Comemorare la trei luni de la tragedia din clubul Colectiv
Comunitatea „Împreună Rezistăm”, care a sprijinit victimele în această perioadă, organizează astăzi, de la ora 14, un eveniment de comemorare în fața clubului.
30 Ianuarie 2016, 10:43
La fix trei luni de la tragedia din clubul Colectiv din București, în cadrul căreia au murit 63 de persoane și alte zeci au fost rănite, câțiva voluntari vor să se asigure că nu uităm ce s-a întâmplat și ce s-a schimbat de atunci.
Comunitatea „Împreună Rezistăm”, care a sprijinit victimele în această perioadă, organizează astăzi, de la ora 14.00, un eveniment de comemorare în fața clubului.
Cei care vor să se alăture sunt încurajați să aducă flori și lumânări.
Cristina Hurdubaia, de la grupul de voluntari, spune că aceștia au promis încă de pe 1 noiembrie 2015 ca pe data de 30 a fiecărei luni să facă o comemorare, dar că acum este, cumva, un moment aparte.
„Poate la nivel emoțional înseamnă mai mult, pentru că au trecut aproape 100 de zile. Nu știu dacă oamenii care vor veni vor fi mai mulți sau mai puțini, asta depinde de ei. Noi facem un apel să vină cât mai multă lume, pentru că e important să nu uităm ce s-a întâmplat, mai ales că eu am trecut pe acolo și, dacă mai existau cinci lumânări, e mult. E păcat să uităm ceva ce eu zic că ne-a schimbat tuturor viața, chiar dacă unii dintre noi nu ne dăm seama.”
Care ar fi cele mai importante schimbări pe care le vedeți la trei luni de la Colectiv? Ce credeți că s-a schimbat nu doar în viețile victimelor, ci și la nivel macro, în societate?
„În primul rând e important că s-au închis multe cluburi care nu erau în siguranță și, chiar dacă s-a micșorat numărul de concerte, măcar știm că există niște locuri în care putem merge fără să ne mai fie frică. Pe de altă parte s-a pus pe tapet problema clădirilor cu bulină, cele în care funcționau inclusiv diverse instituții precum teatre, care s-au și închis de altfel. Eu, personal, sper din toată inima să se găsească soluții și pentru blocurile și casele cu bulină în care locuiesc oameni. Tot așa, la nivel macro, s-a schimbat guvernul. Din punctul meu de vedere, nu aș spune că a făcut foarte multe lucruri, dar pe de altă parte nici nu cred că a fost timp să se poată face ceva concret. Ce cred că este foarte important e că, cu siguranță, am învățat să fim solidari. Chiar cred că acest eveniment ne-a trezit dintr-o stare de amorțeală în care eram foarte mulți dintre noi.”
E vreo schimbare pe care voi, care ați fost aproape de victime în această perioadă, nu o vedeți încă și v-ați dori-o?
„E o dorință a voluntarilor implicați în această poveste, că tot vorbeam de victime. E foarte important ca Ministerul Sănătății în special să învețe să se implice în tot ce înseamnă tragedia Colectiv pentru că victimele acum au nevoie mult mai mare. Cele mai multe au ieșit din spitale și e nevoie să se facă o listă cu tot ce înseamnă priorități pentru ele, nevoi pe care încercăm noi, voluntarii, să le adunăm, dar nu e treaba noastră.”