Mărţişoare
Marţişoarele manuale la mare căutare
Articol de Gina Bahor, Brăila, 29 Februarie 2016, 17:38
Senină şi cu zâmbetul pe buze, aşa am cunoscut-o pe brăileanca Cristiana Dobrescu aflată la standul de vânzare mărţişoare manule , făcute de ea.
O femeie iscusită şi inspirată în alegerea modelelor , care trebuie să fie în pas cu moda şi pe gustul clienţilor.
Din lut, croşetate sau împletite, din aţă, materie, plastic sau metal, de diferite dimensiuni, toate mărţişoarele sunt opera mâinilor ei.
Acasă modelează mărţişoarele din lut şi le bagă la cuptor, iar la stand, cât stă la vânzare are timp de croşetat maci , florile ei preferate care arată spectaculos .
Pentru că luna martie a venit şi primăvara a intrat în case, comercianţii au ieşit să-şi vândă marfa reprezentată prin marţişor - simbolul primăverii şi al renaşterii naturii, care de mult nu mai este o simplă fundă alb-roşie, ci o adevărată mică mostră de artă, modelată în funcţie de tendinţe, gusturi şi preferinţe.
Cristiana spune că în fiecare an lumea caută ceva nou şi că astăzi nu mai dă nimeni un ban pe modelele care se cumpărau acum trei-patru ani. Ea spune că lucrările sunt inspirate din viaţa de zi cu zi şi reprezintă obiecte cunoscute sau cu o anumită încărcătură emoţională, maci, sau alte flori, papioane, motani, bufniţe, fluturaşi, inimioare care sunt la mare căutare.
Din bătrâni, se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc, albul simbolizând iarna, iar roşul - primăvara, la care se adaugă mici simboluri ale norocului: stea, soare, lună sau semilună, flori, inimă, potcoave, ancore etc.
Mărţişorul este purtat la vedere pe parcursul primei luni de primăvară, după care se agaţă în copacii care urmează să înflorească. Tradiţia are o vechime de mii de ani, încă de pe vremea dacilor.