Atracţii europene: Ronda
Pe litoralul din sudul Spaniei se află Ronda, un oraş înconjurat de munţi, locul de naştere al coridei moderne.
26 Iunie 2016, 10:56
La doar 50 de km de Costa del Sol, litoralul din sudul Spaniei, se află Ronda, un oraş înconjurat de munţi.
Este situat la o altitudine de peste 700 de metri şi chiar în centrul lui se află o prăpastie spectaculosă, adâncă de 100 de metri, care secţionează oraşul ca pe o felie de tort.
Această aşezare spaniolă cu vestigii antice romane, fostă reşedinţă a emirilor mauri are una dintre cele mai vechi arene pentru luptele cu tauri din Spania.
În zilele noastre Ronda este oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare a turismului din regiunea Andalusia, surclasând oraşe faimoase, ca de exemplu Cordoba.
Farmecul său aparte se datorează surprinzătorului defileu El Tajo, săpat de un râuşor firav, ce abia se zăreşte pe fundul râpei.
Peisajul stâncos pe care îl vezi de la „Mirador de Ronda”, punctul de belvedere, chiar în centrul oraşului, este uluitor.
Casele construite la buza prăpastiei şi munţii din zare amplifică şi mai tare proporţiile. „Puente Nuevo”, Podul Nou se arcuieşte peste cele două maluri ale defileului şi cu toate că i se spune „Nou” a fost construit în 1793.
Suspendat la 100 de metri, uneşte oraşul vechi de cel nou, invitând turistul la un voiaj romantic pe străduţe întortochiate, printre case albe cu balcoane de fier forjat şi patio pline de flori.
La câteva minute de mers pe jos este Palatul Mondragon care păstrează o încântătore grădină cu fântâni datând din vremea maurilor.
Ronda este, de asemenea, faimoasă pentru luptele cu tauri. Are una din cele mai vechi arene, a doua ca mărime din Spania, cu 5000 de locuri şi 66 de metri în diametru.
În Plaza de Toros este locul de naştere al coridelor moderne, al căror stil a fost creat de legendarul matador Pedro Romero. De numele lui se leagă şcoala de toreadori din Ronda. El a transformat „corrida” într-o artă a curajului, cu reguli, şi a fost sursa de inspiraţie a lui Ernest Hemingway pentru romanul „Fiesta”.
Şi alte celebrităţi au fost cucerite de Ronda. Pe aici au trecut paşii lui Cervantes, Reiner Maria Rilke, Theophile Gauthier şi Prosper Mérimée, autorul nuvelei care a inspirat libretul operei „Carmen” de George Bizet.
Aria „Toreador en garde” pare sonoritatea cea mai potrivită pentru Ronda, oraşul coridei.
Audio: Ronda