Şapte decenii de la înfiinţarea Corului de Copii Radio
Înfiintat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evolutie spectaculoasa înca de la aparitia sa în peisajul muzical românesc.
Articol de Mihaela Helmis, 07 Mai 2014, 17:03
Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi, pâna de curând, Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, facând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.
Performanteţe corului se valorifică periodic în emisiuni de radio si televiziune, în înregistrari radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele "a cappella", contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei. Cele peste 50 de participari la festivaluri, turnee artistice si concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA si Canada, au adus tinerilor artişti pretioase distincţii şi premii si au contribuit la acordarea, în 2004, de catre Federaţia Corurilor din U. E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.
Critica de specialitate din ţara şi strainatate a apreciat constant calitatea sonora, expresivitatea si anvergura repertoriala a formatiei. Muzicologul Grigore Constantinescu a dedicat Corului de Copii Radio si dirijorilor sai, volumul Primavara Muzicii.
În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chitibea, ansamblul exploreaza noi forme de expresie artistica, îndreptându-se preferential catre manifestari conceptuale si de cooperare culturala cum ar fi: Songbridge-Canada, Brundibar-Franta, Les Instants Sacrés-Franta, Amadeus-România, Voci d'Europa-Italia, Adiemus-România si Stralucirile apei în România si Franta. Ultimele două producţii au adus formaţiei Premiul Special "In memoriam Iosif Sava" pentru anul 2007, oferit de Radio România Cultural.
Consecvent misiunii sale, Corul de Copii Radio ramâne dedicat muzicii corale românesti clasice si contemporane pe care o promoveaza atât în interiorul, cât si în exteriorul granitelor tarii. Astfel a aparut ideea proiectului "Amprente", prezentat în strainatate sub titlul "Romanian Roots" care propune publicului un parcurs al spiritualitatii românesti oglindite în muzica corala.
În 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat să prezinte spectacolul multimedia "Romanian Roots" la Simpozionului Mondial de Muzică Corală organizat la Copenhaga de Federaţia Internationala a Muzicii Corale. În 2009, "Romanian Roots" a fost prezentat în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld - Germania, Festivalului Let the Future Sing - Suedia, şi în cadrul International Thracian Choir Festival - Bulgaria.
În martie 2009, Corul de Copii Radio împreuna cu elevii claselor a XI-a si a XII-a de la Liceul "Anna de Noailles" au pus în scenă tragedia "Esther" de Jean Racine, pe muzica originala a lui Jean-Baptiste Moreau. Aceasta a fost a doua punere integrală în scenă a tragediei "Esther" de la scrierea sa, în 1689.
Pe 30 octombrie, acelasi an, ansamblul a susţinut un concert în cadrul Festivalului de Muzica Veche Bucureşti, unde a participat la punerea în scena a lucrării "Magnificat anima mea Dominum" de J.S.Bach alături de orchestra baroc belgiană Il Gardelino şi clavecinistul Ketil are Hausgang.
La emisiunea Documentarele RRActualităţi , Mihaela Helmis a intrat în laboratorul de creaţie şi de sonorităţi îngereşti al Corului de copii Radio.
AUDIO: Impreună cu dirijorul Voicu Popescu, şi pianista Magda Faur , alături de de copii şi părinţi putem asculta " Ca în stup - o poveste de 7 decenii"