Printre cercetătorii de elită ai lumii
Vă invităm să-l cunoașteți pe Ionut Epurescu Pascovici-primul cercetător principal român, afiliat unei instituţii din ţară, căruia i se acordă o finanţare de peste 600 de mii euro.
Articol de Simona Şerbănescu, 08 Ianuarie 2015, 14:58
Ionuț Epurescu-Pascovici, Mihaela Mihai și Mihaela Delcea fac parte dintre cei 328 de oameni de știință selectați de Consiliul European pentru Cercetare (CEC) pentru a beneficia de prestigioasele sale granturi dedicate cercetătorilor aflați la început de carieră.
Fiecare dintre aceste granturi are o valoare ce poate ajunge până la 2 milioane de euro.
Suma totală alocată (485 mil.) contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită, pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu- potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea designului interfețelor cu utilizatorul.
Creat în 2007 de către UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizație europeană de finanțare a cercetării de vârf în domenii de frontieră. În fiecare an, CEC îi selectează și finanțează pe cei mai buni și mai creativi cercetători, indiferent de naționalitate și de vârstă, pentru a desfășura în Europa proiecte cu o durată de cinci ani. De asemenea, CEC se străduiește să atragă în Europa cercetători de nivel înalt din întreaga lume. Până în prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finanțat peste 4.500 de cercetători de nivel înalt aflați în diferite etape ale carierei lor.
In acest an, potrivit Comisei Europene, s-au acordat granturi unor cercetători cu 38 de naționalități diferite, care lucrează în 180 de instituții din întreaga Europă. În ceea ce privește instituțiile gazdă, Germania (70 de granturi) și Marea Britanie (55 de granturi) sunt în frunte, urmate de Franța (43) și Olanda (34). Ceilalți cercetători lucrează în Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia și Turcia, dar există și un proiect CERN în Elveția.
Aproximativ 40 de cercetători sunt de naționalitate neeuropeană; de exemplu, printre beneficiarii granturilor se numără cercetători din America de Nord și de Sud, din Asia, din Australia, din Noua Zeelandă și din Rusia. Mulți dintre aceștia sunt deja stabiliți în Europa.
Există, de asemenea, 18 cercetători care vin în Europa special pentru a-și realiza proiectele finanțate de CEC, inclusiv 13 europeni care se întorc acasă, precum și oameni de știință care se mută din Australia și America de Nord în Europa. Această situație este în concordanță cu misiunea CEC de a atrage în Europa mai mulți cercetători excelenți.
Vârsta medie a cercetătorilor selectați este de aproximativ 35 de ani.
Radio Romania va invita sa-l cunoasteti, intr-un Documentar marca Radio Romania Actualitati, pe Ionut Epurescu Pascovici-primul cercetător principal român, afiliat unei instituţii din ţară, căruia i se acordă o finanţare de peste 600 de mii de euro.
O premiera pentru Romania care se sittueaza, astfel, printre cercetatorii de elita ai lumii.
AUDIO: