"Sultana-Malu Roşu, înainte de piramide"...acum 6000 de ani
FOTO: Situl arheologic se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923.
Articol de Mihaela Helmis, 04 Septembrie 2015, 11:56
Ne aflăm pe urmele si impreuna cu toti cei care de azi vor face cunoscute si la Glasgow , cu si mai multe detalii, impresionantele descoperiri arheologice de pe malul lacului Mostiștea.
Ca si in expozitia experimentala deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României cu titlul „Radiografia unei lumi dispărute”, vor fi aduse la cunostinta comunitatii stiintifice a arheologilor din toata lumea , date legate de o așezare umană preistorică de acum 6.000 de ani, aflată la Sultana-Malu Roşu, din județul Călărași, parte a culturii Gumelnița.
Expoziţia dezvăluie publicului istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România.
AUDIO: "Sultana-Malu Roşu, înainte de piramide"...acum 6000 de ani
Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923.
FOTO: Cătălin Lazăr.
Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) sunt integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci.
Timp de 2 luni au continuat si in vara 2015 săpături in necropola aflata in imediata vecinătate a tellului.
Coborâm împreună cu specialiștii Cătălin Lazăr, Adi Bălășescu si câțiva arheologi în devenire in săpătura ce măsoara 2,70 m adâncime si 27 de metri lungime , acolo unde celor doua schelete chircite descoperite inițial , li s-a adăugat un al treilea , acoperit cu peste 1000 de mărgele din spondilius,malachit,marmură, os și lithogliphus.
Povestea se spune mai departe , acolo unde , in satul de azi există strada Arheologilor si unde , sub islazul de vite sau sub lanul de porumb , sigur mai sunt multe de descoperit, de fapt de scos la lumină spre a completa povestea unei lumi dispărute.