Patru generaţii: nave şi navigatori
Istoria începe pentru fiecare dintre marinarii români pe Nava Şcoală Mircea, Bricul Mircea, numit cu drag "băiatul", cel care i-a primit pe toţi sub vele şi pe vergi.
Articol de Mihaela Helmis, 27 Noiembrie 2013, 13:09
În 21 noiembrie 2012 despre marinarii români îmbarcaţi pe Fregata Regele Ferdinand agenţiile de ştiri informau că au capturat 9 piraţi somalezi în colaborare cu colegii lor turci.
La începutul lui noiembrie 2013 Fregata Regina Maria a revenit din cea mai recentă misiune în Mediterana, Active Endeavour - pentru descurajarea atacurilor teroriste.
5791 mile marine străbătute, 604 ore de marş, 198 de nave monitorizate şi 81 interogate.
Misiuni sub insemnele NATO şi ale UE.
E bine stiut ca istoria incepe pentru fiecare dintre marinarii români pe Nava Şcoală Mircea, Bricul Mircea, numit cu drag băiatul , cel care i-a primit pe toţi sub vele şi pe vergi.
Cum? La fel şi diferit pentru fiecare , pentru că în primăvara anului 2014 nava amiral a marinei române împlineşte 75 de ani - şi cate nu s-au schimbat, în materie de tehnică dar şi de relaţii umane, în tot acest răstimp.
Patru generaţii de temerari (i-am numit astfel pe marinari, care, orice s-ar spune sunt alcătuiţi din alt aluat decât restul omenirii ,oamenii obişnuiţi să nu li se mişte "pământul" sub tălpi), prin reprezentanţi ( Cătălina Cucu şi Marius Ştefan-studenţi, maistrul Ion Stoian, şef de echipaj pe Bricul Mircea, comandor Valentin Iacoblev, fost comandant al Fregatei Regina Maria , contra-amiral cu doua stele Petru Zamfir -veteran de război, căpitan -comandor Ion Burghişan, şi locot. Diana Cucoşel, ofiţer de relaţii publice al Academiei Navale Mircea cel Bătrân) spun o poveste despre nave şi navigatori.
Care continuă, pentru că în 2014 sunt planificate noile misiuni pentru cele 3 fregate, 4 dragoare, 4 corvete, 3 nave purtătoare de rachete, 2 vedete torpiloare, 3 vedete rapide -scafandru, puitorul de mine, nava de cercetări, nava logistică sau nava remorcher, dar şi pentru Nava Şcoala Mircea.
Aceasta din urmă, în chiar perioada aniversării celor 75 de ani de la intrarea în cadrul flotei noastre (mai 2014) , va participa la o regată pe Marea Neagră între Varna, Soci, Novosibirsk şi Constanţa şi îşi va spune in detalii incă şi mai insolite istoria, după cum cu drag o scrie istoricul Mariana Păvăloiu şi atâţia alţii dintre cei ce in suflet sunt şi rămân pentru totdeauna "lupii noştri de mare".
Audio: Radio-documentar artistic.