„Cu o privire sinceră spre trecutul nostru”
Invitat: dl. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române
Articol de Mihaela Helmis, 27 Decembrie 2023, 22:51
Toate popoarele au avut un simț elementar al identității lor, percepeau alteritatea, știau că vorbesc limbi specifice, că au credințe și obiceiuri diferite de ale altora, spune istoricul acad. Ioan Aurel Pop.
„Limbile”, în înțeles de neamuri (popoare), sunt pomenite încă din Vechiul Testament. Este neverosimil a crede că în Evul Mediu popoarele erau mase amorfe, fără să știe ce sunt.
Observatorii străini spun și despre români că știau „istoria” descălecatului dintâi, de la Traian, că știau calitatea lor de urmași ai romanilor și o împărtășeau altora, venetici printre ei.
Istoria e altceva decât simplă cronologie și scriind in stilul care l-a consacrat, căutând mai ales dovezi și legatura între evenimentele istorice , dar cu ochii spre oameni și răspunzând unei provocări a editurii Corint, acad. Ioan Aurel Pop ne-a dăruit volumul-album ”Prezentul din trecut. Istoria pe care nu o înveți la școală”, o privire inedită cu iluminări neașteptate.
Viața românilor lor nu pare ieșită din comun. Toate popoarele au făcut la fel. Și totuși, există în viața aceasta care pare comună, neinteresantă, ternă, multă unicitate.
Românii nu au fost nici slavi, ca polonezii, nici fino-ugrici, ca ungurii, ci romanici, singurii romanici din sud-estul Europei.
O analiză continuată în dialog, între Crăciun și Anul Nou și cu gândul la valori identitare încorporate bogatelor noastre obiceiuri de sărbători.
AUDIO: emisiunea „Academica” ediţia din 27 decembrie 2023
Emisiunea „Academica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, joi dimineaţa, între orele 02.35 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, de la: https://podcast.srr.ro/RRA/academica/-s_1-sh_6431