așa ceva. Ce credeți că ar fi definitoriu? Ceva, poate... Lumea vrea să audă, domne, să ne zică domnul ministru ceva concret.


Nicolae Ciucă: La vremea respectivă, ținând cont de dotarea pe care o aveam, ne-am dorit foarte multe. În primul rând, ne-am dorit să ne fie schimbată ținuta și s-a schimbat. Ne-am dorit să avem armament individual nou. Nu s-a realizat, dar întreprindem toate cele necesare, astfel încât să putem să demarăm programul de armă individuală de asalt, una care să răspundă actualelor cerințe de interoperabilitate și de standard aliat. Ne-am dorit să avem un alt tip de transportor și îl avem. Ne-am dorit să avem capabilități de apărare aeriană; am început și programul major este în desfășurare. Am văzut ce înseamnă să ai echipamente și tehnică care poate să lovească la distanță mare și cu înaltă precizie. Am reușit și noi să demarăm un astfel de program, sistemele HIMARS au ajuns în România și urmează foarte curând să intre în procesul de operaționalizare. Am dorit să avem și noi F-16. Iată, avem. Deci acestea sunt doar câteva. Am dorit să avem un sistem de comunicații care să permită această legătură. Ce vă pot spune? Când am ajuns în Afganistan, singura cale de comunicare era stația radio Panther cu care puteam să avem legătura și cu țara și cu familia. Astăzi există mijloace de comunicații, și diverse și la îndemână, fără niciun fel de limitare. Dar ceea ce ne dorim pentru armată este un sistem de comunicații care să ofere toate virtuțile unei astfel de platforme, unui astfel de program, în conformitate cu evoluțiile tehnologice și cu tot ceea ce înseamnă capacitatea de interconectare și integrare la nivel național, dar și la nivel aliat.


Realizator: Sunt convins că oamenii sunt curioşi să afle și ce măsuri veţi întreprinde, astfel încât băieții noștri care încă sunt acolo să revină în siguranță acasă, ca să privim şi spre viitor.

Nicolae Ciucă: Măsurile sunt cuprinse în planul pe care noi l-am coordonat cu comandanții din teatrul de operații și, desigur, sunt elemente specifice de detaliu pe care Statul Major al Apărării și toți cei implicați în acest proces le-au avut în vedere, astfel încât să putem să desfășurăm procesul de retragere cât mai coerent și în condiții de maximă siguranță.


Realizator: Dle ministru, cred că este important să spunem ascultătorilor noștri și despre, dacă vreți, utilitatea prezenței într-un teatru de operații pentru a da siguranță astăzi, acum, aici, acasă, în condițiile de securitate pe care le știm din zona Mării Negre.


Nicolae Ciucă: Asta a fost baza deciziei pentru care Armata Română a participat la această misiune, tocmai acest aspect al desfășurării și participării la efortul internațional pentru combaterea terorismului, astfel încât să ținem la o distanță cât mai mare toate aceste amenințări./csimion/ În această linie trebuie înţeleasă participarea Armatei Române la această misiune şi, desigur, trebuie luată în calcul și contribuția noastră la efortul aliat, o decizie care a fost luată în consens la nivelul Alianței Nord-Atlantice și asta a fost implicarea - și participarea - noastră la misiunea Resolute Support Mission.


Realizator: Dle ministru Nicolae Ciucă, o să mai vorbim despre Afganistan, până în toamnă când toți aliații se vor retrage, vom mai vorbi și despre ce a însemnat prezența în acest teatru de operații pentru Armata Română. Astă seară vă mulțumim pentru că ați acceptat să fiți invitatul nostru și să dorim că cele ce ziceați, Ministerul Apărării va considera misiunea încheiată doar atunci când toți militarii sunt în siguranță acasă se va împlini cât mai repede și sută la sută.


Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc foarte mult. Noi suntem focalizați tocmai pe respectarea acestor elemente de planificare și responsabilitate ca militarii noștri să se întoarcă în deplină siguranță acasă. Pentru că nu peste mult timp vom sărbători Învierea Domnului, dați-mi voie să urez tuturor militarilor, familiilor militarilor, tuturor românilor Sărbători Pascale luminate și liniștite.

Realizator: Mulţumim. Doamnelor şi domnilor, aceasta a fost "Euroatlantica" de astă seară. Vă mulţumim pentru atenţie. Să auzim numai de bine!

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022