După 25 de ani: Trecutul la persoana întâi
Ce își amintesc tinerii despre cum era înainte de '89, cum percep ei schimbările și cât de mult ne-am dorit să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989?
Articol de Simona Şerbănescu, 18 Decembrie 2014, 15:10
Dupa 25 de ani multe dintre amintiri s-au sters.
Chipurile celor care s-au sacrificat, ca si chipurile celor care au apasat atunci pe tragaci sau au dat ordine fara sa se gandeasca prea mult la consecinte, sunt neclare.
La fel si numele. Un milion de file s-au adunat cu intamplarile, declaratiile, rapoartele si concluzile acelor zile. Dar parca nimeni nu mai este preocupat sa afle adevarul.
Tinerii asculta cu neincredere povestile zilelor comuniste, petrecute in frig si intuneric, cu vorbe spuse in soapta, autobuze aglomerate si zile tot mai gri.
Audio: După 25 de ani: Trecutul la persoana întâi.
Si chiar daca marea majoritate apreciaza drepturile castigate- dreptul de a calatori si de a munci in strainatate, dreptul de a alege, libertatea presei si libera exprimare, patru din zace romani, potrivit unei cercetari INSCOP Research, cred ca viata este mai rea astazi decat inainte de 1989.
Si doar 30% dintre romani cred ca viata s-a imbunatatit in ultimii 25 de ani.
Ce isi amintesc tinerii despre cum era inainte de '89, cum percep ei schimbarile si cat de mult ne-am dorit sa aflam ce s-a intamplat in decembrie 1989?
Adevarurile sunt impartite, intre istorici, juristi si cei care, in acele zile, au iesit in strada.
Cum arata trecutul la persoana intati? Un documentar in care va invit sa-i asculati pe:
Alin Muresan- istoric- in 1989 avea 7 ani.
Astazi conduce Centrul de Studii in Istorie Contemporana, seful serviciului de analiza a regimului comunist din cadrul IICCMER
Dan Voinea- procuror- a intocmit rechizitoriul in procesul sotilor Ceausescu; dupa 1989 a instrumentat dosarul Revolutiei
Alex. Mihai Stoenescu- istoric si scriitor
Radu Filipescu- disident, fost detinut politic
profesor Ioan Scurtu- istoric