"O poveste în lut şi jad" la Documentarele RRA
La Bucureşti sunt expuse cinci piese din fabuloasa armată de teracotă chineză, redescoperită abia în urma cu 40 de ani, menită să îl însoţească în veci pe împaratul Qin Shi Huang.
Articol de Mihaela Helmis, 28 Aprilie 2013, 14:11
Pe la anul 221 i.e.n., in Mexic era in plina dezvoltare oraşul Teotihuacan, cea mai mare "metropolă" antică a continentului american, in Egipt cetatea Alexandriei construia celebrul Far de 130 de metri înălţime, in timp ce in China o echipa de mesteri incepea constructia uneia dintre cele mai incredibile creaţii ale omenirii: fabuloasa armată de teracotă, re-descoperita abia in urma cu 40 de ani, menită să îl însoţească în veci pe împaratul unificator Qin Shi Huang.
Acum, cinci dintre piesele de teracota - peste 8000 la numar - in marime naturală, se află la Bucureşti, într-o expozitie gazduită de Muzeul National de Istorie.
Armata de teracotă antică, îngropată de secole pentru a apăra mormântul primului împărat chinez Qin Shi Huang, a fost descoperită în 1974 în oraşul Xi’an. Ea reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din timpurile moderne şi a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial în 1987.
Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Art Exhibition China, sub egida Administraţiei de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, a Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi a Ministerului Culturii din România, anunţă inaugurarea expoziţiei-eveniment “Comorile Chinei”, organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei şi al Guvernului României.
Deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, în perioada 30 aprilie - 1 august 2013, expoziția reprezintă expresia unui demers major de diplomație culturală și, deopotrivă, un eveniment muzeal de referință având co-organizatori Muzeul Palatului, Muzeul din Shanghai şi Centrul pentru Promovarea Patrimoniului Cultural din Shaanxi.
Proiectul expoziţional “Comorile Chinei” constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză. Reflectând natura atotcuprinzătoare şi inovativă a civilizaţiei chineze, această expoziţie oferă vizitatorilor prilejul de a aprecia din diferite perspective istorice profunzimea şi bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze.
Expoziția va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 și va putea fi vizitată până în data de 1 august 2013. În perioada 30 aprilie - 1 august 2013, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.
Documentarul a fost difuzat duminică 28 aprilie de la ora 12.30.
Audio: O poveste în lut şi jad