Pe 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului
Iniţiativa UNESCO de a celebra radioul vine după 67 de ani de la prima transmisie radio. Aceasta a avut loc în anul 1946, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Articol de Adrian Cristea, 13 Februarie 2013, 14:51
Radioul rămâne mijlocul de comunicare cu cea mai largă răspândire în lume, reamintesc oficialii UNESCO miercuri, când se celebrează pentru prima dată Ziua Internaţională a Radioului.
Mai bine de două treimi din locuitorii planetei au acces la cele peste 40.000 de posturi de radio care emit în toată lumea, arată un raport al organizaţiei.
Iniţiativa de a stabili "a radio day'', o zi a radioului, a provocat zeci de reacţii pozitive din partea mai multor personalităţi publice, dar şi de la radiodifuzori.
Europenii ascultă radioul în medie trei ore pe zi, arată datele înregistrate de Uniunea Radiourilor şi Televiziunilor din Europa.
Trei sferturi dintre gospodăriile planetei au acces la un aparat de radio, reiese şi dintr-un raport UNESCO.
Reprezentanţii organizaţiei reafirmă răspândirea radioului, chiar în contextul în care mijloacele de comunicare se dezvoltă tot mai mult.
Trei sferturi dintre gospodăriile din ţările în curs de dezvoltare au acces la un aparat de radio.
Studiul UNESCO mai arată şi că ascultătorii de radio au putere de influenţă asupra altor persoane.
Mai mult de 80% dintre adulţii cu vârstă medie spun că ascultă radioul alături de copii sau de partenerul de viaţă.
Radioul, "mai influent decât internetul sau televiziunea"
Audio: Ziua Internaţională a Radioului reprezintă o încercare a UNESCO de a reafirma importanţa pe care încă o are radioul, a subliniat directorul general din cadrul organizaţiei, Irina Bukova.
"Celebrăm astăzi radioul, pentru că radioul influenţează mai mulţi oameni decât internetul sau televiziunea. În această eră a noilor mijloace de comunicare, radioul rămâne cel care poate transmite orice mesaj, către oricine, în orice moment. El reprezintă o voce pentru cei care şi-au pierdut-o, pentru cei săraci, pentru minorităţi, pentru femei. Radioul ne ajută să combatem analfabetismul şi salvează vieţi în cazul unor dezastre naturale.
"Trăim în era digitală, dar radioul rămâne o forţă care poate face lumea să se dezvolte sustenabil şi fără conflicte. eporter: Iniţiativa UNESCO are şi rolul de a determina factorii politici să sprijine marile reţele de comunicaţie în efortul lor de a transmite informaţia şi de a promova libertatea de expresie prin intermediul radioului, cel mai răspândit mijloc de comunicare", a declarat Irina Bokova.
Iniţiativa UNESCO de a celebra radioul vine după 67 de ani de la prima transmisie radio.
Aceasta a avut loc în anul 1946, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Una dintre datele luate în calcul de UNESCO pentru a celebra Ziua Internaţională a radioului a fost data primului semnal radio trimis, experiment efectuat în 1896 de inventatorul italian Guglielmo Marconi.
Prinţesa Elettra Marconi, fiica inventatorului, povesteşte că acesta a dorit să găsească o soluţie de comunicare pentru cei aflaţi pe mare.
Corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu, a întrebat-o pe Elettra Marconi dacă şi-ar putea imagina anul 2013 fără radio şi dacă tatăl ei se aştepta ca descoperirea lui să aibă o asemenea amploare.
"Era foarte inteligent şi a înţeles încă de atunci că era vorba despre începutul acestor comunicări la distanţă, în spaţiu, în eter, numai cu undele electrice. Deci, el prevedea această dezvoltare care a urmat după ani şi de aceea îi încuraja mult de tineri. Cred că el urmăreşte de deasupra, din cer, tot ceea ce se întâmplă şi cred că se bucură de progresele făcute. Pe deasupra, el a inventat şi telefonul mobil, care acum e la modă. Primul celular a fost creat de tatăl meu - 1931, special pentru Papa Pius al XI-lea, care îi era prieten", a declarat Elettra Marconi.
Ziua mondială a radioului este marcată miercuri şi la Sala Radio, unde orchestrele şi corurile postului public vor susţine un concert diseară, iar Radio România Actualităţi va difuza la ora 14:05 un interviu cu directorul Uniunii Europene de Radioteleviziune, Ingrid Deltenre.