Pachetul de bază - ambulatoriul de specialitate
Pachetul de bază, la nivelul ambulatoriului de specialitate conține reglementări care își propun să scadă posibilitatea de repetare a unor analize care nu sunt necesare.
Articol de Adriana Turea, 28 Octombrie 2013, 12:44
Pachetul de servicii medicale de bază, la nivelul ambulatoriului de specialitate conține reglementări care își propun să scadă, până la eliminare, posibilitatea de repetare a unor analize care nu sunt necesare, fie ca sunt analize medicale de laborator, fie ca sunt investigații imagistice.
Autoritățile susțin că în condițiile în care starea de sănătate a pacientului nu s-a modificat semnificativ nu ar trebui să fie reefectuate analizele.
Aceasta reprezintă pentru pacient un risc suplimentar, în special în cazul investigațiilor care necesită iradiere, cum ar fi radiografiile sau tomografiile, care efectuate nejustificat expun pacientul unui risc real, de a dezvolta în timp o afecțiune gravă, cum ar fi o anumita formă de cancer.
Expunerea la radiații cumulate pe perioade lungi de timp crește semnificativ riscul de a face anumite forme de cancer.
De asemenea, pachetul de bază prevede, pentru bolile cronice, la ce interval de timp se pot prezenta la medic persoanele care suferă de afecțiunii cu care trebuie să trăiască toată viața.
În general vizita la medic, pentru o boală cronică stabilă va fi trimestrială, cu unele excepții, cum ar fi în cazul oncologiei.
Trei consulturi pentru precizarea diagnosticului
Pacientul oncologic poate beneficia de un set de până la trei consulturi inițiale pentru precizarea diagnosticului, având în vedere că acesta nu ajunge de prima dată la oncolog.
El este văzut fie de medicul de familie, fie de medicul de familie și un alt medic specialist după care ajunge la oncolog pentru precizarea diagnosticului și confirmarea acestuia, explică secretarul de stat în ministerul sănătății, medicul Adrian Pană.
”Oncologul are posibilitatea să efectueze până la trei consultații pentru a fi sigur că pune un diagnostic pozitiv sau negativ de cancer.
"După care exista un număr de consulturi pentru monitorizarea bolii oncologice active. Vorbim de pacientii care se afla într-o formă de tratament pentru un anumit tip de cancer", a declarat Adrian Pană.
"Aici nu vorbim de sedințele de chimioterapie sau de sedințele de radioterapie, vorbim pur și simplu de monitorizare.
"Deci oncologul care efectuează o evaluare a stării de sănătate a pacientului oncologic în funcție de tratamentul pe care acesta îl urmeaza, în principiu ea este cu o frecvență de o data la doua luni, pe perioada în care pacientul are o forma de tratament”, a mai precizat Adrian Pană.
După ce s-a finalizat tratamentul pentru boala activă, pacientul poate intra într-o forma de remisie a bolii. În această fază bolnavul este în continuare monitorizat până la obligatoriu cinci ani, cu o frecvență descrescătoare.
”Adică, dacă în primii doi ani beneficiază de o vizită de monitorizare la oncolog trimestrial, după aceea aceasta poate să devină bianuală, urmând ca în al patrulea și al cincilea an intervalul să devină anual.
"Există particularități și pentru alte afecțiuni cum ar fi HIV/SIDA, TBC-ul, hapatitele cronice virale care sunt în tratament. Toate aceste particularități vor fi elaborate în normele la pachetul de servicii oferite în ambulatoriul de specialitate”, a mai spus Adrian Pană.
Pachetul de bază precizează ce investigaţii trebuie făcute
Pachetul de servicii medicale de baza își propune nu doar să precizeze foarte clar când anume și ce investigații trebuie efectuate pentru niște afecțiuni, dar și ordinea în care acestea ar trebui să fie efectuate.
Adică nu se va efectua o tomografie și un RMN pentru aceiași problemă de sănătate, întotdeauna există o prioritizare în functie de risc și de posibilitatea cea mai corectă de diagnosticare.
În plus pentru pacientul oncologic, în cazul căruia se știe că monitorizarea evoluției bolii este dependentă de tot ce înseamnă investigaţii imagistice ce pot fi fie computerul tomograf fie RMN-ul, fie chair PET-CT-ul, pachetul de servicii medicale de bază va cuprinde niste criterii, stabilite la nivel internațional, pentru evaluarea faptului că o investigație este efectuată corect.
Deci laboratorul care efectuează o investigație imagistică trebuie s-o efectueze și să ofere rezultatul doar conform unor anumite standarde. În cazul în care nu face acest lucru investigația nu va fi plătită.