Poveștile scrise pe ia românescă
Povești contemporane scrise cu ”semne cusute” tradițional.
Articol de Anca Șurian Caproş, 25 Aprilie 2016, 12:57
Anul acesta, de Florii, copii din Mărtănuş, şi Ojdula, două localităţi din Covasna au primit cstume populare. Asociaţia “Români pentru români” le-a donat 50 de costume cusute cu motive tradiţionale de câteva femei din Covasna sau donate de câteva familii. Ideea e ca aceste costume să fie transmise şi generaţiilor viitoare, dar mai important este însă şi că mai are cine să le coasă.
Iar de ceva vreme, instituţia şezătorii a fost readusă la viaţă nu numai în comunităţi rurale izolate, ci şi în oraşe, pe bloguri şi pe Facebook.
Cu «semne cusute» pe o bluză s-a scris şi o poveste de succes, căci «la blouse roumaine» e poate singurul nostru brand cu adevărat global. Reinterpretată ca obiect de artizanat când costumul popular iese la pensie şi din moda rurală, redescoperită în forme mai mult sau mai puţin tradiţională, folosită ca metaforă într-o piesă celebră a celor de la Phoenix, IA nu a fost de fapt niciodată uitată prin părţile noastre.
Foto: Ie oltenescă
În lume a scos-o în 1940 Matisse, al cărui tablou ce se află în prezent la centrul Pompidou îi inspira 40 de ani mai târziu celebrului designer Yves Saint Laurent o colecţie în care IA noastră devine obiect vestimentar «haute couture». Şi intră astfel într-o familie de obiecte de lux cu valoare de simbol, crede arhitecta Ioana Corduneanu, fondator «semne cusute». Căci, spune ea, o IE e la fel de clasică precum un șirag de perle sau rochia neagră.
Audio: Ioana Corduneanu
Iar dacă nu ar fi chic să o porţi probabil că nu ar fi purtat-o şi vedete nu numai de la noi, ultima din serie fiind cântăreaţa Lana del Rey, surprinsă purtând o ie brodată cu fir roşu într-o poză postată pe un site de socializare de către o comunitate online dedicată iei tradiţionale. De altfel, IA pare că se poartă în zilele noastre mai ales în spaţiul virtual, pentru că e mai mult decât un obiect vestimentar, e un limbaj pe care nepoatele şi strănepoatele acelora care altădată purtau costum popular şi la muncă, şi la sărbători încearcă să-l descifreze şi să-l ducă mai departe.
Foto: Ie de Bucovina
Audio: Ioana Corduneanu
Pe cămășile frumos cusute de altădată se putea citi și se mai poate descifra și astăzi o armonie, care astăzi renaște în şezători contemporane în care nu e copiat un decor, ci e readus în actualitate un stil de viaţă.