Ascultă Radio România Actualitaţi Live

JUNE ALMEIDA - FEMEIA CARE A DESCOPERIT CORONAVIRUSUL

Primul coronavirus uman i s-a descoperit lui June Almeida... stăpâna microscopului electronic

Articol de Zenaida Luca-Hac, 21 Mai 2020, 06:05

Scoțianca June Almeida (1930-2007) este virusologul care a descoperit coronavirusul şi unul dintre cercetătorii care au avut o contribuție deosebită în domeniul virusologiei.

Dacă astăzi știm câte ceva despre noul coronavirus care terorizează întreaga lume (prin crizele multiple pe care le-a creat), ştim datorită ei. Mai precis, ei îi datorăm cea mai mare parte a cunoștințelor despre acest tip de agent infecțios.

Pasiunea, rigoarea și acuratețea cu care şi-a condus cercetările în laborator i-au adus un binemeritat titlu de DOCTOR ÎN ȘTIINȚE ... cu toate că nu avea studii universitare.

Avea, în schimb, articole și lucrări științifice publicate.

Concret, June Almeida a știut să folosească microscopul electronic ca nimeni altcineva până la ea pentru a vedea și a identifica virusurile.

***

June Dalziel Hart s-a născut într-un cartier sărac din Glasgow, în Scoția, în anul 1930, într-o familie modestă. Tatăl ei era șofer de autobuz.

A fost o elevă strălucită, însă, la vârsta de 16 ani, a fost nevoită să-și abandoneze studiile, deoarece familia n-o putea întreţine la universitate.

A lucrat ca tehnician în laboratorul de histopatologie de la Glasgow Royal Infirmary, unde studia la microscop probe și țesuturi prelevate de la ființe bolnave. Apoi în diferite spitale până în 1954, când s-a căsătorit cu un artist venezolan, Enrique Rosalio Almeida, cu care va avea o fiică, Joyce...

... şi când a plecat cu soțul ei în Canada unde a fost tehnician specialist în microscopie electronică la Institutul Ontario pentru studiul Cancerului din Toronto. Un tehnician strălucit care a pus la punct o metodă ce a permis o vizualizare mai bună a virusurilor, utilizând anticorpi.

Mariajul ei cu Almeida se va sfârși printr-un divorț, în 1982.

ACTIVITATEA ȘTIINȚIFICĂ A JUNEI ALMEIDA

În anul 1963, a publicat împreună alţi doi autori un articol în revista SCIENCE, în care anunța că a descoperit, în sângele unor pacienți bolnavi de cancer, niște particule asemănătoare virusurilor.

Tot în 1963, şi-a publicat şi rezultatele unor cercetări asupra unei tehnici care permitea studierea la microscopul electronic – net superior microscopului obișnuit - a structurii fine a virusurilor. Concret, folosea anticorpii pe care virusul îi stârnea în organismul infectat. Anticorpi care SE REGRUPEAZĂ ÎN JURUL VIRUSULUI care astfel POATE FI MARCAT ȘI OBSERVAT.

După zece ani de ședere în Canada, în 1964, June este solicitată să se întoarcă în Anglia. Lucrează la St Thomas's Hospital Medical School din Londra, unul dintre cele mai prestigioase din Europa, unde, în zilele noastre, avea să fie îngrijit însuși primul ministru britanic, Boris Johnson, infectat de noul coronavirus. Acolo, în laboratorul ei, June Almeida a identificat, în 1964, pentru prima dată, coronavirusul din familia căruia face parte şi SARS-CoV-2, cel care provoacă boala/infecţia denumită COVID-19.

Şi tot acolo începe să colaboreze cu doctorul şi omul de știință David Tyrell, care studia originile răcelii și ale guturaiului în clinica din Salisbury, în Wiltshire. În probele pe care el i le trimitea, June Almeida a descoperit particule virale pe care le-a descris ca pe virusuri ale gripei, care însă nu erau identice cu acestea. De fapt, descoperea primul coronavirus uman.

Din păcate, articolul pe care l-a scris despre aceste virusuri noi care semănau cu cele ale gripei a fost respins de comitetul de redacţie al revistei căreia i l-a trimis. Motivaţia ? Imaginile pe care le-a obţinut nu erau decât fotografii proaste, neclare ale particulelor virusului gripei.

În 1966, i s-a cerut să studieze un virus al unui guturai obișnuit, pe care alți cercetători nu reușiseră să-l identifice. June și-a dat seama că acest virus semăna foarte mult cu alte două virusuri pe care le mai văzuse în cazul unor afecțiuni de care sufereau păsările.

Împreună cu doctorul David Tyrell și cu profesorul Tony Waterson (şeful Spitalului St Thomas), cei doi oameni de știință care-i ceruseră să studieze virusul, hotărăsc ca acesta și cele două virusuri aviare să poarte numele de CORONAVIRUSURI. De ce Corona? Deoarece acest tip de virus are în jurul lui un halou compus din niște raze minuscule: un fel de coroană.

La început, decoperirea Junei Almeida nu a fost acceptată de cercurile științifice, din cauza... misoginismului și a invidiei.

Respingeau descoperirea sub pretextul că fotografiile coronavirusului nu erau suficient de clare și, deci, nu puteau să reprezinte o dovadă științifică a existenței acelui tip de virus. În plus, „așa-zisa descoperire” venea din partea unei femei (aici era problema!) care nu avea studii de biologie sau medicină, deci niciun fel de pregătire de specialitate care să inspire încredere.

Or, June Almeida tocmai descoperise existența unei subfamilii de virusuri: cea a ORTHOCORONAVIRINAE-lor, care cauzează o serie de afecțiuni respiratorii. Sunt cel puțin 7 tulpini de coronavirusuri care provoacă, la om, probleme respiratorii, inclusiv această infecţie COVID-19, răspândită acum la dimensiunile unei pandemii.

Însă, contribuțiile Junei Almeida nu s-au oprit aici. Ea a fost cea care a observat în detaliu virusul rubeolei şi ea a identificat cele două componente distincte pe care le are virusul hepatitei B.

Dr. Almeida a lucrat apoi la Postgraduate Medical School din Londra, unde şi-a obţinut doctoratul. Ea şi-a încheiat cariera la Wellcome Institute, unde a primit mai multe brevete în domeniul imageriei virusurilor.

UITAREA

După ce s-a pensionat de la Institutul Wellcome, June Almeida a devenit profesoară de... yoga! Și a fost... uitată de cercurile științifice.
Și-au reamintit de existența ei atunci când au avut, din nou, mare nevoie de ea, la sfârşitul anilor 80, și au rechemat-o ca să studieze şi să... fotografieze virusul HIV. Și de data aceasta, aportul ei a fost deosebit.

Și din nou a fost uitată.
A încetat din viață în decembrie 2007, în vârstă de 77 de ani.

Și-au adus aminte de ea cercetătorii chinezi care, pentru a identifica virusul apărut, anul trecut, în provincia WUHAN, au folosit metodele de cercetare și identificare create de June Almeida, o pionieră a imageriei virale a cărei muncă a permis grăbirea înţelegerii virusului răspândit, la această oră, în întreaga lume .


Wikipedia, l'enciclopedia libera: microfotografie electronică a coronavirusului, June Almeida, 1966/ No Copyright

Wikipedia, enciclopedia liberă https://ro.wikipedia.org/wiki/Coronavirus: coronavirusurile văzute la microscopul electronic, cu spicule pe învelişul extern cu aspect de coroană solară, 1975. Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library This image is in the public domain and thus free of any copyright restrictions.
This image is in the public domain and thus free of any copyright restrictions.

Documentare 10 Aprilie 2020, 09:41

GRIPA SPANIOLĂ NU A FOST CHIAR...SPANIOLĂ !

Gripa spaniolă a izbucnit în 1917, în câteva garnizoane militare din SUA

GRIPA SPANIOLĂ NU A FOST CHIAR...SPANIOLĂ !
Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Documentare 20 Septembrie 2023, 20:33

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”

Începând de astăzi, țara noastră revine în atenția celor aproape un sfert de miliard de abonați Netflix, grație debutului...

Jurnalistul britanic Charlie Ottley a lansat un nou sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”
Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)