Donald Trump și ... Ziua Hispanității
„Marea Spanie” din SUA are un cuvânt de spus la alegeri.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 12 Octombrie 2016, 07:01
În 12 octombrie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Hispanității.
Este o mare sărbătoare: Hispanitatea este pentru Spania ceea ce este Francofonia pentru Franța.
În Europa, spaniola se studiază foarte mult în școli și Universități. Cu toate acestea, nu este, încă, o limbă internațională. În Uniunea Europeană, engleza, germana și franceza s-au impus „ca primele între pare“, adică, sunt limbile comunitare internaționale, cu toate că limba fiecărui stat membru este, teoretic, la fel de oficială ca toate celelalte 27 sau 28.
Brexit-ul, care divizează din ce în ce mai mult și mai adânc societatea britanică, în cazul în care va avea efectiv loc, va pune pe tapet și statutul englezei ca limbă oficială comunitară. Este posibil, ca atunci, spaniola să facă un pas în față și să se impună ca limbă internațională (și) pe continentul nostru.
În schimb, în America este limbă internațională. În 60% din școlile din SUA, spaniola se predă ca o a doua limbă oficială. Comunitatea „latină“, termen care se referă la vorbitorii hispanici, adică la : mexicani, cubanezi, portoricani… etc., are o pondere considerabilă. Cândva, toată fâșia cuprinsă între Florida și California, adică de la Atlantic la Pacific, a aparținut Mexicului.
Spaniola nu a pierdut deloc în fața englezei, a rămas „la ea acasă“.
Se poate afirma că, în SUA există „O ÎNTREAGĂ SPANIE“, ba chiar mai mult, deoarece comunitatea hispană depășește numericește populația Spaniei europene. Ca segment electoral, hispanicii pot controla și impune victoria candidaților la președinție. Au fost candidați care, pentru a-și atrage voturile „latinilor“, s-au străduit să țină discursuri în spaniolă.
Coborând în jos pe continentul american, trebuie să semnalăm că spaniola este limba oficială a statelor respective până în Patagonia, adică până în extremitatea sudică a continentului, practic, a Argentinei. Brazilia este o țară de limbă portugheză, dar spaniola este atât de iubită de brazilieni, încât o învață cu mare plăcere în școli, considerând-o a doua limbă oficială a lor.
Prestigiul limbii spaniole, gloria ei, se află în continuă creștere. S-au creat în această limbă valori culturale și spirituale fără egal. Sunt multe premii Nobel care au recompensat creația literară în spaniolă. Este o limbă opulentă, nuanțată și unitară, cu sonorități superbe.
Anul acesta, DARUL CEL MAI BOGAT pentru Ziua Hispanității a venit (în mod neintenționat!), acum zece zile, din partea ziarului The New York Times care, în ediția lui electronică și-a publicat articolul de fond, PENTRU PRIMA DATĂ în istoria acestui cotidian, ȘI ÎN SPANIOLĂ. A doua zi, ediția tipărită pe hârtie a reluat editorialul în spaniolă! S-a întitulat ¡A VOTAR! (La Vot!), de fapt : Mergeți să votați! Segmentul electoral hispan – adică, 27 de milioane de votanți - era îndemnat să se mobilizeze în totalitate și să voteze pentru Hillary Clinton, pentru a-l împiedica, astfel, pe excentricul și xenofobul Donald Trump să ajungă la Casa Albă.
ESTOY CONTIGO - SUNT CU TINE
Apelul acesta la mobilizare a potențialului electoral hispan evidențiază importanța deosebită a comunității „latine“ din SUA. Dacă cei 27 de milioane de alegători hispanici se vor duce să voteze, pe data de 8 noiembrie, victoria lui Hillary Clinton va însemna și o victorie a Hispanitații, ca „Zi latină“, a SUA.
Iată cum se încheie editorialul în spaniolă al ziarului The New York Times :
„Cele 56 de milioane de latini – o treime dintre ei nu au împlinit încă 18 ani – reprezintă viitorul Statelor Unite ale Americii în Universități, în locuri de muncă și în cartiere. Este doar o chestiune de timp pentru ca amprenta lor în sistemul politic al țării să reflecte contribuțiile pe care le aduc ei și în celelalte domenii. Momentul acela trebuie să fie acum“.
(Los 56 millones de latinos —un tercio de ellos menores de 18 años— están el futuro de Estados Unidos en aulas, lugares de trabajo y barrios. Solo es cuestión de tiempo para que su huella en el sistema político del país se ajuste a sus contribuciones en otras esferas. Ese momento debe ser ahora).