Trump aruncă Turcia în brațele Uniunii Europene
Viitorul Turciei, din nou în Europa ?
Articol de Zenaida Luca-Hac, 17 August 2018, 10:17
Căderea lirei turcești se pare că l-a trezit pe președintele Recep Tayyip Erdogan la realitatea practică imediată: Europa este cea care îi poate asigura un viitor Turciei.
Amiciția cu Federația Rusă este mai mult proclamată, decât o amiciție concretă și funcțională. Ambițiile de putere regională ale Turciei nu se vor putea armoniza cu expansiunea militară în zonă a Rusiei. În plus, bănci europene – din Franța, Italia și Spania - au dat mulți bani Turciei în ultima vreme, astfel încât, cordonul ombilical european rămâne vital pentru economia turcească.
Iată că Turcia face niște gesturi care sunt semnale că președintele ei înțelege să renunțe la unele durități și intransigențe din comportamentul său.
A permis repatrierea a doi militari greci, reținuți preventiv în Turcia timp de cinci luni și jumătate (167 de zile), pentru că ar fi pătruns ilegal (253 de metri !) într-o zonă militară interzisă, situată pe fâșia europeană, la frontiera cu Grecia. În realitate, cei doi militari se rătăciseră din cauza viscolului în timp ce patrulau: de fapt urmăreau.. niște urme în zăpadă și nu și-au dat seama că intraseră pe teritoriul turc.
Aeroportul Macedonia, Salonic, 15 august, ora 03:23
Asemenea lucruri s-au mai întâmplat în trecut și rezolvarea decurgea normal: părțile se înțelegeau omenește, fără probleme: grănicerul turc le spunea, uneori chiar în grecește colegilor lui greci: Bre! Va-ți rătăcit! Sunteți pe teritoriul Turciei! Faceți cale întoarsă, pentru că nu vreau anchete și inspecții!
Dar, pe fondul represiunilor desclanșate în urma încercării eșuate de lovitură de stat din iulie 2016, Erdogan a înăsprit atmosfera (și) de la granița cu Grecia. Cei doi militari greci au fost arestați și deferiți tribunalului din Edirne (Adrianopolis în greacă) sub acuzații pe cât de grave, pe atât de absurde: spionaj și pătrundere ilegală într-o zonă militară. De fapt, Turcia lui Erdogan încerca să facă din ei o monedă de schimb pentru a obține extrădarea celor 8 militari turci care, ca să scape de represaliile dezlănțuite în urma tentativei de lovitură de stat, fugiseră cu un elicopter în Grecia, unde au cerut și au obținut azil politic.
Ori, statutul militarilor turci refugiați în Grecia nu se putea compara cu cel al militarilor greci arestați la graniță. În favoarea eliberării acestora din urmă au intervenit, în repetate rânduri, personalități din Uniunea Europeană, însă fără succes, Erdogan nu voia să audă.
Anghelos Mitretόdis (25 de ani) și Dimitris Koúklatzis (29 de ani) la Edirne/Adrianopolis martie 2018
S-a lăsat înduplecat în momentul în care președintele american Donald Trump a declanșat un declin abrupt al lirei turcești, prin impunerea de taxe vamale pe importurile provenite din Turcia (oțel și aluminiu). Declinul economiei turcești era previzibil. Erdogan a știut de iminența acestei evoluții. De aceea a și anticipat cu aproape un an alegerile care i-au reînnoit și întărit mandatul și puterile prezidențiale. Dacă ar fi lăsat ca alegerile să aibă loc la data prevăzută inițial, adică în 2019, nu ar mai fi fost ales, imaginea sa de om care a adus prosperitate țării, timp de mai mult de un deceniu (16 ani !), nu ar mai fi fost suficient de convingătoare.
Recep Tayyip Erdogan
Din partea UE, declarația cancelarului german Angela Merkel „Destabilizarea economiei Turciei nu este în favoarea nimănui” pare a fi o ușă deschisă prudent spre Ankara.
Rămâne de văzut cât de mult va renunța Erdogan la reislamizarea Turciei laicizate de Kemal Atatürk acum un secol, și cât de mult va dori Europa să se redeschidă pentru o Turcie cu probleme în respectarea drepturilor fundamentale ale omului.
***
Notă: Cei doi militari greci, sublocotenentul Anghelos Mitretόdis (25 de ani) și sergentul Dimitris Koúklatzis (29 de ani) au sosit pe aeroportul Macedonia din Salonic, în zorii zilei de 15 august (Adormirea Maicii Domnului !¸ ora 03:23) cu aeronava primului-ministru, unde au fost întâmpinați de o delegație militară condusă de ministrul Apărării Panos Kammenos. Au fost, apoi, salutați la Clubul Ofițerilor din Salonic, după care au fost supuși unui control medical de rutină la Spitalul Militar 424. Ei au fost eliberați de Tribunalul din Edirne (Adrianopolis în greacă) după ce instanța a declarat că acuzațiile de spionaj sunt neîntemeiate și urmează să fie judecați, în lipsă, doar pentru acuzația de intrare ilegală într-o zonă militară de pe teritoriul Turciei. Se pare că, dacă va mai avea loc acest proces, și dacă celor doi militari li se va impune o pedeapsa, aceasta nu va depăși durata de 167 de zile de detenie preventivă executată în închisoarea din Edirne și, ca atare, pedeapsa va fi considerată ca executată. Reamintim că cei doi militari greci, un ofițer și un subofițer, au fost arestați pe 1 martie 2018 în timp ce patrulau, într-o regiune împădurită, pe un viscol puternic, în apropierea punctului de frontieră Kastaniés, singurul punct de trecere pe uscat la frontiera dintre Grecia cu Turcia. Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat pe contul său de twitter, că „eliberarea celor doi militari greci este un act de justiție care va contribui la întărirea prieteniei, bunei-vecinătăți și stabilității în regiune”.