Atracţii europene: Delfi
Buricul lumii antice: „omfalos”, se află într-un sit arheologic grecesc inclus în patrimoniul UNESCO.
07 August 2016, 12:15
Căldura verii te face să visezi la locuri răcoroase. Cel pe care l-am ales era socotit de grecii antici Centru lumii.
Se află pe pantele abrupte ale muntelui Parnas, la doar două ore cu maşina de Atena.
În muntele unde sălăşluia zeul grec al luminii şi al artelor, înconjurat de cele nouă muze, se află ruinele sanctuarului de la Delfi, închinat strălucitorului Apollon.
Cel mai faimos oracol al antichităţii era aici, în acest templu, aşezat în „buricul lumii”. Potrivit legendei, Zeus a vrut să ştie unde este centrul lumii şi a trimis doi vulturi care să zboare de la o margine la alta a universului, socotind că locul unde se întâlnesc este „Omfalos”, adică buricul lumii.
Vulturii s-au întâlnit la Delfi: într-o sălbăticie măreaţă, pe o terasă sprijinită de munte şi mărginită de prăpastie, între două stânci albe, numite Fedrides, adică scânteietoarele, unde rocile fumegau din cauza emanaţiilor de gaze, ţinutul fiind pe o falie zgâlţâită adesea de cutremure.
Aici este Sanctuarul Pan Hellenic de la Delfi, unde peisajul, de o frumuseţe stranie, a căpătat înţelesuri sacre.
Oracolul lui Apollon de la Delfi, vreme de secole a proorocit mersul lumii antice.
Când vizitezi Delfi iei parte la o tradiţie care durează de 3000 de ani.
Urmăm Calea Sacră, cândva mărginită de statui şi urcăm prin sit spre frumoasa rotondă cu coloane, numită Tholos, trecem pe lângă teatrul cu cele 35 de şiruri de bănci de piatră aşezate în amfiteatru şi ajungem la Stadionul cu 7000 de locuri.
Este ceva de urcat până acolo, dar veţi fi uimiţi cât de bine se păstrează gradenele pentru VIP-uri şi cât de clară este linia de start pentru alergări.
De sus se văd ruinele întregului sit arheologic de la Delfi şi-ţi poţi imagina cum arăta cândva Templul lui Appolon, care avea săpat pe frontispiciu cuvintele devenite maximă: „Cunoaşte-te pe tine însuţi”!
Audio: Delfi