Cavaleri săraci
Deşi suntem învăţaţi de mici că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, cercetări mai noi alcătuiesc un tablou mult mai... nuanţat.
Articol de Anca Șurian Caproş, 27 Februarie 2016, 16:21
Deşi suntem învăţaţi de mici că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, cercetări mai noi alcătuiesc un tablou mult mai... nuanţat. Că ar fi bun un mic dejun, dar nu e sigur că mănânci mai puţin la prânz datorită lui. Şi nici nu eşti ferit de obezitate dacă începi să înfuleci porţii consistente încă de la micul dejun.
Una peste alta, totul pare a ţine de fapt de tradiţie, nu de ştiinţă. Iar dacă e vorba de tradiţie, pentru micul dejun de weekend, trebuie să faci ceva mai deosebit.
De exemplu, Arme Ritter, ceva foarte popular, deşi nu ai spune după numele nemţesc.
Pe româneşte Matei Pleşu, în "Amintiri din bucătăria lumii" i-a tradus "cavaleri săraci", dar cu tot cu adaptare ar ieşi că e vorba de "friganele". "Friganele" venite la noi în limbă din grecescul "friganid", care înseamnă doar "pâine uscată".
"Cavaleri săraci" sau "pâine uscată" - diferenţa nu e aşa mare, iar originea umilă evidentă! E o reţetă din resturi, din ce ţi-a mai rămas prin casă, ce se poate integra foarte bine în curentul acesta nou de luptă împotriva risipei alimentare...
Aşadar, lista de ingrediente e cât se poate de "sărăcăcioasă":
câteva felii de pâine uscată (2 la fiecare porţie)
100-200 de mililitri de lapte
3,4 ouă
zahăr, vanilie, scorţişoară, după gust
Pentru mai multă savoare, reciclaţi şi câteva mere mai trecute pentru un sos.
Detaliile preparării nu ascund nicio filosofie, le reamintesc totuşi:
Puneţi la fiert puţin lapte ca să aibă păstaia de vanilie în ce-şi lăsa aroma... Spargeţi ouăle care vor fi bătute bine după ce a fost adăugat şi laptele cu aromă de vanilie şi puţin zahăr, apoi înmuiaţi feliile de pâine uscată.
În tigaie puneţi unt la topit şi prăjiţi feliile îmbăiate până capătă culoarea aceea maroniu-aurie specifică.
Cât timp prăjiţi toate feliile de pâine, topiţi unt în altă tigaie şi puneţi la călit cu zahăr şi scorţişoară feliuţele subţiri rezultate din merele mai trecute de prin casă.
La final, nu trebuie decât ca porţia de friganele destinată fiecărui membru al familiei să fie bine garnisită cu merele din care a rezultat un fel de sos aromat. Pudraţi totul cu scorţişoară şi ornaţi cu frunzuliţe de mentă sau de lămâiţă, pentru puţină prospeţime şi contrast.
Un mic dejun regesc! Aşa cum spune şi zicala aceea cu micul dejun de rege, prânzul de prinţ şi cina de om sărac. De fapt, nu e chiar zicală, că deşi pare venită dntr-un soi de folclor global, ea îi aparţine de fapt nutriţionistei Adelle Davis. Dar să nu care cumva să încurcaţi zicala cu numele nemţesc al friganelelor şi să mâncaţi cavalerii săraci vreodată la cină. Că botezaţi cu atâta unt numai săraci în grăsimi şi calorii nu sunt!...