Profil Nicolae Timofti, preşedinte al R. Moldova
Nicolae Timofti este al patrulea preşedinte al Republicii Moldova şi a fost ales după o criză politică de aproape trei ani, timp în care deputaţii de la Chişinău nu au reuşit să aleagă un şef al statului.
Articol de Ioana Dogaru, 16 Martie 2012, 11:48
Judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales vineri cu votul a 62 de deputaţi din parlamentul de la Chişinău în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Nicolae Timofti este al patrulea preşedinte al Republicii Moldova şi a fost ales după o criză politică de aproape trei ani, timp în care deputaţii de la Chişinău nu au reuşit să aleagă un şef al statului, potrivit Agerpres.
Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti, în familia unor deportaţi în timpul regimului sovietic.
În anul 1972 a absolvit facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, după care a activat câţiva ani la ministerul justiţiei.
Nicolae Timofti s-a declarat un adept al reformelor constituţionale şi în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei.
Are o experienţă judiciară de 36 de ani, timp în care a deţinut mai multe funcţii, inclusiv pe cea de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, de unde a fost demis în 2001 la scurt timp după venirea Partidului Comuniştilor la putere.
Din martie 2011 este preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Presa de la Chişinău a scris că numele său figurează şi în câteva procese pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Viziune de politică internă şi externă
Noul preşedinte al Republicii Moldova s-a pronunţat în favoarea soluţionării conflictului transnistrean pe cale paşnică, în cadrul formatului de negocieri 5+2.
Acesta s-a pronunţat în favoarea transformării misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă sub mandat internaţional.
Nicolae Timofti a subliniat că prezenţa militară străină pe teritoriul Republicii Moldova este "inadmisibilă".
Referindu-se la subiectul unirii Republicii Moldova cu România, Nicolae Timofti a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu poate fi pus în discuţie la acest moment.