Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Afganistan un adevărat examen pentru NATO în 2010

Invitat special comandantul misiunii NATO de instruire din Afganistan gen William Caldwell

Afganistan un adevărat examen pentru NATO în 2010
Foto: Ambasada SUA.

Articol de Radu Dobriţoiu, 27 Iunie 2010, 18:02

Invitat special generalul locotenent William Caldwell, comandantul misiunii NATO de instruire din Afganistan şi şef al comandamentului operaţional de transfer a securităţii din sudul Afganistanului.

Realizator: Radu Dobriţoiu - Realizator: Bun găsit vă spune Radu Dobriţoiu la o nouă ediţie a emisiunii "Euroatlantica", dedicată în această seară Alianţei Nord Atlantice şi celei mai importante misiuni a NATO, dar şi a României: stabilizarea Afganistanului. Un efort început în urmă cu opt ani, cu două operaţiuni principale diferite în acea perioadă: cea coordonată de Alianţă( ISAF), cunoscută şi sub numele de Operaţiunea Fingal şi cea condusă de Statele Unite, Operaţiunea "Enduring Freedom", de luptă împotriva terorismului. În acest moment, Afganistanul reprezintă un adevărat examen pentru NATO, înainte de summitul din noiembrie de la Lisabona, când urmează să se adopte noul concept strategic al Alianţei. Aşadar, o temă importantă Afganistanul, unde a fost numit un nou comandat al forţelor coaliţiei. Generalul Stanley Mc Crystal a fost înlocuit cu generalul David Petraeus cunoscut pentru succesele opţiunute în Irak. Tot din comandamentul trupelor din Afganistan este şi invitatul special din această seară, generalul locotenent William Caldwell, comandantul misiunii NATO de instruire din Afganistan şi şef al comandamentului operaţional de transfer a securităţii pentru Afganistan. Mulţumesc pe această cale Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti pentru sprijinul pe care ni l-a acordat pentru a realiza acest interviu în exclusivitate cu unul dintre cei mai importanţi comandanţi din Afganistan. Câteva informaţii despre activitatea desfăşurată de generalul-locotenent William Caldwell. A fost comandantul Brigăzii 1 din Divizia 10 Vânători de Munte din Statele Unite, a lucrat la Pentagon în echipa de planificare strategică, unde a fost şi adjunct-executiv al preşedintelui Statelor Majore Întrunite. În iulie 2002, generalul Caldwell a fost numit consilier principal militar al adjunctului secretarului de stat pentru apărare. Din această funcţie, a contribuit la planificarea şi excutarea Operaţiunii Iraqi Freedom. Din mai 2004 şi până în iunie 2006 generalul Caldwell a fost comandantul Diviziei 82 Aeropurtată, o mare unitate de elită a armatei Statelor Unite. În această, calitate generalul Caldwell a avut în subordine brigăzi care au acţionat în Afganistan şi Irak. Peste 22 de decoraţii şi distincţii militare primite, paraşutist, infanterist şi absolvent al cursului de rangeri. În 2007 generalul Caldwell a fost purtătorul de cuvânt al coaliţiei din Irak. În această calitate l-am cunoscut pentru prima dată pe generalul Caldwell, eu fiind corespondent de război în acea perioadă în sudul şi în centrul Irakului. Şi în timpul vizitei pe care a făcut-o la Bucureşti, generalul William Caldwell a acceptat să îmi acorde un interviu în exclusivitate pentru emisiunea "Euroatlantica".
Domnule general, în acest an marcăm în Afganistan opt ani de prezenţă militară a coaliţiei. Îmi aduc aminte că, pentru prima dată, am fost în Afganistan în ianuarie 2002, cu plutonul românesc de poliţie militară din Kabul. A trecut o perioadă importantă de atunci. De câţi ani credeţi că mai este nevoie pentru ca NATO să obţină un climat stabil în Afganistan şi guvernul de la Kabul să aibă capacitatea totală de a guverna toate provinciile afgane?

William Cadwell: Cred că nimeni nu vă poate da un răspuns exact la această întrebare. Vă pot spune însă că misiunea NATO de instruire este nouă în Afganistan, funcţionează doar de câteva luni, Deşi acolo de ani de zile acţionează trupe din diferite ţări, misiunea NATO de instruire, cea pe care o comand, este foarte nouă. Ceea ce vreau să spun însă este că cei mai mulţi dintre noi se aşteaptă ca în următorii 3-5 ani să-i vedem pe afgani capabili să-şi asume din ce în ce mai multe sarcini de a fi pe propriile lor picioare şi pentru a fi mult mai responsabili pentru propria lor securitate.

Realizator: O ştire recentă anunţă că în Afganistan au fost descoperite resurse minerale importante, metale rare, cum ar fi cobaltul, litiumul, chiar şi aur în cantităţi foarte mari. Cele mai multe resurse, situate în sudul şi în estul Afganistanului. "New York Times" citează ca sursă un raport al Pentagonului, care menţionează existenţa acestor resurse. Este o informaţie nouă. Cât de importante credeţi că vor fi aceste resurse minerale pentru viitorul Afganistanului?

William Caldwell: Nu este nicio îndoială asupra existenţei acestor resurse minerale. Geologii şi mulţi alţi experţi au spus că există aceste resurse. Sunt foarte importante pentru poporul afgan, pentru că exploatarea acestor minerale va aduce resursele necesare pentru ca autorităţile din Afganistan să facă ceva concret pentru propriul popor, pentru propria ţară. Vor avea ocazia de a-şi construi şi îmbunătăţi sistenul educaţional, şcoli mai bune, spitale mai bune şi un sistem sanitar eficient. Chiar şi noi suntem foarte încântaţi, pentru aceste descoperiri, pentru că resursele conferă noi posibilităţi poporului afgan, în conexiune cu posibilităţile de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă pentru poporul afgan, pentru a obţine mult mai rapid rezultate pozitive cu ajutorul acestor minerale.

Realizator: NATO a anunţat că a împărţit în două regiuni cea mai violentă zonă a Afganistanului, în cadrul efortului de îmbunătăţire a securităţii în sudul ţării. Este vorba despre comanda regională de sud-vest Helmand şi Nimrose. Ce ne puteţi spune despre acest nou comandament?

William Caldwell: Zona de sud este cea mai dificilă, cu cele mai multe probleme de securitate şi reprezintă o mare provocare. Pentru o mai bună administrare a problemelor, acolo au fost înfiinţate două comandamente separate, împărţind operativ regiunea în două. După cum ştiţi, acolo avem comanda regională de sud şi comanda regională de sud-vest şi astfel ne putem concentra asupra unor zone cu probleme specifice. Credem că această organizare va conduce la planificări operaţionale mult mai coerente şi o mai bună colaborare cu oficialii, cu localnicii, cu autorităţile locale pentru a rezolva mai repede problemele cu care se confruntă populaţia din zonele respective. Cred că aceasta a fost o decizie foarte bună, care va aduce rezultate pozitive.

Realizator: Vă reamintim că ne puteţi asculta şi on-line pe internet, la adresa: romaniaactualitati.ro. Acolo puteţi găsi şi o arhivă cu ediţiile din acest an ale emisiunii "Euroatlantica". Invitat special în această ediţie este generalul-locotenent William Caldwell, comandantul Misiunii NATO de instruire în Afganistan, şef al Comandamentului Operaţional de Transfer a Securităţii pentru Afganistan, interviu realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Realizator: Dle general, mă întorc din nou în timp, în 2002, când am petrecut aproape cinci luni în Afganistan, alături de trupele româneşti din Kabul şi apoi din Kandahar. Îmi aduc aminte, a fost o vară fierbinte în Kandahar, am stat cu Batalionul 26 mai întâi, cu Divizia 101 Aeropurtată, apoi cu Brigada Rakasan din Divizia 82 Aeropurtată. Îmi amintesc de eforturile depuse în acea perioadă pentru instruirea noilor unităţi din armata afgană. Imediat după ce primul batalion afgan a fost antrenat, toţi soldaţii au dezertat, cu tot cu arme şi s-au dus în solda liderilor tribali locali. La fel s-a întâmplat şi cu cel de al doilea batalion instruit. Suntem în anul 2010. Ce ne puteţi spune despre armata afgană în acest moment?

William Caldwell: În prezent, armata afgană reprezintă una dintre cele mai respectate instituţii din Afganistan. Avem în fiecare lună acum aproximativ 7000 de tineri şi câteva tinere femei care doresc să se înroleze în armată. Situaţia s-a modificat complet. Este cea mai importantă instituţie, cea care aduce stabilitate naţiunii afgane. Se confruntă cu provocări. Nu înseamnă însă că nu vor depăşi aceste probleme. Dar, în fapt, armata afgană reprezintă unul dintre puţinele lucruri care funcţionează foarte bine în Afganistan şi care se dezvoltă permanent, se specializează şi serveşte poporul afgan.

Realizator: Vă rog, domnule general Caldwell, să insistăm asupra acestui subiect, să vă referiţi la nivelul de pregătire, de antrenament pentru armata afgană, la eforturile logistice de echipare şi modernizare.

William Caldwell: Unul dintre obiectivele principale ale misiunii NATO de instruire este pregătirea trupelor, a recruţilor, a armatei, poliţiei, forţelor aeriene, departamentele logistic şi medical. Ne concentrăm aceste eforturi în principal pe armată şi am obţinut rezultate foarte bune. Avem fonduri pentru înzestrarea armatei afgane, în principal din Statele Unite. Cu acestea cumpărăm echipamente, plătim soldele militarilor afgani, îi ajutăm să-şi construiască bazele militare şi ne asigurăm că au tot ce le trebuie pentru a-şi desfăşura misiunile ca o adevărată forţă militară.
În prezent, rezultatele obţinute de armata afgană sunt foarte promiţătoare pentru poporul afgan şi pentru guvernul de la Kabul.

Realizator: Veţi folosi acelaşi model, aceeaşi strategie ca în Irak, de predare treptată a provinciilor către armata afgană?

William Caldwell: Este diferit faţă de ce ne amintim amândoi că s-a întâmplat în Irak, acea idee de predare treptată a provinciilor în controlul irakienilor. În Afganistan nu vom transfera provincie cu provincie. Ceea ce face comandamentul NATO este a aplica o strategie care se bazează pe concentrarea pe acele zone foarte populate. Vom preda controlul guvernului de la Kabul asupra acelor regiuni intens populate şi vom permite armatei afgane să asigure securitatea necesară populaţiei. Armata afgană se dezvoltă permanent. Are în prezent aproximativ 124.000 de soldaţi şi urmează să ajungă la 171.000 de militari. Aşadar, mai sunt necesare eforturi pentru a obţine încă 50.000 de militari. Sperăm să obţinem aceste progrese în următorii 5 ani dar, pe măsură ce se va antrena şi va creşte ca efective, armata afgană va prelua din ce în ce mai multe misiuni de securizare a ţării.

Realizator: Pînă la sfârşitul acestui an, România va avea în Afganistan trei detaşamente specializate în instruirea forţelor afgane. Două pentru a antrena batalioane ale forţelor terestre afgane, şi unul pentru a instrui o unitate de nivel garnizoană. Este doar o mică parte a contribuţiei militare pe care România o are la misiunea NATO de stabilizare a Afganistanului. Până la sfârşitul anului, România va avea 1.800 de soldaţi în Afganistan. Aproape o brigadă. Dar împărţiţi în batalioane de manevră, detaşamente, unităţi, cele mai multe în zona Zabul. Domnule general Caldwell, ce puteţi spune despre contribuţia României la misiunea NATO din Afganistan?

William Caldwell: Contribuţia României la misiunea NATO de stabilizare a Afganistanului este foarte importantă. Nu am fi capabili să executăm misiunea din Afganistan şi obiectivele pe care ni le-am propus fără sprijinul unor ţări ca România. Contribuţia ţării dumneavoastră este semnificativă. În prezent, avem ofiţeri şi subofiţeri români care sunt implicaţi direct în instruirea şi pregătirea forţelor armate afgane, începând de la instruirea de bază a soldaţilor afgani până la constituirea forţelor operative. Avem, de asemenea, batalionul românesc ce acţionează în zona Zabul. De fapt, România conduce regiunea Zabul. Este principala şi cea mai importantă armată NATO din acea zonă. După cum ştiţi, Statele Unite au atât de mare încredere în trupele româneşti, încât în subordinea batalionului dumneavoastră acţionează o companie americană. Am acceptat ca forţe americane să se subordoneze ofiţerilor români. Noi preţuim foarte mult contribuţia pe care România şi naţiunea dumneavoastră o are în cadrul misiunii de stabilizare a Afganistanului şi ne dorim să continuăm pe viitor colaborarea cu forţele dumneavoastră.

Realizator: Până la sfârşitul anului, pe lângă batalionul de manevră la care v-aţi referit, vom avea încă o unitate similară, ambele subordonate unei brigăzi americane, ce va avea ca locţiitor al comandantului un colonel român. Este vorba de Dorin Blaiu, un veteran al misiunilor din Afganistan şi Irak, aşadar o colaborare eficientă între forţele româneşti şi cele americane. Vă rog, domnule general William Caldwell, să vă referiţi la această cooperare în linia întâi între trupele româneşti şi cele americane, separat de misiunea NATO, pentru că România a fost alături de forţele americane încă de la început în Afganistan, în operaţiunea "Enduring Freedom".

William Caldwell: Aceasta este o relaţie foarte specială. Aşa cum ştiţi, în Afganistan deţin două comenzi. Sunt comandantul misiunii NATO de instruire, dar sunt, de asemenea, din partea SUA, comandantul statului major de transfer a comenzii din sudul Afganistanului şi sunt responsabil pentru toate acţiunile americane în acea regiune. În calitate de comandant reprezentant al SUA, vă pot spune că între naţiunile noastre există o relaţie strategică.
Puteţi găsi această colaborare, în prezent, în mai multe zone ale Afganistanului. Este o relaţie specială, de care ne bucurăm de mai mulţi ani şi o putem observa în continuare în planul operaţiilor. Împreună depunem eforturi, pentru a ajuta poporul afgan, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, pentru obţinerea securităţii şi stabilităţii. Aceşti doi parteneri strategici, SUA şi România, obţin împreună rezultate care fac diferenţa în acel teatru de operaţii dificil.

Realizator: Cred că este foarte dificil să câştigi pacea în Afganistan. Aţi câştigat războiul, dar nu încă şi pacea.

William Caldwell: Nu am renunţat la calea noastră spre victorie. Trebuie să câştigăm cu autorităţile locale, cu poporul afgan şi să-i determinăm să dorească să ia decizii, să îşi conducă propria ţară, să fie responsabili, să ia decizii importante şi să-şi asume sarcinile principale, pentru a avea grijă de populaţie, pentru a elimina corupţia de la nivelul foarte mare din prezent, pentru a avea un sistem medical funcţional. Sunt foarte multe lucruri pe care Guvernul de la Kabul trebuie să le facă. Securitatea pe care trupele româneşti şi cele americane o menţin, luptând umăr la umăr, ajută la crearea unui cadru pentru obţinerea condiţiilor necesare, pentru ca Guvernul afgan să îşi preia pe deplin sarcinile în acea regiune, dar niciodată trupele americane şi cele româneşti nu vor reuşi singure să obţină totul în Afganistan.

Realizator: Vă rog să vă referiţi la principalele probleme care trebuie rezolvate în Afganistan de către comandamentul dumneavoastră.

William Caldwell: Am început să modificăm dinamica evenimentelor. În acest caz, este vorba de anihilarea forţelor insurgente, în principal cele ale talibanilor care ne fac foarte mari probleme nu numai nouă, ci tuturor forţelor care acţionează în Afganistan. Sunt două tipuri de probleme, pe care trebuie să le rezolvăm, când suntem nevoiţi să executăm misiuni în zonele populate, în căutarea talibanilor şi sarcina importantă de a instrui şi antrena forţele armate afgane. Trebuie să pregătim aceste forţe, astfel încât să fie capabile singure să lupte împotriva talibanilor. Misiunile NATO de instruire se desfăşoară, în primul rând, în interiorul bazelor militare, pe care le-am construit şi unde antrenăm recruţii afgani, astfel încât aceştia să preia treptat din misiuni şi să înlocuiască trupele NATO, iar contribuţia pe care România o are la acest efort este foarte importantă.

Realizator: Domnule general Caldwell, sunteţi într-o vizită specială în România. Ce obiective aveţi?

William Caldwell: Sunt în România, pentru că există o componentă importantă a armatei dumneavoastră în Afganistan, dar am venit în Bucureşti, pentru a discuta despre un ajutor pe care jandarmii români ni-l pot acorda, în efortul nostru de pregătire a poliţiei afgane. Este o adevărată provocare în Afganistan. Trebuie să ne concentrăm energiile şi eforturile pentru pregătirea forţelor afgane de poliţie. După cum ştiţi, armata protejează naţiunea, dar poliţia protejează populaţia. Ceea ce ne dorim în sudul Afganistanului este să antrenăm o forţă robustă de poliţie capabilă să protejeze populaţia şi să furnizeze serviciile de care populaţia are nevoie. Şi ne-am gândit ca în cadrul forţei europene de jandarmerie, care face parte din misiunea NATO de instruire, să avem şi o contribuţie românească./ovidiu/menescu/ Suntem foarte mulţumiţi de discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile de la Bucureşti. Cred că putem ajunge la un acord, pentru ca jandarmii români să facă parte din această forţă europeană şi să ne ajute să îi instruim pe recruţii afgani.

Realizator: Dacă înţeleg bine, aţi făcut o solicitare pentru ca un detaşament românesc de jandarmi să participe la misiunea din Afganistan?

William Caldwell: Da, veţi vedea că va veni şi o cerere oficială a NATO pentru această contribuţie militară cu jandarmi români la misiunea din Afganistan. Sunt experţi în ceea ce fac. Am avut ocazia să urmăresc un exerciţiu executat de jandarmii români şi am fost foarte impresionat. Jandarmii români reprezintă o foarte bună forţă de poliţie şi este ceea ce îmi doresc pentru Afganistan. Dorim foarte mult să ne ajute pentru a instrui forţele afgane la nivelul poliţiei de aici, din România.

Realizator: Încheiem cu actualitatea de pe agenda NATO: în această săptămână, miniştrii apărării din ţările Alianţei au discutat la Bruxelles despre resursele financiare ale NATO în vremuri de criză. Se lucrează la crearea unei structuri de comandă mai reduse şi mai eficiente. Unii membri NATO pledează, la rândul lor, pentru reorganizarea structurii de comandă a alianţei, în special pentru reducerea excedentului de comandamente principale, create încă din perioada războiului rece. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit şi despre un parteneriat între Uniunea Europeană şi NATO. Mai multe informaţii, în corespondenţa primită de la Bruxelles de la Luminiţa Apostol.

Reporter: Secretarul general NATO consideră că se poate ajunge la un echilibru între securitate şi eficienţă, dacă naţiunile aliate vor păstra principiile unei economii de piaţă de libere şi vor evita tentaţia protecţionismului, dacă vor împărţi echitabil costurile ce rezultă din calitatea de membru NATO, în special pentru a micşora discrepanţa care există între europeni şi Statele Unite şi dacă vor cheltui mai inteligent, cumpărând împreună ceea ce statele membre nu îşi pot permite individual. În acelaşi timp, secretarul general NATO semnalează o altă oportunitate a crizei economice: o mai mare apropiere între NATO şi Uniunea Europeană. Anders Fogh Rasmussen consideră că este posibil un adevărat parteneriat strategic între cele două organizaţii, pe care l-ar dori mai vizibil la nivel instituţional. În opinia sa, ar fi asigurată astfel o unitate a eforturilor necesare pentru succesul în Afganistan, unde - spune el - cele două organizaţii au roluri complementare, iar succesul uneia depinde de succesul celeilalte. Întrebarea este cum ar putea însă NATO şi Uniunea Europeană să cheltuiască mai puţin pentru apărare împreună? Secretarul general al alianţei a venit cu o propunere:

Anders Fogh Rasmussen: La summit-ul de la Lisabona, în noiembrie, NATO va lansa o nouă iniţiativă în ce priveşte capacităţile de apărare, pentru a răspunde unor întârzieri şi nerealizări pe care le are în domeniu. Uniunea Europeană înregistrează şi ea asemenea întârzieri şi ce altă cale mai bună de a le depăşi decât să invităm Uniunea să se alăture iniţiativei NATO?
Reporter: Argumentaţia sa se bazează pe exemple de cooperare între aliaţi şi europeni, care arată că un parteneriat strategic între NATO şi Uniunea Europeană ar duce la o scădere a costurilor de apărare, 21 de ţări fiind membre ale ambelor organizaţii.

Realizator: "Euroatlantica" la final. Invitat în această ediţie a fost generalul locotenent William Caldwell, comandantul misiunii NATO de instruire din Afganistan şi şef al comandamentului operaţional de transfer a securităţii din sudul Afganistanului.


Realizator Radu Dobritoiu.
Producator Nicu Popescu.
Transcriere RADOR.

Problemele militarilor români din Afganistan şi Irak
Euroatlantica 21 Februarie 2010, 15:21

Problemele militarilor români din Afganistan şi Irak

Reîncadrarea în sistemul militar, sprijin pentru răniţi, problema modificării asigurărilor de viaţă pentru trupele din...

Problemele militarilor români din Afganistan şi Irak
Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
Euroatlantica 20 Ianuarie 2025, 09:10

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?

Invitații ediției din 16.01.2025: Profesorul universitar Ștefan Popescu și gen. (R) Alexandru Grumaz.

Euroatlantica - Tema ediției: NATO - încotro?
EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina