Belşug de cireşe
Pentru cei mai mulţi dintre noi, nu cred că sunt fructe mai… copilăreşti decât cireşele.
Articol de Anca Șurian Caproş, 19 Iunie 2016, 11:49
Pentru cei mai mulţi dintre noi, nu cred că sunt fructe mai… copilăreşti decât cireşele. Probabil că de vină e şi Nică pe care l-a pus Necuratul să fure cireşele mătuşii Mărioara. În plus, tot anul, mai puţin în luna care le poartă numele, sunt ca Amintirile din copilărie: nostalgie cât cuprinde… Aşa că în iunie e musai să faci o cură de cireşe, că altcândva nu prea mai ai când. De Moşii de vară, e musai să le şi împarţi. Dar pentru că nu putem trăi doar din amintiri din copilărie, poate că putem înlocui proza cu poezia şi şi tradiţionalul orez cu lapte ornat cu 2,3 cireşe, un cheesecake contemporan.
Dacă mai întârziau puţin Moşii de vară nu ştiu dacă mai găseau cireşe, şi ar fi fost păcat, că a fost un an bun! De aceea nu prea m-a inspirat povestea lui Creangă cu cireşele pe sponci furate din copacul hapsânilor, ci mai degrabă o poezie a lui Blaga, numită „Belşug”. O ştiţi! Aceea cu „Negrule, cireşule,/ Gândul rău te-mprejmuie./Jinduiesc la taine coapte/ Guri sosite-n miez de noapte.» Doar pe vânzătorii de cireşe nu i-a prea inspirat Blaga, ei au rămas adepţii mătuşii Mărioara şi n-au prea lăsat la preţ nici măcar acum, la spartul târgului… Dar cireşe, inclusiv din cele negre şi cărnoase au avut pe tarabe… din belşug… Aşa că am încercat şi eu marea cu degetul şi reţeta unui cheesecake. Şi nu-i traduc numele, că la noi prăjitura cu brânză e cu totul altceva… Se poate observa din enumerarea ingredientelor:
2, 3 pachete de biscuiţi digestivi/populari
100 grame unt
1 lingură cacao
scorţişoară
250 grame mascarpone
250 grame ricotta/brânză de vaci
250 grame frişcă
100 grame de zahăr pudră
vanilie
1 pachet de gelatină granule
500 grame cireşe
Biscuiţii scoteţi-i frumuşel din ambalaje şi mărunţiţi-i în blender. Amestecaţi-i apoi cu jumătate de pachet de unt topit, adaugaţi şi lingura de cacao şi scorţişoare. Amestecaţi, nivelaţi bine într-o formă de tort şi daţi blatul astfel obţinut la frigider. Dacă tot aţi deschis frigiderul luaţi şi brânza, de toate felurile. Amestecaţi cele două feluri de brânză cu 100 de grame de zahăr pudră şi puţină vanilie, dar între timp dizolvaţi în câteva linguri de apă un pliculeţ de gelatină granule, încălziţi-o câteva secunde la cuptorul cu microunde şi apoi amestecaţi-o bine cu un tel cu 2, 3 linguri din amestecul de brânză. Când e omogenizată, turnaţi-o în castronul cel mare şi mai amestecaţi puţin. Nu vă irosiţi însă toată energia, mai aveţi nevoia de ea pentru a mânui telul şi pentru a bate bine cam o cană de frişcă. Pe care, bineînţeles, o amestecaţi în acelaşi castron. Tăiaţi şi jumătate din cantitatea de cireşe, după ce aţi pierdut puţin timp şi aţi pătat măcar un tricou pentru a le scoate sâmburii. Dacă le-aţi pregătit pe toate e timpul să le asamblaţi, adică să puneţi peste blatul de biscuiţi un strat de cremă de brânză, unul de cireşe şi alt strat de cremă de brânză. Şi daţi din nou la frigider câteva ore bune. Ore în care aveţi timp să faceţi un sirop din apă cu zahăr în care să fierbeţi cireşele rămase cărora le-aţi scos sâmburii pentru un sos doar puţin îngroşat cu făină sau amidon. Cu el ornaţi prăjitura cu aspect de tort şi mulţumiţi-i anonimului cireş «plin de rod şi vrajă » care a inspirat-o!