Atracții europene: Malta
Unul dintre cele mai mici state din lume are cea mai mare densitate din Europa.
28 Iunie 2015, 12:28
Chiar în mijlocul Mării Mediterane se află un mic arhipelag verde, până la începutul verii, cu poieni pline de flori de câmp, care atrag albinele şi de aceea grecii şi romanii antici numeau acest ţinut ţara mierii, adică Melita, din care derivă numele său: Malta - o ţară insulară, aflată la doar 93 de km de Sicilia, de unde i-au şi venit primii locuitori, cu 5000 de ani înainte de Cristos. Malta a fost cucerită de fenicieni şi de romani.
A fost creştinată de Apostolul Pavel, care a naufragiat pe insulă în anul 60 şi multe denumiri geografice amintesc acest lucru, ca să nu mai spun de numeroasele biserici care îi poată numele.
A intrat apoi sub stăpânirea arabilor şi de aceea limba malteză are influenţe arabe.
In secolul al XVI-lea, după ce turcii i-au alungat din Rodos pe Cavalerii ordinului Sfântului Ioan, împăratul Carol Qvintul le-a dăruit Malta ca nou sediu.
Aici cavalerii au construit un oraş foarte modern pentru epocă, sistematizat. Au trasat străzi drepte, pieţe largi, au ridicat clădiri în stil baroc, grădini suspendate şi o catedrală impozantă.
Audio: Malta.
Aşa arata capitala Valleta, care poartă numele unuia din marii maeştri ai ordinului, Jean de la Valette, cel care a salvat Malta de asediul turcilor.
Valleta va fi capitală culturală europeană în 2018 şi peste tot sunt deschise şantiere de reconstrucţie şi renovare pentru ca oraşul, care trăieşte mai ales din turism, să atragă şi mai mulţi vizitatori pe urmele cavalerilor de Malta dar şi pe urmele lui Napoleon care l-a cucerit pentru scurtă vreme, fiind alungat la rându-i de englezi, care au rămas în Malta pînă în 1964.
De altfel, a doua limbă oficială a ţării este engleza şi cei mai mulţi maltezi sunt bilingvi. Toate aceste influenţe se resimt în firea locuitorilor: o combinaţie de calm englezesc şi lentoare orientală potrivită de minune cu Malta, căreia i se spune “ţinutul unde timpul stă pe loc”, pentru senzaţia de relaxare şi ritm aşezat al vieţii.