Periprava - viaţa între ape
Periprava pare locul în care nu se întâmplă nimic. Rar întâlneşti un om, nu sunt băncuţe pe la porţi, nu se înghesuie nimeni să cumpere din magazin, nu strigă nimeni pe nimeni.
Articol de Simona Şerbănescu, 23 Iulie 2010, 13:19
România este singura ţara europeană cu o deltă fluvială intactă - Delta Dunării. O Dunăre pentru unii albastră, pentru alţii cenuşie.
În cea mai mare zonă umedă din lume, cu aproape 600 de mii de hectare de paradis, peisajele idilice ascund realitatea vieţii oamenilor. Mai bine de jumătate din cei 14.900 de locuitori supravieţuiesc pe un tărâm izolat de ape, fără drumuri, canalizare sau farmacii. Fără iluzii sau aşteptări.
Drumul până în ultima localitate de pe braţul Chilia este o adevărată călătorie la finalul căreia ai senzaţia că ai ajuns la capătul lumii. O călătorie pe pământ şi pe ape.
Am plecat din Bucureşti cu noaptea în cap, înainte de 7. La Tulcea am ajuns pe ultima sută de metri: "Catamaranul" - vaporul care face legătură între Tulcea şi Sulina- pleca într-un sfert de oră.
Era singura soluţie: joia nu pleacă nimic spre Periprava. De pe malul drept din Sulina, cu un leu, o bărcuţă m-a traversat până la maşina care face legătura cu C.A. Rosetti - comuna din mijlocul insulei.
Drumul, din cauza apelor mari, era inundat, aşa că, pe la opt seara ne-am pornit prin nisipuri şi pădure, cu butelii, pâini şi castraveţi de împărţit pe la oameni, poveşti şi copii adormiţi.
De la Rosetti am ajuns la Periprava cu ajutorul prietenilor. Am traversat, prin întuneric, nisipurile, pădurea şi digul.
Periprava pare locul în care nu se întâmplă nimic. Rar întâlneşti un om, nu sunt băncuţe pe la porţi, nu se înghesuie nimeni să cumpere din magazin, nu strigă nimeni pe nimeni.
Cine are maşină este un om făcut! Nu trebuie să fie înmatriculată, nici carnetul de conducere nu este obligatoriu - drumurile din Periprava nu sunt drumuri publice. Oamenii vorbesc puţin, în general în rusă. Despre peşte, pescuit sau despre ceea ce a fost, cândva, temuta închisoare care a şi dat numele satului nu vorbeşte nimeni.
Sunt secrete ce se vor pe veci îngropate într-un loc izolat, în care se aud doar ţânţarii şi cântecul de seară al broaştelor.
Descoperiţi viaţa între ape într-un documentar Radio România Actualităţi.