Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Belşug de cireşe

Pentru cei mai mulţi dintre noi, nu cred că sunt fructe mai… copilăreşti decât cireşele.

Belşug de cireşe

Articol de Anca Șurian Caproş, 19 Iunie 2016, 11:49

Pentru cei mai mulţi dintre noi, nu cred că sunt fructe mai… copilăreşti decât cireşele. Probabil că de vină e şi Nică pe care l-a pus Necuratul să fure cireşele mătuşii Mărioara. În plus, tot anul, mai puţin în luna care le poartă numele, sunt ca Amintirile din copilărie: nostalgie cât cuprinde… Aşa că în iunie e musai să faci o cură de cireşe, că altcândva nu prea mai ai când. De Moşii de vară, e musai să le şi împarţi. Dar pentru că nu putem trăi doar din amintiri din copilărie, poate că putem înlocui proza cu poezia şi şi tradiţionalul orez cu lapte ornat cu 2,3 cireşe, un cheesecake contemporan.

Dacă mai întârziau puţin Moşii de vară nu ştiu dacă mai găseau cireşe, şi ar fi fost păcat, că a fost un an bun! De aceea nu prea m-a inspirat povestea lui Creangă cu cireşele pe sponci furate din copacul hapsânilor, ci mai degrabă o poezie a lui Blaga, numită „Belşug”. O ştiţi! Aceea cu „Negrule, cireşule,/ Gândul rău te-mprejmuie./Jinduiesc la taine coapte/ Guri sosite-n miez de noapte.» Doar pe vânzătorii de cireşe nu i-a prea inspirat Blaga, ei au rămas adepţii mătuşii Mărioara şi n-au prea lăsat la preţ nici măcar acum, la spartul târgului… Dar cireşe, inclusiv din cele negre şi cărnoase au avut pe tarabe… din belşug… Aşa că am încercat şi eu marea cu degetul şi reţeta unui cheesecake. Şi nu-i traduc numele, că la noi prăjitura cu brânză e cu totul altceva… Se poate observa din enumerarea ingredientelor:

2, 3 pachete de biscuiţi digestivi/populari

100 grame unt

1 lingură cacao

scorţişoară

250 grame mascarpone

250 grame ricotta/brânză de vaci

250 grame frişcă

100 grame de zahăr pudră

vanilie

1 pachet de gelatină granule

500 grame cireşe

Biscuiţii scoteţi-i frumuşel din ambalaje şi mărunţiţi-i în blender. Amestecaţi-i apoi cu jumătate de pachet de unt topit, adaugaţi şi lingura de cacao şi scorţişoare. Amestecaţi, nivelaţi bine într-o formă de tort şi daţi blatul astfel obţinut la frigider. Dacă tot aţi deschis frigiderul luaţi şi brânza, de toate felurile. Amestecaţi cele două feluri de brânză cu 100 de grame de zahăr pudră şi puţină vanilie, dar între timp dizolvaţi în câteva linguri de apă un pliculeţ de gelatină granule, încălziţi-o câteva secunde la cuptorul cu microunde şi apoi amestecaţi-o bine cu un tel cu 2, 3 linguri din amestecul de brânză. Când e omogenizată, turnaţi-o în castronul cel mare şi mai amestecaţi puţin. Nu vă irosiţi însă toată energia, mai aveţi nevoia de ea pentru a mânui telul şi pentru a bate bine cam o cană de frişcă. Pe care, bineînţeles, o amestecaţi în acelaşi castron. Tăiaţi şi jumătate din cantitatea de cireşe, după ce aţi pierdut puţin timp şi aţi pătat măcar un tricou pentru a le scoate sâmburii. Dacă le-aţi pregătit pe toate e timpul să le asamblaţi, adică să puneţi peste blatul de biscuiţi un strat de cremă de brânză, unul de cireşe şi alt strat de cremă de brânză. Şi daţi din nou la frigider câteva ore bune. Ore în care aveţi timp să faceţi un sirop din apă cu zahăr în care să fierbeţi cireşele rămase cărora le-aţi scos sâmburii pentru un sos doar puţin îngroşat cu făină sau amidon. Cu el ornaţi prăjitura cu aspect de tort şi mulţumiţi-i anonimului cireş «plin de rod şi vrajă » care a inspirat-o!

Regulament concurs "Deschis în weekend"
Deschis în weekend 05 Aprilie 2019, 10:44

Regulament concurs "Deschis în weekend"

REGULAMENTUL CONCURSULUI din cadrul emisiunii ”Deschis în week-end”.

Regulament concurs "Deschis în weekend"
Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Deschis în weekend 11 Februarie 2018, 14:01

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea

Învingător la competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată la Rimini, cu un cocktail inspirat din...

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Deschis în weekend 20 Ianuarie 2018, 19:58

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni

De ce ar trebui să ne facem timp pentru acest gest aflam dintr-un interviu cu psihologul Ligia Moise.

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Ianuarie 2018, 18:48

Misiune românească în premieră, în Patagonia

Exclusiv RRA - Doi alpinişti experimentaţi, Vlad Capusan şi Szolt Torok, despre încercarea de a descoperi o rută nouă de...

Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Noiembrie 2017, 13:49

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui o serie de ateliere de meșteșuguri medievale...

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran
Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Deschis în weekend 12 Noiembrie 2017, 10:08

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării

Războiul dintre pescarii comerciali şi cei recreativi pare să fie câştigat de primii, dar cu o grea lovitură dată turismului.

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 12:31

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean

Marian Leușteanu, basistul trupei Monarchy și supraviețuitor al tragediei revine pe scena muzicală, după o lungă perioadă de...

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Papa Francisc în spațiu
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 09:08

Papa Francisc în spațiu

Papa Francisc a comentat cu echipajul de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cele mai importante întrebări...

Papa Francisc în spațiu