Lima Latină
Dis de dimineaţă, după cafele inlocuitoare ale somnului încapăţânat să asculte de noul fus orar, am pornit să descoperim Oraşul Zeilor pe lumină.
Articol de Simona Şerbănescu, 17 Februarie 2011, 15:53
Ghidul Expediţie - un tânăr peruan inimos, Sisar - dornic să ne arate şi să ne explice cât mai multe despre capitala statului Peru - în care locuiesc nu mai puţin de opt milioane de oameni (Peru are o populaţie totală de treizeci de milioane).
Am pornit din cel mai select cartier, de fapt district al Limei ( Lima are patruzeci şi două de districte). Cu case elegante ce păstrează aerul colonial, şi blocuri moderne, unele cu vedere spre ocean, în care un apartament de aproximativ 100-150 mp. poate costa 150.000-200.000 USD.
Veniturile medii ale unui peruan sunt de aproximativ 200 de dolari americani într-o lună- moneda naţională se numeşte sole (soare) şi rata de schimb este de aproximativ 2,5-2,7 sole pentru 1 dolar USA.
Sisar s-a simţit în largul lui şi atunci când ne-a vorbit despre politică, şi atunci când ne-a descris temple preincaşe sau clădiri istorice, dar şi atunci când a descris sensibilitatea oamenilor.
Am trecut de Huaca Pucclana, templu preincaş ridicat cu opt sute de ani înainte de Hristos, am admirat grădinile caselor împodobite de flori şi cactuşi imenşi, cum n-am văzut vreo-dată, am trecut de parcul cu măslini ale căror trunchiuri împletite m-au fascinat şi am ajuns într-una dintre cele mai frumoase zone ale Limei - zona colonială, cu clădiri ale căror balcoane din lemn ies în evidenţă.
În centru - Piaţa Mayor cu Catedrala, înconjurată de 12 capete ( în interior se găseşte mormântul conqistadorului Francisco Pizzaro - întemeietorul Limei), Palatul Guvernului, Biserica San Francisco, cu galeriile şi catacombele subterane - cimitir în perioada colonială.
Unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Lima este Muzeul de Arheologie, cu o colecţie care vorbeşte despre civilizaţii încă misterioase.
Lima trebuie străbătută încet, între contraste, între istorii şi cartiere cu clădiri cenuşii sau case din carton. Şi dacă vă nemulţumeşte circulaţia din Bucureşti vă spun eu că se poate mult mai rău. Partea bună pentru şoferii din Lima este, însa că maşinile sunt, în majoritate atât de hârbuite încât, dacă se lovesc nici nu mai contează.
Din Lima am plecat cu două păreri de rău: nu am apucat să merg până pe plaja Pacificului şi nu am mancat peştele murat - un peşte ce se ţine într-un sos condimentat de lămâie cu ceapă. Poata data viitoare!
Din Lima, prima oprire a Expediţiei RAPAPATATIERRA.- din Portul Callao.- pornea expediţionarul norvegianThor Heyerdhal, cu o biblie şi un papagal, într-o expediţie ce se baza pe curenţi. Aşa a descoperit Insula Paştelui- următoare destinaţie a expediţiei noastre.
Audio: Reportajul în varaiantă audio.