Fosta reşedinţă a lui Ceauşescu din Primăverii, deschisă publicului
Biletele costa intre 15 si 30 de lei şi este gratis pentru prescolari si veterani.
Articol de Simona Şerbănescu, 12 Martie 2016, 12:57
De astăzi, Bucureştiul are un nou obiectiv turistic: fosta reşedinţă a soţilor Ceauşescu din Bulevardul Primăverii.
Palatul în care familia Ceauşescu a locuit timp de 25 de ani, până la revoluţia din '89, îşi deschide porţile pentru vizitatori, după ce, în vila de protocol administrată de RA-APPS, au fost primite o serie de de delegaţii oficiale din ţară şi din străinătate.
Vizita în obiectivul P50, nume de cod în perioada comunistă pentru Palatul din Bulevardul Primăverii, se face după regulile aplicabile oricărui muzeu.
Casa, construită între anii 1964-1965, şi extinsă la începutul anilor 70, după indicaţiile directe ale celor doi soţi, are peste 80 de încăperi, inclusiv sală de cinema, piscină şi un dressing room impresionat- o raritate în epocă.
Pe terenul de aproape 15.000 de metri pătrați există o seră, o gradină interioară cu foişor unde au fost aduşi păuni, iar în subteran este şi un buncăr.
FOTO: Palatul Primăverii. Sursa foto: Google Maps.
Guvernul a decis să organizeze o expoziţie permanentă în reşedinţa foştilor dictatori, celebră pentru finisajele luxoase, mobilier, oglinzi murano şi candelabre. În urmă cu câţiva ani Guvernul a vrut să vândă Palatul Primăverii, dar până la urmă autorităţile au renunţat la această idee.
După revoluția din 1989, la televizor au fost prezentate imagini din imobilul în care soții Ceaușescu locuiseră în ultimii 25 de ani, inclusiv cu baia în care robinetele erau din aur. La cateva zile dupa revolutie, casa a fost asaltata de un grup de revolutionari.
Au fost primii care au vazut luxul in care traia cuplul prezidential. Tot atunci fiscul a confiscat lingourile de aur din seiful lui Nicolae Ceausescu si bijuteriile Elenei Ceausescu.
Cei interesati de vizita Palatului din Primăverii se pot înscrie pe www.palatulprimaverii.ro Resedinta va putea fi vizitata in fiecare saptamana de miercuri pana duminica, insa trebuie sa va programati in avans pe internet sau prin telefon.
Biletele costa intre 15 si 30 de lei şi este gratis pentru prescolari si veterani.
Conceptul de casă-muzeu a unor politicieni mai mult decât controversaţi nu este nou în Europa de Est, reşedinţa bulgarului Jivkov sau a ucrainianului Ianukovici sunt exemple.
Care ar trebui să amintească discrepanţa dintre teoria comunistă şi realitatea socială, dintre propagandă şi adevăr.