WeWilder, Armeniș: locul unde stai la masă cu zimbrii, tradiția și inovația
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Octombrie 2020, 19:06
Organizația de mediu World Wilde Fund România, alături de comunitatea locală din Armeniș și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaboare urban-rural din România. Campusul WeWilder își propune să fie locul de întâlnire între companii, artiști, antreprenori, vizionari și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii. Comuna Armeniș, situată în inima Banatului de Munte, este din ce în ce mai cunoscută printre turiști pentru că este locul unde stai la masă cu zimbrii, tradiția, și gastonomia locală. Iar acum comuna are șanse să se dezvolte mai mult odată cu ideile de inovare ale economiei prietenoase cu mediul.
Zimbrii: primul pas al renașterii Armenișului
Armenișul a început să crească în urmă cu câțiva ani, odată cu ideea WWF de a repopula zona cu zimbri. Liberi astăzi, ei au fost motorul ecoturismului în zonă iar oamenii locului au simțit și au înțeles acest potențial. Monica Miculescu este unul din locuitorii care astăzi primește turiștiii dornici de călătorii în natură în care ghizii te conduc în sălbăticie să vezi zimbrii și apoi te readuc în sat pentru a descoperi arhitectura caselor de piatră și bunătățile zonei.
Monica Miculescu, localnic: Noi aveam o casă bătrânească și odată cu venirea WWF ei au văzut-o. Căutau o casă. Păi avem noi o casă, le-am zis. Dar nu-i nu știu ce, că noi am recondiționat-o dar am păstrat vechiul, că asta era farmecul ei. Si când or văzut-o or fost încântați Și de vreo trei ani am început s-o închiriem. Anul ăsta, cu toată pandemia, am avut neașteptat de mulți turiști.
WeWilder, atelierul de ideiși gusturi care pune în legătură natura, tradiția și inovația.
Lucrurile nu s-au oprit aici iar activiștii de mediu și localnicii încearcă astăzi să mărească cercul activităților economice prietenoase cu natura de care să beneficieze cât mai mulți oameni din comunitate și, de ce nu, antreprenori și companii din zonele urbane, cei care pot găsi aici inspirație și resurse. Oana Mondoc coordonează construirea campusului WeWilder, un fel de atelier de idei, gusturi, călătorii în natură și punct de întâlnire între toți cei care caută inspirație sau profit prietenos cu mediul.
Oana Mondoc, coordonator WWF: WeWilder este punctul culminant al multor demersuri pe care le-am experimentat aici în ultimii 6 ani. Si încercăm, alături de comunitatea locală, să creem un punct de referintă, adică un loc, un sat, o comunitate care chiar să-și rescrie istoria sau viitorul de pe urma naturii și vieții sălbatice de aici
Oana Mondoc spune că pentru o comunitate rurală nu este suficient să trântești pe masă oportunități de afaceri precum aducerea zimbrilor, cei care la rândul lor pot aduce turiști și așa mai departe. O comunitate rurală are nevoie de exemple și curaj:
Oana Mondoc: Am zugrăvit alături de ei. Asta a fost un fel de imbold și o investiție psihologică de care au avut nevoie niște localnici să prindă curaj să renoveze sălașul în care mă aflu eu acum. Și mai sunt și altele. Mergând de mână în dezvoltarea unor produse și servicii locale este acea investiție psihologică de care ei au nevoie să capete încredere.
De la zimbri și expediții de observare s-a ajuns la cazare, de la cazare la produse alimentare din agricultură ecologică, la pâinea cu mălai a locului, la pecnez sau la balmăj
Monica Miculescu: Balmăjul este din caș, brânză, ouă, apoi pui niște făină de mălai...... e un fel de omletă dar diferită. E deosebită.
Apoi festivaluri, ateliere meșteșugărești și chiar de cosit, unde orășenii învață ce importanță are această activitate pentru biodiversitatea faunei și florei. Însă se poate merge mult mai departe:
Oana Mondoc: Dacă e să privim comunitatea aceasta ca un viitor exemplu, ca un punct de referință în privința traiului în armonie cu natura de pe urma unui proiect de conservare, sunt mult mai multe zone de intervenție. Poate putem avea inovație în zona aceasta. Ce-ar fi dacă o companie sau un atelier care face mobilier sau obiecte din fier, să facă o componentă aici. Ei trebuie să se cunoască iar noi asta vrem să facilităm. E un loc în care am putea reinventa lumea.
La mijlocul lui Octombrie are loc ultimul festival înainte de lăsarea iernii în Sat Bătrân, în Armrniș. Este vorba de Gem și Jam, locul în care gemurile zonei se vor întâlni cu jam-ul, improvizația muzicii jaz.
AUDIO: WeWilder, Armeniș: locul unde stai la masă cu zimbrii, tradiția, și inovația în economia prietenoasă cu mediul.
AUDIO: interviu cu Oana Mondoc, WWF România.