Documentarele RRA - Istorii scrise în aur
Cele peste 1000 de piese din aur si argint ce pot fi văzute până în luna martie la Muzeul Naţional de Istorie în expoziţia "Aurul şi argintul antic al României".
Articol de Mihaela Helmis, 12 Februarie 2014, 13:13
Timpul schimba florile câmpului, dar nu poate schimba stralucirea aurului din adâncuri, se spune.
Şi se mai spune - vârsta de aur, proportia de aur, inimă de aur... merele de aur, lâna de aur... comori, tezaure... şi tot atâtea motive pentru a ne gandi la preţiosul metal ce asigură purtătorului încredere şi care de-a lungul istoriei a aprins patimi şi a mişcat armate! Ca şi argintul!
Cele peste 1000 de piese din aur si argint ce pot fi văzute până în luna martie la Muzeul Naţional de Istorie în expoziţia "Aurul şi argintul antic al României", vorbesc despre o istorie de aproape 5 milenii, despre bogăţia unora, despre un stil de viaţă, dar şi despre lucruri nepreţuite ce erau aruncate în ape pentru a îmbuna zeii sau pentru a "netezi" drumul către nemurire.
Audio: Documentarele RRA - Istorii scrise în aur.
Împreună cu norocosul arheolog si istoric Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul general al MNIR, dar si cu dr. Rodica Marghitu, aflaţi intre principalii organizatori ai expozitiei ce reuneste valoroasele piese provenind din 32 de muzee din ţară - continuăm să ne bucurăm de a doua viaţă a atâtor nepreţuite obiecte,acum la Documentarele Radio Romania Actualităţi.
Cel ce lumineaza chipuri şi innobileaza veşminte
cel ce leagă lumina credintei si a spiritului de lumina atât de benefică a Soarelui aur – nădejde ,aur - himeră ,aur ce mişcă armate
tezaur, comoară, -alchimie -strălucire, legământ
legătură, aură, aur.
Aur: aur alb , aur roz, aur albastru, rosu, violet -aur, aur verde ...aur
Brăţările dacice , tezaurele de la Moigrad, Vlădiceasca sau Bradu, de la Pierşinari, Buneşti-Avereşti, Drăgeşti şi desigur de la Pietroasa, obiecte odată purtate , dar mai degrabă consacrate... geto-daci, gepizi, iliri, huni... şi o istorie ce poate fi înţeleasă şi astfel, mai complex – dintr-o perspectivă ce lămureşte şi leagă natural lucrurile, evenimentele şi până la urmă oamenii ce au trăit în timp în această răspântie a drumurilor şi a culturilor.