"Din marmură, din amintiri ... războiul"
Jertfele umane de o amploare nemaiîntâlnită până la primul război mondial îşi găsesc reliefarea în amplasarea în România a 3842 de monumente comemorative.
Articol de Mihaela Helmis, 27 Mai 2014, 20:04
"Din marmura, din amintiri ... razboiul . Monumente dedicate Primului Razboi Mondial in Romania"
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, moment tragic în istoria umanităţii ce este evocat printr-un număr impresionant de mare de monumente comemorative în toate ţările beligerante, printre care şi România. Jertfele umane de o amploare nemaiîntâlnită până la primul război mondial îşi găsesc reliefarea în amplasarea pe întreg teritoriu ţării noastre a 3842 de monumente comemorative. Ele sunt de diverse tipuri, de la troiţe, obeliscuri, fântâni şi porţi ale eroilor, până la cimitire şi mauzolee. Monumentelor ridicate spre comemorarea eroilor primului război mondial li se adaugă alte peste 2000 dedicate celor căzuţi în al doilea război mondial, 545 comemorând Războiul de independenţă, făcând ca numărul total al monumentelor comemorative ale războaielor din doar ultimii 150 de ani să fie de 6347.
Audio: "Din marmură, din amintiri ... războiul"
Din acestea o parte sunt clasate monumente istorice. În Lista Monumentelor Istorice publicată în 2010 se află 1430 de monumente comemorative, în bună parte fiind structuri arhitecturale şi de artă monumentală marcând jertfele umane ale conflictelor desfăşurate pe teritoriul de astăzi al României. Prin modeste troiţe din cimitire, prin mici obeliscuri inscripţionate cu numele celor căzuţi în război, ori prin austerele mausolee de la Maraşeşti, Tg. Ocna, Soveja, pentru a încheia cu ansamblul celebru al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, teritoriul ţării este presărat cu cea mai răspândită, numeroasă şi “populară” formă de existenţă a monumentului: monumentul comemorativ. Nu întâmplător poate, la sate cuvântul de monument defineşte o astfel de structură comemorativă. El este forma cea mai uşor de înţeles a patrimoniului şi în existenţa, protejarea şi îngrijirea sa stă, la fel ca şi întreţinerea mormintelor, fundamentul instinctual al cultului patrimoniului
Împreună cu Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, cu Mausoleul de la Mărăşeşti, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul din Parcul Carol şi cu Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Arcul de Triumf se numără printre monumentele care comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaţilor, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc.
La aproape un secol de la incheierea primei conflagatii mondiale , monumentele comemorative sunt adevarate carti de aur ale fiecarei localitati . In preajma Zilei Eroilor - Mihaela Helmis a pregatit , aproape de Bucuresti, la Răcari ,jud.Dâmboviţa radio Documentarul "Din marmură, din amintiri ... războiul . Monumente dedicate Primului Razboi Mondial în România" .
Octogenarii Soane Stan, Filofteia Neguţ si Nicolae Tatu, soţii Iordache, colonel in rezervă Fănică Pastiea, arhitecta Ileana Banu,si colonel in rezervă Vladimir Barbu , alăturide arh. Sergiu Nistor , preşedinte ICOMOS-Romania trec, dar se si opresc în preajma monumentelor ce comemorează eroii din Primul Război Mondial pentru ca istoria sa nu se uite!