DOINA - bogată, emoţionantă şi originală
Ediţie specială prilejuită de înscrierea DOINEI pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii (audio).
Articol de Mihaela Helmis, 13 Octombrie 2009, 13:31
Doina îmbogăţeşte patrimoniul spiritual al umanităţii cu numeroase exemple cu valoare de capodopere în intrepretarea cărora creatorul şi opera sa se confundă.
În versiunea de spectacol, la petreceri, la nunţi sau pe scenă, doina e un cântec de ascultat cu acompaniament orchestral.
Continuitatea doinei ca gen reprezentativ al patrimoniului cultural românesc e asumată de tânăra generaţie, conştientă de valoarea identitară a acestui cântec.
În perioada 28 septembrie - 2 octombrie s-a desfăşurat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, cea de a patra sesiune ordinară a Comitetului Interguvernamental al Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Unul dintre principalele puncte al agendei acestei reuniuni l-a constituit acceptarea, de către Comitet, a elementelor de patrimoniu imaterial pe cele doua Liste ale UNESCO, Lista Reprezentativă şi Lista de Salvgardare Urgentă.
România a pregătit, pe parcursul anului 2008, un dosar de candidatură în vederea înscrierii pe Lista Reprezentativă, astfel încât, în cadrul sesiunii care a avut loc în data de 1 octombrie 2009, „Doina” – element de patrimoniu cultural imaterial reprezentativ pentru teritoriul ţării noastre – a fost acceptată pe Lista Reprezentativă de patrimoniu cultural imaterial, constituind al doilea element românesc , după ce „Ritualul Căluşului”, a fost inscris în anul 2005 în aceasta Listă.
O ediţie în care sunt incluse numai doine autentice din Arhiva de Folclor a Institutului de etnografie şi folclor Constantin Brăiloiu. Invitata de marcă a fost doamna academician Sabina Ispas.