Eroica - Bicicletele de epocă ...de aur în Toscana, la Buonconvento
În fiecare an, în primele zile ale lunii mai în regiunea italiană Toscana se desfășoară "Eroica Primavera" - o cursă tradițională cu bicicleta pe o raza de 209 km.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Mai 2015, 11:15
Practic sunt patru trasee - cel mai scurt si lejer traseu de 27 de km, iar cel mai lung - de 156 de km.
Pe langa acest concurs, la Buonconvento, în ajunul concursului, a avut loc și o paradă a bicicletelor de epocă și a trăsurilor din secolul trecut.
Aproximativ o mie de bicicliști, dintre care 180 veniti din strainatate, s-au întrecut la sfârșitul săptămânii trecute pe patru trasee diverse - cel mai lung de 156 km în Val d'Orcia, zonă recunoscută din 2004 ca patrimoniu Mondialul Umanității de UNESCO.
"Totul apare din dorința de a prezenta teritoriul nostru, frumusețile care se află in Toscana, din dorința de a ne simți bine si de a fi relaxați si deci cursa Eroica se desfasoara intr-un ritm lent, ca să ne putem bucura de peisaje și de tradițiile culinare" ne explică Leonardo Meiattini, unul dintre organizatorii manifestării Eroica de la Buonconvento.
Așa zisa cursă se desfăşoară pe frumoasele coline de la sud de Siena, între Val D'Arbia și Val D'Orcia.
Aproximativ o mie de bicicliști, dintre care 180 veniti din strainatate, s-au întrecut la sfârșitul săptămânii trecute...
Posted by România Actualităţi on 5 Mai 2015
Concurenții nu trebuie să alerge, ci să reziste până la finalul traseului ales și desigur să admire frumusețile din jur.
Condiția de a participa este aceea de a avea o bicicletă cât mai veche și de a îmbrăca haine din perioada din care datează mijlocul de locomoție. La finalul cursei, concurentul a primit o sticlă de vin roșu de Montalciano.
Dacă anul trecut au participat doar 360 de bicicliști, la ediția aceasta s-au înscris peste o mie de persoane. "180 de bicicliști au venit din strainatate.
Cel mai de departe concurent inscris este din Noua Zeelanda, care a ajuns pana la Buonconvento cu avionul, trenul si bicicleta" ne mai spune Leonardo Meiattini, cu puțin înainte de startul curselor.
Mulțumirea organizatorilor este aceea că astfel despre frumusețiile și obiceiurile din Toscana se va povesti după aceea în toata lumea.
Unul dintre veteranii evenimentului Eroica ar vrea să participe la o cursă de biciclete în România
Printre participanții cursei de 156 de km s-a aflat și Luciano Berruti, care are 72 ani și care mi-a mărturisit că ar vrea sa facă o astfel de plimbare chiar si prin România: "Am participat la toate edițiile. Mai puțin la una. De fiecare dată am alergat cu o bicicleta foarte veche, din anul 1907. Deseori merg cu bicicleta mea veche si în concursuri de ciclism. Vreau să vad cum reacționează lumea si sa demonstrez ca trebuie sa apreciem si aceste biciclete de epoca. Anul trecut la Eroica am parcurs cu aceasta bicicleta 80 de km. In trecut am concurat si in Belgia, Franța, în Marea Britanie si cine știe poate intr-o zi voi ajunge și la Sibiu, Brasov, la Galați, sunt orase minunate".
Luciano mi-a povestit că a fost în România, când era tânăr, în 1976: "Imi amintesc de lumea de la câmp, de simplitatea de la tara, mi-au oferit și o paine, iar vinul era foarte bun. Am dormit in casa unui roman din Oradea, care vorbea italiana și mi-a plăcut foarte mult la Bucuresti unde am stat mai multe zile. Aș vrea ca anul acesta sa ajung in Romania...si chiar sa ma plimb cu bicicleta de epoca si sa descopăr peisajele de la voi" mărturisește Luciano Berruti, foarte încântat că vorbește despr o țară "pe care o are la suflet".
In familie, pe ...două roți
Atât Luciano, cât și alți concurenți, mai ales cei care aveau biciclete cu vârste de peste 100 de ani, aveau ținute vestimentare din secolul trecut. "Costumul meu este adecvat cu tipul de bicicletă.
Este o bicicleta de la sfârșitul anilor 1800 și prin urmare ținuta trebuie să fie din aceeasi perioadă" îmi spune Michela Piccioni, vicepreședintele Organizației "Giro d'Italia d'Epoca".
Michela a cumpărat bicicleta de la un colecționar din Padova, în urmă cu patru ani și de atunci a participat la toate cursele din Italia.
"Pentru mine bicicleta este tot. Viața mea. Astfel am fost crescuți din familie: ca o tradiție, ieșim la plimbare pe bicicleta la fiecare sfârșit de săptămână" mai spune Michela, care a venit la Eroica însoțită de fiica ei in varsta de 7 ani, cu o bicicleta din anul 1910, care a costat 250 de euro. Michela a optat pentru traseul de 56 de km.
"Din 1925 este bicicleta mea. Pentru mine acest eveniment demonstrează odată în plus pasiunea pe care o am pentru bicicletă si este totodata o ocazie de a ma revedea cu prietenii, de a ne plimba impreună cu aceste biciclete de epocă, de a admira peisajele pe unde trecem si de a mânca bine și sănătos" îmi spune și Stefano, grăbit să plece în cursa de 102 km. "Pentru mine masina este mai veche decat bicicleta. Masina o folosesc doar cand merg la serviciu. Este mai importanta bicicleta. Cand nu lucrez sunt numai pe bicicleta, iar vara merg la serviciu... pe doua roti...cate 20 km pe zi" tine să îmi mai precizeze biciclistul.
În regiunea Toscana, localnicii spun ca nici o bicicletă nu se aruncă.
"Orice bucățică dintr-o bici" este sfântă - mi-a spus o bătrânică pe care am zărit-o la concurs cu făcea fotografii concurenților.
Pe multi dintre ei în cunoștea și îi saluta. ...Si chiar asa este: la Buonconvento toti localnicii au minim o bicicleta acasă, iar in zilele libere obligatoriu se iese la plimbare pe "străzile albe" din Val d'Orcia.
Luciano Berruti