Serial Radio România 85: Radio-grafii subiective
Radio România a fost de-a lungul existenţei sale, din 1928 încoace, imaginea sonoră a societăţii româneşti cu toate suişurile şi coborâşurile sale.
Articol de Sorina Man, 01 Noiembrie 2013, 17:26
Se poate spune, fără putinţă de tăgadă, că Radio România a fost de-a lungul existenţei sale, din 1928 încoace, imaginea sonoră a societăţii româneşti cu toate suişurile şi coborâşurile sale.
A reda istoria sa într-o formă concentrată este un exerciţiu deloc lesne de îndeplinit, dată fiind multitudinea evenimentelor şi a poveştilor (precum şi a poveştilor din spatele poveştilor ) celor care au slujit-o cât s-au priceput ei mai bine.
Aşa a apărut ideea prezentării unui mic serial cu „radio-grafii subiective” care ilustrează o seamă de idei, momente, realizări şi nume mari din istoria radiofoniei româneşti.
„Radiofonia e o lume, e altceva decât tot ce s-a făcut înaintea ei, independentă de toate, grandios de sine stătătoare.” - spunea Tudor Argezi într-un articol publicat în 1931, intitulat „Limitele radiofoniei”.
„E un element neobişnuit şi implică o renovare a tuturor mijloacelor de a gândi şi lucra, strămutate în radiofonie.
Aşa că omul şi-ar permite să-şi clasifice viaţa după trei momente ale duratei lui.
Luate de-a-ndoaselea, cele trei momente ar fi următoarele: radiofonia, alfabetul şi cifra – şi ridicarea verticală, din patru labe, pe două tălpi...”
Episodul 1 prezintă o imagine – subiectivă, desigur – a epocii de pionierat a radiofoniei, perioadă pe care Tudor Arghezi o descrie magistral în publicistica sa , consacrându-i un număr impresionant de articole.
Este epoca în care se discută aprins despre mijloacele şi menirea radiofoniei.
Audio: Visul dintâi.
„Se dovedeşte cu timpul că radiofonia trebuie mânuită de inteligenţele creatoare, în neîncetată căutare de forme noi, de forme surprinzătoare, neaşteptate.” (Radio Adevărul, 1939)
Episodul 2 prezintă un tablou al sinuosului parcurs impus radioului de perioadele de dictatură şi al rolului pe care l-au jucat , la acea vreme, emisiunile de cultură.
Audio: Diamantul din umbra vremii.
„Să atragi pe auditori lângă pâlnia aparatului de radio, începe să ţină totul de vrăjitorie. Faptele de actualitate îşi află la microfon adaosul de fidele documente sonore.” (Radio Adevărul, 1939)
Episodul 3 propune o reconstituire succintă a drumului parcurs de Radio România pe traseele sonore ale actualităţii politice.
Audio: Vocile Actualităţii.
Episodul 4 propune un decupaj sonor al zilei de 1 noiembrie 2013, cand Radio Romania a sarbatorit implinirea a 85 de ani de existenta, asa cum s-a transmit la RRA, de la primele ore ale diminetii si pana la miezul noptii.
Audio: Ziua R (R de la radio).