Un loc al Marthei Bibescu - Mogoşoaia
Imagini sonore care adună 300 de ani de istorie nu doar ai locului - binecuvântat şi oropsit în egală măsură - în care s-a inălţat palatul brâncovenesc de la Mogoşoaia.
Articol de Mihaela Helmis, 06 Mai 2012, 14:31
În spaţiul dedicat documentarelor Radio România Actualităţi, sub titlul: Un loc al Marthei Bibescu -Mogoşoaia, sunt înlănţuite imagini sonore care adună 300 de ani de istorie nu doar ai locului- binecuvântat şi oropsit în egală măsură - în care s-a inălţat palatul brâncovenesc de la Mogoşoaia.
La mijloc se află un spectaculos martor şi actor al prefacerilor acestui spaţiu, prinţesa Martha Bibescu (n. 28 ianuarie 1889, Bucureşti - d. 28 noiembrie 1973, Paris ).
Ea, deja premiată de Academia Franceză, publică în 1923, în limba lui Voltaire, un fabulos inventar al tradiţiilor înscrise în calendarul nostru popular: romanul Izvor-Ţara sălciilor.
Un delicat şi foarte sugestiv memento pentru românii de azi şi de mâine.
Ghid contemporan, pe aleile şi în interioarele palatului brâncovenesc de la Mogoşoaia, istoricul de artă Doina Mândru, director al Centrului cultural Palatele Brancovenesti.
Martha Bibescu a trăit aproape 85 de ani. Cea pe care am ales-o să ne poarte printre filele Izvorului...prin cotloanele Ţării sălciilor este actriţa si regizoarea (şi de teatru radiofonic) Elena Negreanu, de 3 ani nonagenară.
Audio: Ascultaţi aici documentarul integral.