„În căutarea leacului”
Invitat: dl. acad. Victor Voicu, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe medicale a Academiei Române
Articol de Mihaela Helmis, 02 Noiembrie 2022, 00:16
Deja în martie 2020 acad. Victor Voicu medic și farmacolog , membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, profesor universitar, fost șef al catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, avea câteva date și intuiția să afirme și la microfonul RRA că virusul SARS Cov 2 a fost intr-un fel sau altul creat și scăpat dintr-un laborator.
Acum , după mai bine de doi ani și jumătate de la moment și ieșiți din pandemie dl. academician vorbește intr-un anume fel despre o resetare care ar putea să ne readucă la valorile de bază , la cele foarte importante ale fiinţei umane.
„Când presiunea e foarte mare, ajungem la comportamente primare: hrana, apărarea cuibului. Ne schimbăm valorile.
Aşadar resetarea ar putea fi percepută astfel: schimbarea valorilor şi căderea, prăbuşirea valorilor umane, morale, a generozităţii, a într-ajutorării, a iubirii aproapelui, pentru că ne e frică, ne ferim, ne-am izolat…și căutăm soluţii individuale. Izolarea şi carantina au generat acest comportament.
Omul este social prin definiţia lui. Izolându-l, îl schimbi. Sunt oameni care au boli psihice, se numesc „de graniţă”, „border line”, care nu sunt manifeste în condiţii normale. El e echilibrat – apropo de echilibru fragil – dar nu în condiţii de criză !
Aceşti oameni cu boli la limită, boli psihice, care nu se manifestă în condiţii normale,ci în criză, în stres – că multă lume foloseşte cuvântul „stres”, dar nu se prea ştie ce înseamnă – deci în condiţii de suprasolicitare, de presiune, se dezechilibrează şi devine manifestă boala respectivă.
Se somatizează, devine evidentă, devine manifestă, simptomatică. Adică devine prezentă şi se manifestă în comportamentul individului: paranoia, depresia şi aşa mai departe”.
Aceste lucruri au fost cercetate de medici și alți specialiști in trei volume importante coordonate de medicul farmacolog Victor Voicu apărute la Editura Academiei Române : legate tocmai de pandemie ca atare, de evoluţie şi manifestări post-pandemie.
Cercetarea aceasta are valoarea ei şi ne conduce la întrebarea: în ce fel ne adaptăm în continuare ?
”Va fi o perioadă destul de lungă. În volumul trei pe care l-aţi evocat, am scris şi câteva articole, inclusiv unul care ţinteşte chiar aspectul psiho-comportamental în contextul post-Covid, deci în al treilea volum vorbim despre efecte tardive, post-Covid care se numeşte chiar așa „boala post-Covid”, ceea ce e foarte interesant.
Unul din elementele care definesc această boală, această stare post-Covid, este tulburarea psiho-comportamentală.
Poate fi afectare cardiacă, poate fi afectare cerebrală, afectare pulmonară, post-sechele, dar impactul primar, princeps, este asupra plămânului, asupra căilor respiratorii. Dar nu e numai plămânul afectat.
Acest virus afectează şi alte organe şi sisteme, inclusiv şi nu în ultimul rând, sistemul nervos central. Encefalita de exemplu este descrisă aici. Vasele de sânge sunt afectate. Eu am denumit asta pan-endotelită, şi am scris un articol, care e preluat și în Google.
Aceasta e o afectare sistemică a sistemului vascular, a endotieliului de fapt, care e acea foiţă fină care împiedică şi coagularea.
În momentul când lezezi vasele, disfuncţia endotelială poate să producă tulburări de coagulare şi se produc tromboze în Covid, şi se produc şi post-Covid. Trombozele astea sunt extrem de periculoase, pot chiar să-ţi ia viaţa...
Iar medicii și farmacologii academicieni din secția pe care o coordonez, fiecare cu specialitatea sa , in colaborare cu cercetătorii din institutele de profil, se străduiesc și în România să nu lase pete albe pe harta acestei afectări care poartă în continuare numele anului in care a apărut Covid 19 ..., 2019 ”
AUDIO: emisiunea „Academica”, ediţia din 2 noiembrie 2022
Emisiunea „Academica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, joi dimineaţa, între orele 02.35 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, de la: https://podcast.srr.ro/RRA/academica/-s_1-sh_6431