Măsuri de prevenire a spălării banilor, în Marea Britanie
Ambasadorul României în Regatul Unit, Ioan Jinga, a declarat că, la ieşirea din ţară, românii trebuie să prezinte acte de provenienţă pentru sume care depăşesc 1.000 de lire.
Articol de Titus Iordan, 12 Ianuarie 2014, 11:31
Cetăţenii români care părăsesc Marea Britanie şi au asupra lor sume de bani care depăşesc 1.000 de lire sterline, trebuie să prezinte autorităţilor acte care să justifice provenienţa banilor, a spus Excelenţa Sa Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.
Într-un interviu acordat realizatorului Radio România Actualităţi Gabriel Basarabescu, diplomatul român a subliniat faptul că măsura a fost instituită de autorităţile britanice din dorinţa de a preveni spălarea de bani.
"În situaţia în care această proveninţă a banilor - peste 1000 de lire - nu poate fi justificată cu un act doveditor, atunci există posibilitatea confiscării acestor bani, până la decizia unei instanţe de judecată din Marea Britanie, dacă banii se returnează sau nu. Şi au fost destul de multe cazuri în ultima perioadă, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă" a precizat Ioan Jinga.
El susţine că măsurile anunţate de către autorităţile britanice nu sunt destinate românilor şi bulgarilor, ci tuturor cetăţenilor Uniunii Europene.
Ambasadorul României în Regatul Unit a mai spus că, în lipsa unei "invazii" româno-bulgare presa britanică a apelat la celebrul umor englezesc pentru a-i sancţiona pe cei care au răspândit scenariile alarmiste.
"Vreau să vă spun că am citit un articol în care se anunţa că poliţia britanică este în căutarea 400.000 de români şi bulgari despre care se ştie cu siguranţă că au părăsit ţările de origine; sunt căutaţi în toate curţile şi în toate localităţile din preajma aeroporturilor britanice. Sigur că era o glumă!
"Că ambasadorii români şi bulgar au fost convocaţi la Downing Street pentru a explica de ce nu au venit românii şi bulgarii. Deci, este un umor britanic care înseamnă, până la urmă, într-o manieră fină, o sancţionare a celor care au răspândit ştirea"
Totodată, Ioan Jinga a reiterat ideea conform căreia românii au venit în Marea Britanie pentru a-şi găsi un loc de muncă.
"Românii nu au abuzat, decât cazuri rarisime, nu au profitat de sistemul social britanic. Românii au venit în Marea Britanie ca să muncească" a afirmat diplomatul român.
Audio: interviu cu Excelenţa Sa Ioan Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie (înregistrare integrală)
Da la 1 ianuarie 2014, în urma ridicării restricţiilor şi de către Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie, cetăţenii români îşi pot exercita pe deplin dreptul de a lucra în toate statele UE fără un permis de muncă, beneficiind astfel de toate drepturile şi libertăţile care le revin în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene.