Profil Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.
Articol de Ioana Dogaru, 14 Aprilie 2010, 16:59
Mihail Gorbaciov s-a născut în satul Privolnoye de lângă Stavropol, Rusia.
A început munca de la vârsta de 13 ani, ajutându-l pe tatăl său care era mecanic la o fermă agricolă.
A terminat Dreptui la Universitatea din Moscova, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, Raisa.
Cei doi s-au căsătorit în septembrie 1953 şi s-au mutat împreună în casa lui Mihail Gorbaciov din Privolnoye.
La 21 de ani s-a înscris în Partidul Comunist şi devine unul dintre cei mai tineri şefi regionali de partid din URSS.
Anul următor a devenit membru al Comitetului General al Partidului Comunist.
În 1974 a devenit deputat în Sovietul Suprem şi preşedinte al "Comitetului pentru problemele tineretului".
A fost promovat în 1979, în, Politburo unde l-a cunoscut Iuri Andropov, şeful KGB-ului, originar şi el din Stavropol, şi viitor secretar general al PCUS.
Mihail Gorbaciov a foat ales Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice pe 11 martie 1985, la vârsta de 54 de ani.
Mihail Gorbaciov a introdus în cadrul aşa-numitului program perestroika reforme economice, despre care credea că vor ridica nivelul de trai al populaţiei şi productivitatea muncii.
Prima reformă importantă introdusă de Gorbaciov a fost aşa-numita "reformă a alcoolului" care a dus la creşterea preţurilor la vodkă, bere şi vin.
Această reformă a avut un efect devastator asupra economiei URSS rezultând o pierdere de aproximativ 100 de miliarde de ruble, prin migrarea producţiei şi vânzărilor de alcool pe piaţa neagră.
În 1987 Mihail Gorbaciov a publicat cartea "Perestroika: nouă gândire pentru ţara noastră şi pentru lume", în care îşi prezenta pe larg ideile de reformă.
În iunie 1988, la a XIX-a Conferinţă a Partidului, Mihail Gorbaciov a lansat reforme radicale, care să reducă controlul partidului asupra aparatului guvernamental.
El a propus un nou executiv, de forma sistemului prezidenţial şi un nou element legislativ denumit Congresul Sovietelor.
Pe 15 martie 1990, a fost ales primul preşedinte executiv al URSS.
În acelaşi an, în octombrie, Mihail Gorbaciov a primit Pemiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia pe care a avut-o în terminarea Războiului Rece.
În această perioadă au avut loc mai multe lovituri de stat, cauzate de reformele sale, care au dus la prăbuşirea URSS.
Constrâns de situaţia naţională, după prăbuşirea URSS, pe 24 august 1991 Mihail Gorbaciov şi-a dat demisia din funcţia de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
După demisia din funcţia de preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a devenit unul din cei trei mari sponsori ai Cartei Pământului.
În 1995, Gorbaciov a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Durham, pentru contribuţiile sale la "cauza toleranţei politice şi la terminarea confruntării de tipul războiului rece".
Acesta a mai candidat la alegerile prezidenţiale din Rusia din 1996, dar a obţinut numai 1% din voturile exprimate.
În 2005 Mihail Gorbaciov a fost răsplătit cu Premiul Point Alpha pentru ajutorul dat reunificării Germaniei.